[#1] wersja finalna?
Wlasnie bylem u kolesia i razem napawalismy sie nowym nabytkiem - jego os4.

Nie zdazylismy sie jeszcze zarejestowac w hyperionie i spr czy sa jakies updajty bo dzieja sie rozne dziwne rzeczy tzn.

jest to wersja os4 chyba finalna (kick v52.15, work.v52.2) i teraz nie wiem czy ostatnia aktualizacja, ktora dotyczyla wspolpracy z mediatoremTX i poprawiala bledy w grafice na voodoo na A1200 to jest starsza czy mlodsza od tego wydania os4, gdyz w dalszym ciagu jest kasza na ekranie, w szczegolnosci nic nie widac jak sie zalaczy partitionwizard.

voodoo ma dobre chlodzenie i reszta kompa tez

poza tym, jak pisza niektorzy ze widac wyrazne przyspieszenie w stosunku do os39, ktory to byl odpalany na 040/25 z tejze samej karty ppc. w tym przypadku jest totalna regresja - SYSTEM ZOLW - nie wiemy o co chodzi.

instalka poza tym wieszala sie przy pribie wyboru jezyka i kraju, jak sie dawalo cancel i jechalo po angielsku to dopiero szla.

inna sprawa tez ze po zaladowaniu kickstartu komp sie zglasza TYLKO ci drugi reset - czy to jest normalne?

od razu powiem ze bootmenu karty ppc jest na noMapRom i pamieci ustwione sa na 70ns (128mb)

mam nadzieje ze jest jakis knif na te wszystkie dolegliwosci, bo jak nie to dziekuje bogu ze ja nie wywalilem kasy na ten system tylko moglem to sprwadzic gdzie indziej
[#2] Re: wersja finalna?

@stebel, post #1

Aby poradzic sobie z "MediatoremTX" nalezy miec ostatni update - bez tego ani rusz. Moja sugestia - instalujcie na kosci AGA, a pozniej update - moze sie sprawdzi. Nawet na AGA przyspieszenie jest widoczne. Jezeli to nie pomoze, to mysle, ze nalezy szukac problemu w sprzecie. Co do drugiego resetu - po zaladowaniu nowego kickstartu, Amiga zawsze resetuje sie dwa razy (ale to nastepuje TYLKO I WYLACZNIE po "swiezym rozruchu" sprzetu, badz twardym resecie - pozniej system wczytuje sie bez resetowania). Tak wiec coz moge jeszcze powiedziec? Polece jeszcze "kawalek literatury", moze na cos sie zda ;) - klik. Powodzenia! OK

Ostatnia modyfikacja: 20.04.08 00:16
[#3] Re: wersja finalna?

@Lokaty, post #2

taka ciekawostka MOS 0.4 z CGXAGA chodzi lepiej na AGA niz AOS 4.0

[#4] Re: wersja finalna?

@Lokaty, post #2

po wczytaniu kickstartu to ja wiem ze robi sie reset, ale mi chodzilo o to ze jak wykonam SAM reset z klawiatury albo zworka z fastaty to musze ZAWSZE robic jeszcze jeden taki reset zeby system zaczal sie wczytywac
[#5] Re: wersja finalna?

@stebel, post #4

To w takim razie wychodzi na to, ze jest cos ze sprzetem - ja nie musze wykonywac dodatkowego "recznego" resetu, system robi to za mnie - i tak to wlasnie powinno wygladac...

[#6] Re: wersja finalna?

@Lokaty, post #5

tak sie jeszcze zastanawiam, bo kolega ma fastate mkI, czy to nie jest z tego powodu, bo modul scsi.device.kmod w wersji na ta ate sam zrobilem i moglem cos pominac co ma wersja z cd-romu na mkIII
[#7] Re: wersja finalna?

@stebel, post #6

Co znaczy "sam zrobilem"?
Objawami, ktore dotycza wszystkich starszych kontrolerow od MK-III to komunikat przy uruchomieniu sterwonika (czyli brak jego dostosowania pod OS4) oraz prawdopodobnie widoczna roznica w przedkosci odczytu/zapisu.

[#8] Re: wersja finalna?

@Lokaty, post #7

jak widac polak potrafi, ale to tylko na wlasny uzytek:). podejrzewam, ze kazdy amigowiec moglby na to wpasc tylko trzeba troszke podlubac bedzie dzialac os4 na kazdym modelu fastaty, moze kosztem szybkosci ale bedzie

i wlasnie zastanawiam sie czy to troche nie destabilizuje os4, ze jak siedzi sobie ten "moj" rezydentny scsi.device.kmod to cos pieprzy sie wlasnie z tym resetem i moze innymi rzeczami

a mialem nadzieje, ze to wina braku jakiegos updajtu, zreszta jak kolega sie zarejestruje w hyperionie to zaraz to sprwdze i poinformuje na fromum czy sie cos poprawilo
[#9] Re: wersja finalna?

@stebel, post #8

jak widac polak potrafi, ale to tylko na wlasny uzytekusmiech. podejrzewam, ze kazdy amigowiec moglby na to wpasc tylko trzeba troszke podlubac bedzie dzialac os4 na kazdym modelu fastaty, moze kosztem szybkosci ale bedzie

Dziwne rzeczy wypisujesz... nie wiem skad wzial Ci sie pomysl, ze FastATA NIE DZIALA z OS4. U mnie dziala bez kombinowania (mam MK-II) i wiedz, ze sterownik dostarczony przez ELBOX sie uruchamia (z nieszkodliwym komunikatem - o czym spomnialem wyzej... byc moze przeczytales) i spisuje sie swietnie - mozliwe, ze Twoje kombinowanie moglo przyniesc niechciane efekty.

I jeszcz jedna rzecz - jezeli napotykasz problemy w uzytkowaniu i decydujesz sie je rozwiazac na forum publicznym to radze pisac jasniej - osobiscie nie bede w przyszlosci odpowiadal na ogolnikowe podejscie do sprawy, wiec "albo... albo..." - szkoda mojego czasu na niepowazne usposobienie do moich "wypocin". Pozdrawiam i powodzenia przy rozwiazywaniu napotkanego problemu.

[#10] Re: wersja finalna?

@stebel, post #1

SYSTEM ZOLW - nie wiemy o co chodzi.

Podkrecic z 25 MHz do 40 MHz (ewntualnie do 33). Tym samym wzrosnie predkosc pamieci i rozszerza sie nieco waskie gardla, slabego sprzetu. Inne wyjscie to kupic A4000, lub czekac do "usranej" smierci jak ktos zrozumie ze ten OS, powinien wyjsc na Pegaza lub przynajmniej na Efike. Poki co. :)

Co do ladowania systemu, to kazdy roznie dziala na kazdej karcie PPC. U mnie np. MOS nie wstaje po zwyklym resecie - trzeba robic zimny. AOS4 akurat nie ma z tym problemow. Moze to wina pamieci, moze podkrecenia karty.

Od dluzszego czasu uzywam AOS4. Wiesza sie, ale polubilem Grim Reapera. Dlaczego? Poniewaz gdy cos sie zdarzy, to nie ma to wplywu (przewaznie) na inne programy i mozna dokonczyc prace i oczywiscie zrestowac system (lub nie). MOS natomiast w zwiazku z jakims problemem sie po prostu frezuje.

Tak czy inaczej. AOS4/MOS nie sa systemami od gier i na klasykach dzialaja jakby przy okazji.
[#11] Re: wersja finalna?

@Andrzej Drozd, post #10

Doszedlem juz do tego co powoduje, ze system nie wstaje od razu - po prostu jakims cudem ata pod kontrola os4 nie lubi zadnych wynalazkow w stylu adapter kart compactflash jako HDD. Wystarczylo ze odpialem to ustrojstwo z tasmy a ruszylo z kopyta.

Jednak dalej szukam przyczyny wolnego systemu, co prawda na AGA dziala zajebiscie szybko w 8bit, w porownaniu np do os39 i 060/50 w 8bit, ale na voodoo przy 16bit jest porazka, tzn. system dziala z predkoscia jak na AGA.

Ponadto, kiedys czytalem w specyfikacji os4 ze JIT ma emulowac 040 i na procu 603 160 mhz emulacja bedzie przebijac predkosc 060/50 a tu mam emulacje 020 i fpu 68881 z predkscia, u mnie w sysspeed, UWAGA: 0,03MIPS dla 020 i fpu tak samo - CO JEST? jakis debug wlaczony domyslnie czy co? a moze jest jaks zmienna ktora wlacza szybsza emulacje 68k?
[#12] Re: wersja finalna?

@stebel, post #11

Ponadto, kiedys czytalem w specyfikacji os4 ze JIT ma emulowac 040 i na procu 603 160 mhz emulacja bedzie przebijac predkosc 060/50

Twierdzono raczej, że na 604 uda się góra osiągnąć emulację 040/25 MHz i to przy dobrych wiatrach a lepiej miało być dopiero na G3/G4, i mimo, że to dane jeszcze z 1999 roku, które pamiętam, nie sądzę, żeby teraz nagle się to miało tak radykalnie zmienić in plus.

[#13] Re: wersja finalna?

@stebel, post #11

UWAGA: 0,03MIPS dla 020 i fpu tak samo - CO JEST?

Tez tak mam. Wyniki sa raczej przeklamane. Tak samo mniej pokazuje na MOSie. Nalezy zrobic test jakims encoderem mp3 w wersji 68k (np. Lame) na OS3 i OS4. Wtedy bedzie mozna porownac predkosci. W sumie za jakis czas sprobuje to zrobic. Podobne testy znajdziesz gdzies na forum odnosnie MOSa PUP.
[#14] Re: wersja finalna?

@stebel, post #11

... ale na voodoo przy 16bit jest porazka, tzn. system dziala z predkoscia jak na AGA.

Jezeli sie nie pomyle to jest sprawka DMA (bezposredniego dostepu do pamieci), ktorego OS4 poprostu nie obsluguje "w medku" (pod BVision wypelnianie okien i podobne operacje dzialaja zaowazalnie lepiej, a to dzieki wlasnie trybowi DMA). Jednak tu raczej sie sprowadza do rysowania i wypelniania okien programow mui/reaction (np. IBrowse, czy preferencje systemowe), ale cala reszta tak czy siak powinna dzialac raczej lepiej od 060/50 (noo, chyba, ze mamy do czynienia z najslabsza karta ppc to wtedy wielkich roznic nie zaowazymy...). Polecam uzycie jakiejs ubozszej skorki dla systemu np. novometal_iv lub transmetal - na pewno przyspieszaja dzialanie systemu, ogolnie proponuje dopasaowac ustawienia graficzne do posiadanej konfiguracji.

Co do Petuni - nie sugeruj sie tym co pokazuje oprogramowanie testowe - sprawdz sam pod jakims programem i porownaj z realnym 68k. Dla przykladu u mnie gra "Foudation DC" dziala o wiele lepiej na emulacji pod PPC 250MHz niz pod 040/33MHz - to wszystko tez zalezy od tego jak aplikacja jest napisana, no i oczywiscie od emulatora i sprzetu.

Ostatnia modyfikacja: 21.04.08 20:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem