[#1] CDrom nie czyta płytki
Witam!
Pisałem już kiedyś o moich kłopotach z CDromem. Po wielkich bojach sytuacja została opanowana (przynajmniej tak myślałem). Przedwczoraj przyszła mi płyta z Elboxu MMCD1200 (znaczy różniste stery do Mediatora) i franca (CDrom) nie chce jej przeczytać (diodka mignie z dwa razy i nic). Wsadziłem nowiutkiego CDroma, zmieniłem Allegro CDFS na Cache CDFS i potem na odwrót, i nic! Inne płyty czyta bez problemu (no chyba, że coś strasznie porysowanego). Może ktoś miał podobnu przypadek. Elbox zaklina się, że pierwszy raz ktoś dzwoni z takim problemem.
Mój konfig: A1200 + FastATA + Mediator + HDD + CDrom + ZIP (pałerka chwilowo w Amigo, ale to już historia dłuższa od "Trylogii").
Pozdrawiam.
[#2] Re: CDrom nie czyta płytki

@Kitech, post #1

Sprawdź na innej Amidze albo PC. Potem, ewentualnie - reklamuj płytę w Elboxie.
[#3] Re: CDrom nie czyta płytki

@Kitech, post #1

sproboj rozkrec sidika i sprobuj znalezc potencjometr na ruchomej glowocy lasera i lekko przekrec go w prawo, powinno to wzmocnic promien i krec tak do skutku az odczy ta ci plytke. uratowalem tak swoj naped
[#4] Re: CDrom nie czyta płytki

@wali7, post #2

Na PCcie wszystko działa bez zastrzeżeń (zresztą przerzuciłem dane ZIPem, więc moje pytanie dotyczy raczej przyszłości).
[#5] Re: CDrom nie czyta płytki

@stebel, post #3

Ten sam CDrom czyta tą płytkę w PCcie bez problemu, więc to chyba nie wina samego napędu.
[#6] Re: CDrom nie czyta płytki

@Kitech, post #5

Niektóre FileSystemy do CD miewają problemy z niektórymi płytami nagranymi na PC - tak właśnie miał u mnie Allegro. Wtedy uruchamiałem drugą mountlistę gdzie zamiast Allegro miałem AsimCDFS (jako CD1 dla tego samego CD co CD0) - wtedy wszystko czytało się bez problemów.
[#7] Re: CDrom nie czyta płytki

@wali7, post #6

Niestety nic to nie dało, ale i tak wielkie dzięki!
[#8] Re: CDrom nie czyta płytki

@Kitech, post #7

Pewnie jakas "niekompatybilna" (zlej jakosci) plyta, natknela sie na takze niezadobrej jakosci czytnik...Zrob kopie tej plyty na dobra plyte lub plyte CDRW i po problemie.
[#9] Re: CDrom nie czyta płytki

@Andrzej Drozd, post #8

Witam!
Andrzeju, to nie jest takie proste. Zrobiłem już trzy kopie (dwa razy copy na dwóch różnych nośnikach i raz data disc) i ni cholery. Może nie lubi Elboxu po prostu. A czytnik? No cóż LG52x, czytający w PCcie te wszystkie "Elboxy" bez problemu. Jeszcze mam tylko pomysł, że TDki są "za dobre" i amisia ich nie czyta.
Pazdrawiam.

[#10] Re: CDrom nie czyta płytki

@Kitech, post #9

Heh, tez mam LG52x. Czytnik ten ma powazne problemy z TDK (najbardziej z tymi w niebieskim opakowaniu, zielone jak juz zalapia to chodza fajnie. Sprobuj na jakiejs Verbatimce. Czytnik ten gdy sie zabardzo nagrzeje wogole nie lapie dziadowskich tanich, jasnych plyt, a przy TDK zachowuje sie jak naped elektryczny tramwaju xzy cos. Czasami pomaga wylaczenie kompa na 30 sek i juz lapie. Moze ma firmowo uszkodzony bios?
Z drugiej strone mozliwe ze plyta Elboxu ma jakies zabezpieczenia? Sprobuj przegrac plikowo...
[#11] Re: CDrom nie czyta płytki

@Kitech, post #9

Podejrzewam że masz coś nie tak z ustawieniami CDRomu. Jaki masz Maxtransfer? Moze powinieneś zmniejszyć. Ja z płytkami od Elboxu nigdy nie miałem problemów.
[#12] Re: CDrom nie czyta płytki

@kmilota, post #11

Hm!
Człowiek uczy się całe życie i mimo to umiera baranem. Umiem ustawiać maxtransfer dla HDD przy pomocy HDToolBox, ale oświeć mnie jak się to robi dla CDRoma!
[#13] Re: CDrom nie czyta płytki

@Kitech, post #12

W devs:DOSDrivers masz na pewno taki pliczek CD0. Jak go wczytasz do edytora tekstu, to znajdziesz tam miedzy innymi coś takiego:
...
BlockSize = 2048 /* True, but unused */
Mask = 0x7ffffffe /* Memory mask for direct read */
MaxTransfer = 0x1000000 /* Maximum amount of bytes for direct read */
Reserved = 0 /* Unused */
...
Więcej już chyba nie muszę pisać?
[#14] Re: CDrom nie czyta płytki

@kmilota, post #13

Senks!
Pobawię się trochę tymi ustawieniami. A powiedz mi jeszcze, z łaski swojej, czy może pomóc obniżenie PIO w fastacie (teraz jest na maksa, czyli 4)?
[#15] Re: CDrom nie czyta płytki

@Kitech, post #14

FastATY nigdy nie miałem, ja preferuję SCSI, więc tu ci nie pomogę.
[#16] Re: CDrom nie czyta płytki

@Kitech, post #5

to normalne, poniewaz zaden system amigowy do odczytu plytek nie posiada programowej korekcji bledow, a pecetowe ja maja. mozna to sprawdzic w bardzo prosty sposob np. przegrywajac pod opusem i wincommanderem film vcd lub gre z playstation. na amisi wywali sie blad read/write, bo obie plyty nagrane sa w mode2, na piecu jednak da sie (sprawdzalem osobiscie), stad wniosek ze filesystemy do odczytu plyt na pccie maja programowa korekcje bledow:)
[#17] Re: CDrom nie czyta płytki

@stebel, post #16

Chyba cos pomieszałeś. Tu nie chodzi o brak korekcji błędów, bo takowa istnieje jak najbardziej, tylko o brak implementacji w amigowych systemach obsługi mode2. Problem załatwia np. stary Frogger. Za jego pomocą spokojnie przegrasz film z VCD na twardziela.
[#18] Re: CDrom nie czyta płytki

@kmilota, post #17

wlasnie brak obslugi mode2 definitywnie mowi o braku programowej korekcji bledow(jest to jednoznaczne), a co do przegrywania vcd startym froggerem to sprawdze to sobie przy okazji
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem