[#1] [PCMCIA + CF] Jak to zmusić do działania?
Witam.
Jakiś czas temu po aparacie cyfrowym została mi karta 'Compact Flash' [CF] 16MB. Tak leżała, leżała i stwierdziłem że jak ma gnić, to może uda się ją zaprzęgnąć do działania z Amisią (karta jest w 100% sprawna). Dziś kupiłem przejściówkę PCMCIA > CF - właśnie taką: http://www.datafab.com/Product/Product.asp?ID=132. Przeleciałem prawie całe archiwum nt. PCMCIA i Amigi (wstecz do roku 2000!) więc już wiem co i jak ale...
A teraz problemy :
1. Po włożeniu karty w slot, i uruchomieniu {Tools/PrepCard} karta jest wykrywana poprawnie, ale nie da się jej przygotować ani jako HD ani jako RAM. To już wiedziałem że się nie uda.
2. Ściągnąłem i zainstalowałem cfd.lha oraz fat95.lha. Klikam na ikonce CF0: - dysk zamielił. Wkładam PCMCIA - zwiecha kompa.. Po soft-resecie: czerwony ekran. Trzeba wyłączyć zasilanie.
3. Wyjmuję BlizzardaIV 030/50 (bo doczytałem się że turbo czasem może blokować PCMCIA, choć z 030 nie powinien, ale kto wie). Właczam kompa. Klik na CF0:, dysk zamielił. Wkładam PCMCIA - nic się nie dzieje, komp nie wisi. Wyjmuję PCMCIA - request: PROSZĘ WŁOŻYĆ DYSK (jego nazwa to... ""! ). Wkładam PCMCIA - znika request ale dalej nic się nie zmieniło - karty nie ma. Uruchamiam PrepCard - request: PROSZĘ WŁOŻYĆ DYSK... (kurde! przecież go nie wyjąłem!). Zamykam PrepCard - "dysk" się znalazł ale go nie ma (dziwne: jest, a nie ma ). Hmm... myślę... może CF sformatować? uruchamiam {System/Format} - zwiecha kompa; działa tylko kursor - RESET.
4. Nie wiem co jest grane - napisałem tego posta.

Ciekawe, znalazłem info w archiwum, że wielu osobom ruszyła CF po zainstalowaniu CFD i FAT95 bez problemu i chodzą 16MB jak i 128MB. Ja mam jeszcze CF-256MB ale też nie chce działać.

Pozdrawiam - AlaN

PS: Karta sieciowa 3Com działa bez żadnego kłopotu więc port PCMCIA w Ami jest ok.
PSS: Ale się rozpisałem

[#2] Re: [PCMCIA + CF] Jak to zmusić do działania?

@AlaN, post #1

AlaN napisał(a):

> ...mam jeszcze CF-256MB ale też nie chce działać...

Już działa. Sam nie wiem czemu nagle zaczęła działać. CF0: i pojawia się ikonka nowego dysku. Ale z ta 16MB nadal zwiechy i nic nie pomaga
[#3] Re: [PCMCIA + CF] Jak to zmusić do działania?

@AlaN, post #2

sformatuj ja w fat , najlepiej w jakims aparacie. byc moze jest po prostu tez walneita
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem