[#1] Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.
Cze.

Mam pytanie do osób, które zetkneły się z tym sprzętem oraz MAmigaOne. Który wybrać? Na Ebay pojawiła się oferta sprzedaży AmigaOne G4 XE 800MHZ i zdecydowałem się ją kupić, CHYBA ZE... MAmigaOne jest duż lepsza i lepiej poczekać, aż ktoś będzie sprzedawał ten model. Jak uważacie? Dzięki za sugestie.

[#2] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Deftronic/..., post #1

Nie czekac, kupowac:). Ma1 ma zintegrowanego kiepawego radzia, i bida jest z iloscia pci, lepiej bedzie Ci kupic duza plytke, do ktorej sam sobie karte gfx wybierzesz, no i mozesz wsadzic wiecej kart pci.

[#3] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Fazior, post #2

Spoko, dzięki. Już walczę... Zobaczymy czy uda mi się wygrać aukcję.

[#4] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Fazior, post #2

przeciez najszybsze radki ze starych serii czyli 9100 i 8500 nie maja 3d pod os4 , z drugiej strony chyba 9000 i 9250 dzialaja wiec az tak zle nje jest

[#5] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@rzookol, post #4

Ja nie mowie ze jest zle pod os4:), mowie ze 32 megowy zintegrowany w Ma1 radek jest biedny, chociazby w pamiec.

[#6] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Fazior, post #5

No i chyba lepiej mieć G4 niż G3 na pokładzie...

[#7] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Deftronic/..., post #6

no zależy jakie taktowanie tych g4

[#8] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Deftronic/..., post #3

Myślę że warto zapytać się czy ta AOne ma fixy poprawiające błąd USB i DMA, jeżeli tak to zdecydowanie brać. Swoją drogą niezły sprzęt zebrałeś. No, no. :D
[#9] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@TomK, post #8

A na czym ta naprawa ma polegać? Bo na tej płycie o którą walczę, nie ma tych układów - są wylutowane (podobno jest to je nowsza wersja płyty).

Co do sprzętu... Nie wszystko jest wypisane... :)

Ostatnia modyfikacja: 25.04.08 02:25
[#10] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Deftronic/..., post #9

Nie, nic nie jest wylutowane, poprawki polegają na połączeniu pewnych ścieżek przewodami. Są 3 takie miejsca 2 od strony układów i 1 od drugiej strony płyty. Na forum Execa masz wątek z ładnymi zdjęciami tych poprawek. Wylutowany czy raczej nie wlutowany to jest układ dźwiękowy SIGMATEL STAC 9752T przez co nowa wersja płyty nie ma dźwięku.
[#11] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@TomK, post #10

Niestety płyta nie ma tych poprawek, ale jeśli problemy można rozwiązać kupując kartę msx i kontroler hdd, to luz...

[#12] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@TomK, post #8

Ok, wygrałem aukcję. Sprzęt jest w anstępującym konfigu:

AmigaOne G4 XE 800MHZ
512MB PC133 RAM
Voodoo 3 2000 AGP
Sound Blaster 128
40GB Hard Drive
52x24x52x CDRW drive
52x CD ROM drive
1.44MB standard IBM PC floppy drive

plus OS4...

Zobaczymy jak to działa... :)

[#13] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Deftronic/..., post #12

Ile Cię to wyniosło?
[#14] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Deftronic/..., post #12

Zobaczymy jak to działa...

Nie uzywales wczesniej OS4?
[#15] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@BULI, post #13

[#16] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Deftronic/..., post #12

Gratulacje OK Dobrze ze funt taki tani :)

[#17] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Andrzej Drozd, post #14

Nie miałem jeszcze okazji - problemy z instalacją OS4 na A4000T :). Robiłem parę podejść, ale zawsze był problem "ze znalezieniem" HD czy CD-ROMu... Nie mam tyle wolnego czasu, aby godzinami testować, różne konfiguracje (te czasy już dawno mineły)... Nie ma jednak problemu - może kiedyś posiedzę jeszcze nad tym, a póki co na klasycznych Amigach jest (i będzie stary system), a na na AOne - nowy. Na procku 800 Mhz (czy ile ona tam ma) powinnien chyba ten system działać całkiem przyjemnie...

[#18] Re: Kupno AmigaOne G4 XE 800MHZ.

@Lorak, post #16

Właściwie to mi to obojętne... Żyję w UK, czasami wpadam tylko do kraju do rodziny. Chociaż... Hmm, czasami kupuję coś z eFunzine.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem