[#1] Amiga nie dla ludu!!!!
Widząć obecną sytuacje na rynku jestem w stanie stwierdzić, że Amiga nie jest komputerem dla ludu!. Paliwo jues już po prawie 4zety a ile kosztowało na początku tego roku!!! Cukier, słodycze, fury wszystko drożeje i jak tu kupić kompa za 4000zł jakim jest Pegasos 80% wybrało by blaszaka jak i nie więcej. Nie mowie, że nie lubie Amisi wecz przeciwnie no ale ludzie czy Pegasos lub A1 nie mogły by kosztuwać tyle co blaszak lub aby były od nich tylko troszeczkę droższe??? Nawet cenu obudów są za wysokie czy innych akesorjów do klasycznych Amig.
[#2] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Mleko, post #1

Mogłyby, gdyby produkowano je w takich ilościach (i tyle też mniej więcej by było ludzi, którzy by kupowali). Ceny są ściśle zależne od tego ile sztuk jest produkowanych i sprzedawanych. Im więcej tym tańsze.
Poza tym w naszym kraju zarobki są jakie są i tak się ma to do cen sprzętu dla komputerowych hobbystów jak widać.

[#3] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@grxmrx, post #2

Ale jakim cudem ma przybywać Amigowców jeżeli sklepów amigowych jest mało (z wiadomych przyczyn) więc ludzie nie są w stanie dowiedzieć o Amidze a mało osób szuka informacji na temat tego komputera w necie a wystarczyło by wpisać jedo słowo w google cze na emulti i już by wiedzieli a szanowne genesi czy firmy satelickie nie reklamują zbytnio tych kompów - bynajmniej w Polsce.
[#4] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Mleko, post #3

Akurat Genesi i firmy satelickie robia bardzo duzo jak na takie male firemki i reklamuja gdzie sie da.... Co innego Betamuszkieterzy...
[#5] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Tomek (Kaczus), post #4

No może i robia dużo ale nie w Polsce. W mediach cisza w necie na portalach pełno jest reklam różnych firm ale efunzine reklamuje się tylko na stronach typowo amigowych (efunzine podałem jako przykład bo tylko ich reklamy najwięcej się pojawiają w necie, chociaż Eloboxa też widziałem). A Genesi tez się nigdzie nie reklamuje. I jeszcze ta Unia - na co nam ona??????? Tylko podwyżki i nic i więcej a zkorumpwanego kraju już nic nie uratuje!!!!!!!!! (no może cud).
Gensi też by mogło chyba wżucić jakiś banner reklamowy w naszym poczciwym kraju naprzykład na onecie (bo to ten portal jest chyba najpopulrniejszy w naszym kraju 300 zł to chyba nie tak dużo)????
[#6] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Mleko, post #5

Genesi bylo obecne 2 lata temu na Amiga Meetingu. Ludzie pracujacy w MOS-Teamie organizuja badz pomagaja organizowac roznego rodzaju pokazy w calej Polsce. Efunzine rowniez idzie "do ludu" by prezentowac... Najblizsze pokazy to RR Meeting i byc moze dodatkowe 2 mniejsze jeden w Lodzi na Uniwersytecie drugi w Czestochowie. Ostatnio byly pokazy we wschodniej czesci Polski oraz AmigaMeeting... Co do Onetu... Moze jest to sposob, ale nie wystarczajacy.... Lepiej zaprosic ludzi na prezentacje, by sami zobaczyli co i jak...
[#7] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Tomek (Kaczus), post #6

Czasy kiedy reaklamy Amigi były widoczne w każdym czasopismie komputerowym niestety bezpowrotnie minęły. Nie ma MAgazynu Amiga, Amigowca, Bajtka, C&A, ACS-u.... nowego softu prawie nie ma, z grami jeszcze gorzej. Nie portuje się nawet softu do którego uwolnione są źródła (przykładem niech będzie świetny emulator c64/128 Vice, albo nowsze wersje SNES9x, nie mówiąc już o openoffice.org). Jak więc wymagać, żeby ludzie kupowali Amigi/Pegasosy itp ??? Ja tam mam swoją cd32 z promodule, na której bawię się w stare gry. Kiedyś może sobie odkupię jakąś rozbudowaną 1200 w towerze albo 4000 jak kasy starczy, postawie koło pc-ta i będe się bawił. Pegasosa na pewno nie kupię, a PC-ta nie sprzedam żeby nie odciac się od bazy oprogramowania (uzależnienie od Championship Managera, ściągania filmów z Emule, tanie peryferia itp). Myślę że jeśli ktoś będzie wracał do Ami to tylko tacy nostalgicy jak ja

[#8] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@twardy, post #7

a wystarczyloby zajrzec np na www.morphzone.org, by udwodnic, ze nie
za bardzo jestes w temacie... Moze nie jest to wielki bum, ale
zeby pisac, ze nic sie nie dzieje, nic sie nie pisze i nie portuje to
duza przesada...
[#9] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Tomek (Kaczus), post #8

no, coz, sprawdzam czasem morphosowe newsy,ale jakos nie moge sie oprzec wrazeniu, ze morphos i pegasos to nie amiga. czy na pegazie bedzie mozna uzywac os4 ???

[#10] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@twardy, post #9

Coz to ty tak uwazasz... niektorzy uwazaja inaczej... Zreszta zamiast
sledzic newsy najlepiej udac sie na ktorys z pokazow....
[#11] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Tomek (Kaczus), post #10

no dobrze, ale to wszystko na razie się rozwija i tak na dobrą sprawę to nie wiadomo w co się rozwinie.... a wydawać KUPĘ kasy na pegaza, to przy moich zarobkach rzecz nie tyle nierealna, co po prostu głupia. poza tym jestem zapalonym graczem, a granie w starocie nie zawsze wystarczy. może gdyby ktos przeportował emulator epsx .... jest bardzo kompatybilny i stabilny, a granie w gran turismo, tekkena i medal of honour to już jest coś . no i gdyby jeszcze był open office, cos na ksztalt emule, wszystkie najnowsze kodeki divx

[#12] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@twardy, post #11

Jak chcesz komputer do gier to ani Amiga ani Pegaz sie dzisiaj nie nadaje do tego. A co programow: na MOSie masz - na ksztal emule: mldonkey, kodedki divxa - jest mplayer.
[#13] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@marcik, post #12

cos na ksztalt emule

Widze ze kolega strasznie uparl sie na tego emula. Na Pegaza jest emule i nazywa edonkey, natomiast na Amige jest cos lepszego i nazywa sie AmiGift. To wszystko dziala. A jakich to Codecow DivX brakuje na Amidze/Pegazie?
[#14] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Andrzej Drozd, post #13

Na MorphOS jest MLDonkey, nie edonkey. MLDonkey obsługuje sieci:
eDonkey, Overnet , Bittorrent , Gnutella (Bearshare, Limewire,etc), Gnutella2 (Shareaza), Fasttrack (Kazaa, Imesh, Grobster), Soulseek (beta), Direct-Connect (alpha) oraz Opennap (alpha).

A co obsługuje AMIGIFT i czy oby na pewno jest 'lepszy' pod względem obsługiwanych sieci?
Z MLDonkey na sieci właśnie Donkey znajduje większość plików podczas gdy na FastTrack i innych jest ich o wiele mniej (lub być może mam pecha bo nie szukam tego co większość).

[#15] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Tomek (Kaczus), post #6

Przyznaje może i się dzieje ale w wielkopolsce totalna cisza. W Koninie nikt nie wie o Amidze czy Pegasie sprzedawcy Pc wręcz się śmieją kiedy mówie, że Amiga jest produkowana i nie chcą na ten temat rozmawiać.
[#16] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Mleko, post #15

Sprzedawca ma to i interesuje się tym co mu się sprzeda. Ilu osobom w swojej okolicy sprzedałby nowego Pegasosa lub AmigaOne? Gdyby znalazł 10 to byłoby ogromne wydarzenie. Rynek Amigi jest rynkiem małym. Na pewno nie przebije rynku pc. Poszukaj w swojej okolicy sklepu z Macintoshem. Rynek ma większy a ciekawe czy znajdziesz.
[#17] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@grxmrx, post #14

No widzicie, czlowiek na dwa lata wypadł z obiegu i już wychodzi na lamera, bo nie wie rzeczy oczywistych O Amigifcie slyszalem, ze dziala tak sobie, przydalby sie raczej klient edonkey na Amiga OS.
Przyznam, że pegasos to interesująca platforma, ale ja chyba pozostanę (ze względów nostalgiczno/finanswych) przy planach zorganizowania sobie jakiejs mocniejszej "classic" amigi, moze z 060, moze z PPC, jak drugiego kompa, do towarzystwa piecowi.

[#18] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Mleko, post #15

Nie ma co się zrażać,po prostu jesteś dla nich niewygodny,mówisz o jakiś bajkowych rzeczach w rodzaju MOS,Pegasos`ie,USB na Amidze itd. Łamiesz narzucony schemat,że jeśli jesteś posiadaczem komputera,to na pewno jest to pC. Ja akurat uwielbiam łamać schematy i np. oglądać miny kumpli z pc,którzy jak szpaki w p.... patrzą się na mój OS,próbując znaleźć podobieństwa do Windows i tak dalej.

[#19] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@aMifan, post #18

Nie jest niewygodny, po prostu a Pegasosie mało kto wie, bo popularne miesięczniki komputerowe o tym nie piszą. Tak samo jak nie piszą o Amigach. I nie jest to wcale niechęć, po prostu MorphOS i AmigaOS to NIESTETY marginalne zjawiska w świecie komputerów . A że łamiesz schematy to nie musisz przypominac AMIFAN, pamiętam twojego maga w Amigaguide pozdro, Mateusz

[#20] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@twardy, post #19

Moim zdaniem Mateuszu,ksywa Zacier była dużo lepsza niż Twardy :) Pozdrawiam

[#21] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@twardy, post #17

jakich wzgledow finansoych.
amiga clasic np. 4000 z ppc i jakas dobra garfika to co malo cie skrobnie??a moc obliczeniowa raczej duuuzo mniejsza w porownaniu z pegasosem czy aone.

[#22] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@mailman, post #16

Sklepu z Macami tez nie ma. A kiedy kupowałem dysk twardy do Ami usłyszałem, ze kupuje go na własną odpowiedzialnośc bo do Ami nie da sie zamontować HDD 30GB. Ale mnie rozbawili.
[#23] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Mleko, post #1

Jeśli chodzi o ceny, to Pegasos obecnie kosztuje jakieś 2500 PLN. Za to dostajesz płytę główną, procesor G3 600 MHz, 128 MB RAM, dysk 40 GB, DVD, obudowa i różne takie tam. Co do ceny A4000 z PPC to się nie orientuję, może ktoś bardziej w temacie się wypowie. A1200 z PPC ostatnie nie są zbyt drogie: A1200 do 100 zł+ PPC z SCSI za 400 zł+ BVision 300 zł+ 32 MB RAM za 50 zł+ 200 PLN za jakąś Amiobudowę+ jakiś cd pod SCSI i HDD to jakieś 150 zł razem - SCSI w A1200 lepiej się sprawuje od IDE, nie trzeba żadnych wynalazków w rodzaju FastATA - sami sobie dodajcie, ja wybrałem - uwaźni czytelnicy wiedzą co
[#24] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@aMifan, post #20

a moim zdaniem niekoniecznie

[#25] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@wali7, post #23

dokladnie, amige1200 z ppc albo z 060 mozna calkiem tanio kupic na allegro, poza tym mozna kupowac skucesywnie, w miare przyplywu kasy, za kazdym razem nie wydajac za duzo. a miec taki kaprys i kupic sobie pegaza zeby stal kolo pc-ta to za duzo jak dla mnie

[#26] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@twardy, post #25

32 MB RAM za 50 zł+

Jesli chodzi o simmy, to na Allegro kupilem 128 MB (2x64) do BlizzardaPPC za 100 zl (EDO, bez licytcji w ofercie kup teraz) :)
[#27] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@twardy, post #25

Mi nie chodzi o to aby Amiga stała koło pC ona miała by go zastępować we wszystkim.
[#28] Re: Amiga nie dla ludu!!!!

@Mleko, post #27

hmm, widzę że nie wyraziłem się jasno. Dla mnie A1200 nie jest jak na dzisiaj żadną alternatywą. Po pierwsze, w stosunku do możliwości jest koszmarnie droga (za rozbudowaną A1200 można dziś kupić iMaca) - to użyte przeze mnie wyrażenie "nie jest zbyt droga" oznaczało że jest tańsza niż np. dwa lata temu, po drugie jej względnie zamknięta konstrukcja wymusza "kanapkowanie" celem dalszej rozbudowy. Niesie to ze sobą problemy z zasilaniem, chłodzeniem, kompatybilnością. Trzeci problem to problemy z naprawą - ilość punktów serwisowych maleje, a ryzyko uszkodzenia 11 letniej (w najlepszym wypadku) płyty głównej rośnie (chipy też mają ograniczoną żywotność)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem