Jak bym patrzyl na wydajnosc mojej 040 i mojego Core 2 Duo 2.66 to pewnie Amiga by w koszu lezala.
Argument wydajnosc, zostal "obalony" po wejsciu penitum II 200 Mhz na rynek :P, a to bylo z 10 lat temu...
Argument pieniadza. To samo jak wyzej. Dzis zeby ogladac DVD to mozna sobie PIII500Mhz kupic i byc szczesliwym. To ze cos jest drogie to juz sie przyzwyczailem. Kupienie 4Mb karty graficznej za 200 dolcow, kiedy taki Virge DX na allegro za 7 zeta. Tak podyskutuj sobie na temat celowosci wydawania 200 dolcow na taka karte :hahaha: albo sloty PCI za $260, przeciez do pieca za te pieniadze to ciezka plyte glowna znalezc...bo to juz jest polka "kosmiczna"...
Argument grywalnosci Amigi. Ja wole sobie ikony w OSie zmieniac i podklady, wychodzi mniej wiecej jak zabijanie "wirtualnych przeciwnikow" kluczem francuzkim. Tyle ze nie musze krwi na ekranie ogladac :P i zastanwiac sie jakiego plazmidu sobie strzyknac :P. Pomijam fakt ze na Ami ucze sie Arexxa a to juz bardziej pozyteczne sie wydaje...
Argument czekania w nieskonczonosc na SharkPPC. Chyba niedlugo siedzicie w tym interesie i nie pamietacie jak to bylo za dobrych czasow... Pamietam pierwsze zdjecia Medka do A1200, to ludzie sie dopatrzyli ze one byly robione w programie graficznym i oczywiscie wniosek byl, ze to lipa. Poczekalismy jakisc czas... ile ludzi ma Mediatora? Ile jest modeli Medkow? :hahaha: Ja sie tylko ciesze. A na SharkaPPC tez sobie poczekam, jak bede musial... moze DMA uda im sie "uruchomic" :).
Jesli chodzi o ten sprzet:
http://store1.sonnettech.com/product_info.php?cPath=22_30&products_id=37
To w jakis sposob pokazuje "zdzierstwo" Elboxu, ale z drugiej strony jeszcze nie bylo takiego kozaka, ktory by napisal stery do tego "cuda". Taka jest prawda. Wiedza kosztuje... a takowa posiada Elbox :). Ps. Biorac pod uwage ze to Crescendo wyglada jak SharkPPC... itd ;)
A i jeszcze argument Amigowosci - Amigi. Tez mozna pomiedzy bajki wlozyc i to od samego poczatku. Amiga to SYSTEM, choc powiazany ze sprzetem...
Przeciez Amiga, nie ma jakis super oryginalnych floppow, twardych dyskow (zarowno 2.5 jak i 3.5 cala, a potem SCSI), zlaczy PCI bylo juz na Zorro doczepione, ale nikt nie uzywal...), klawiatury ;), monitorow, myszek, procesorow (motorole, PPC od zawsze...), ukladow graficznych (przeciez Cybervision64 albo 64/3D, Picasso i inne... to czyste PC uklady ktore zalaly rynek, wklejone w plytki PCB ktore pasuja do Ami...) a i pradu z gniastka tez uzywa takiego samego jak PC :P.
Jesli chodzi o maile do Elbox, to zawsze mam "tajemnicze" odpowiedzi

. Jak to Elbox...
Kreciu,
W oczekiwaniu na PPC i OS4.0