Witam!
Po 7 latach rozlaki z amisia postanowilem wrocic do korzenii :D
Za 350zl stalem sie szczesliwym posiadaczem amisi 1200 w obudowie infinity (chce ja sprzedac i qpic elboxa.. cena 50zl obudowa + zasilacz 200w) z apollo 040/40 + 2x hdd + cdrw + amiga0S 3.9... po 2 dniach walki zdecydowalem sie poprosic was o pomoc... mam kilka pytan:
1. na kompie zainstalowany byl os 3.9.. problem polega na tym ze poprzedni wlasciciel mial monitorek i uzywal jakies przejsciowki na vga.. ja narazie chcialem podlaczyc amisie do telewizorka.. wygrzebalem gdzies z piwnicy kabel i podpiolem przyjaciolke.. system startuje pieknie.. pojawia sie 2-3 okienka z szelem a potem momentalnie obraz sie kaszani.. tak jakby nie mogl obsluzyc takiego odswiezania (?!).. moge zrobic tak ze wystartuje z workbencha 3.0.. i teraz pytanie... da sie jakos zmienic pliki/pliki konfiguracyjne (o ile takowe sa) zeby przywrucic domyslne ustawienia ?.. jezeli tak to poprosze o male howto
2. Po nieudanej probie odpalenia amigaos postanowilem ze odepne dysk i podepne drugi.. tak tez zrobilem.. odpalilem potem workbencha, podzielilem dysk i sformatowalem.. nastepnie chcialem zainstalowac work'a 3.0 na hdd... jednak po wnikliwych ogledzinach pudla z dyskietkami stwierdzilem ze z kompletu workbencha wetlo mi install disk.. nic to.. odpalilem sys z dyskietek i chcialem zmusic cdr do wspolpracy ale bezskutecznie (w boot-menu cdr jest rozpoznawany ale proba podmontowania w CLI konczy sie niepowodzeniem) pytanie jest takie ktory ze sterownikow bedzie najlepszy do Teac'a CD-W54E (4x4x32)
3. Nastepne co chcialem zrobic to rozpakowac jakos ADF'y na amisi.. pogrzebalem sobie po forum i znalazlem pare interesujacych postow ale co z tego, ze programow do rozpakowywania jest multum skoro nie mam jak ich przeslac na amisie :P
Podpiolem hdd2 do pieca.. sciagnolem sobie WinUAE i jazda

znalazlem adf'y workbencza 3.0 (nawet install disk

) podmontowalem dysk amisi.. i odpalilem emu... work wstal, dysk byl widziany... no to mysle ze teraz bedzie z gorki.. podmienilem zawartosc staci z worka na install disk i QPA.. dyskietka niedosowa

No to nic.. skupimy sie na sterownikach do cd i unpakerze do adfow.. szubciutko znalazlem cdfs i adf2disk.. i tez zonk... dodawac do stacji mozemy nie tylko adf'y wiec dodalem na poczatek adf2disk.. w WB taka dyskietka jest rozpoznawana ale nie widze jej zawartosci.... rece opadaja
ma ktos jakis pomysl ?????
moze dobrym rozwiazaniem bedzie zakup kabla com<---->com ? znalazlem 2 programiki na back2roots ktore umozliwiaja taka komunikacje ale moze jest prostrze wyjscie
i ostatnie 2 pytanka:
4. Wyczytalem na jednym z poprzednich postow dotyczacych skandublerka elboxu ze obraz (a wlasciwie co druga linia) ma tendencje do "rozjezdzania" sie przy przesowaniu i w zwiazku z tym amm pytanie jak skandubler radzi sobie z grami ? da sie wogule grac ?
5. W Elboxie mozna kupic obudowe Elbox tower ? na stronie widzialem tylko jakis chamskie klony codegenow (big tower) za 800zl (sic!)
pytam sie dlatego ze sklep jest nieczynny w sobote i niedziele a chcialbym wczesniej znac odpowiedz na nurtujace mnie pytanie :P
ufff ale sie rozpisalem... z gory przepraszam ze zadaje tak lamerskie pytania ale nie mialem do kogo zwrucic o pomoc (Amigowcy z Krakowa.. gdzie jestescie!?)