[#1] Atari SC1435 tylko sie nie smiac !
Moze ktos podlaczal powyzej wyminiony tfu tfu monitor do amy ? ak to wogule dziala z amy czy ma ktos schemat przelotki RGB AMY -> zlacze w tym monitorze tysz RGB tlko DB9... ech z braku laku lepszy taki monitor niz telewizor do podgladyu PALa ...
dodam tak podobno to taki Philips CM882 czy jakos tam ... i nieznawidze atari ... musze zdrpac ten znaczek :] ... Amiga Rulez :shock

[#2] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@jezyk, post #1

Hmmm, czasy wojen Amiga<->Atari już chyba odeszły do historii. Teraz mamy wojnę domową
Co to za monitor - jakie ma parametry, a konkretnie zakresy odchylania poziomego, pionowego i sygnały na złączu.
Jeśli odch. poziome 15 kHz i więcej (jeśli od 30 kHz to po skonfigurowaniu na Aga lub Ecs pójdzie pod systemem), pionowe 50 Hz i więcej, a sygnały composite video lub R,G,B,HS,VS to pójdzie.
Poszukaj na sieci - na pewno znajdziesz.
[#3] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@jezyk, post #1

Staty, ale jesteś słaby....

Ten monitor jest lepszy od każdego monitora Commodore (prócz tych VGA i multisynców). Więc nie wiem czemu psioczysz na Atari. A google to wiesz jak się używa??
[#4] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@krucafix, post #3

Wiem google ... uzywalem i zrobilem kabelek .... ale nie dzial na 100% ok ... monitor jest RGB of corse ... podlaczylem jakw HWB opisali zlacza od amyi od tego monitora ale obraz jest ok pozatym ze poza bialym zaden kolor sie niz zgadza ... regulowalem w srodku potecjometrami r,g,b, ale to zmoenia kolor bialy ... tzn tak jaby kolory sie pozamianialy ale wszystkie sa mp czaerwona dyskietka od kicka 1.3 zolte okna w Wb3.9 na a1200 i biale tlo zmaiast szarego :-/ ... sa moze jakies sterown9iki dla tego monitora ... ??
[#5] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@jezyk, post #4

A czy na pewno dobrze podpiales sygnaly RGB?
Sprobuj zamienic je miedzy sobą.
[#6] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@jezyk, post #1

Na 100% pozamieniałeś składowe RGB. Np. ramki okien w 3.0 są niebieskie, jeśli masz czerwone to zamieniłeś R z B. Jeśli dla odmiany masz cały kolor z jakąś barwą dopełniającą zamiast bieli (tzn. żółty, fioletowy lub seledynowy) to niepodpiąłeś któregoś.
Sterowników do monitorów nie ma. To co nazywa się w Windows sterownikiem zawiera definicję obsługiwanych przez monitor rozdzielczości i częstości odświerzania. Z kolorami nie ma nic wspólnego. Czerwony to zawsze czerwony, zielony - zielony, ....
[#7] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@Norbert, post #5

zamienialem :](cala obote :] al ... wedlug pinouta mam zolte ramki w WB chyba zielonego nie ma ale jak zamienie to jest tzn jest dalej zle ale inaczej czyli amy daje wszystkie RGB ... kabel sprawdzilem jest ok dzwonilem go chyba z 20 razy :-/ ... moze monitor nie bierze zielonego ? to mozliwe?... plytke ogladalem wyglada na ok nic upalonego na oko,zlacze sprawne ... hmmmm brak mi juz pomyslow
[#8] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@wali7, post #6

Chodzilo mi wlasnie cos takiego jak def trybow do wb bo szczerze nie wiem co ten monitor moze spr pal w low norm i high tu jest ok ale 1280x256 ochyda ... a 640x256 to za malo ... interpolowane oczywiscie migocza niemilosiernie ... mozliwe zeby mointor nie bral jakiegos koloru ? kabel jest na 1000% ok ... dzwonilem go ... pinout z hwb jest ok tak mi sie wydaje ... :]
[#9] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@jezyk, post #1

dla ciekwaostki napisze ze przy oryg pinocie na monitorze na a500 dyskietka od kicka jest czerwona a po zamienieniu R z B jest ok ale reszta dalej jest do dupy :] (nawet nie wiecie jak sie ucieszylem ze jest niebieska przelanaczam na moja a1200 a tu dalej d*pa :-/ ) ... z moze ten monitor nie jest cyfrowy tylko nanlogowy ???? ja C1084d i C1084dS zlacze takie samo ale jeden analog a drugi cyfra notabene zlacze mam takie samo (DB9 - female) ... ech chyba se daruje jak ktos sie kce wymienic sie akis commodorowy sprzet to dac znac na maila ... :S ech
[#10] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@jezyk, post #9

Sprawdz czy czasami ten monitor nie ma jakichs potencjometrow do korekcji kolorow wewnatrz obudowy. Moze tu lezy problem?
[#11] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@jezyk, post #9

jezyk napisał(a):

> tu dalej d*pa :-/ ) ... z moze ten monitor nie jest cyfrowy
> tylko nanlogowy ???? ja C1084d i C1084dS zlacze takie samo ale
> jeden analog a drugi cyfra notabene zlacze mam takie samo (DB9
Obydwa są analogowe, cyfrowe monitory to plasma i LCD. Ale zaraz, zaraz, które RGB podłączasz od strony Ami? Analog czy cyfra właśnie?

[#12] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@Przemek Kowalczuk, post #11

Cyfra ...
[#13] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@Andrzej Drozd, post #10

Krecilem ... nic ... biel sie zmienia ... rozowy zlotu zileonkawy niebieskawy :] ... to na 100% nie to ... :-/
[#14] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@jezyk, post #12

zle ...
[#15] Koniec Koniec Koniec :]

@jezyk, post #1

Udalo sie ... okazalo sie ze sie kompletnie nie znam bo bralem RGB syfrowe a trza analogowe :] ... w koncu znalazlem info w sieci rzeczowe na temat ... dziekuje za pomoc wszystkim ... BTW: monitorek jest fajny cos jak 1084d ... :]
[#16] Re: Koniec Koniec Koniec :]

@jezyk, post #15

Jak byś chciał sprzedać tego SC1435..

To chętnie zakupię!!!!
[#17] Re: Koniec Koniec Koniec :]

@as..., post #16

pomysł pomysł pomysł pomysł pomysł
[#18] Re: Koniec Koniec Koniec :]

@Skrzyp, post #17

To nie gornik tylko jakis kupiec-desperat
[#19] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@jezyk, post #1

Gratuluje monitorka. Mam taki sam. Nie zdrapuj znaczka, jest więcej wart niż 1084S choć to te same monitorki w innej obudowie :)
[#20] Re: Atari SC1435 tylko sie nie smiac !

@Esio, post #19

Przerażenie mnie ogarnia !
Amigowcy mają Atarowskie monitory??
p.s.
To nie to samo co 1084S... Do 1084s podepniesz od razu Atari Xe..
Do sc1435 .... Vbxe 2.1 potrzeba beż większej walki :) Aby podpiąć Atari XE.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2014 19:46:46 przez as...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem