[#1] HESRETIC i AOS4 - jest dobrze
Wlasciwie nie wiem czy napisac o tym w "Grach", ale sprawa dotyczy OS4 i temat tu byc moze bedzie szybciej zauwazony.
Kazdy nowy uzytkownik OS4 na klasyku, zauwazyl ze w swiecie gier nie jest zarozowo. Albo to porty SDL zawolno chodza na klasykach, albo brakuje obslugi czegos tam itd.
Tym razem wkleje tekst, ktory napisalem na forum Execa. Moze sie przyda.

"OK. Pod lupe wzialem Heretica i...na poczatku sie wystraszylem. Okazalo sie ze jest tylko jeden port pod AOS4 - SDLowy.
Port ten nie chodzi za szybko w 320x200, ale od biedy da sie grac. Dodatkowo jest okrojony w mozliwosc "skakania", co uniemozliwi przejscie niektorych poziomow.

Z pomoca przyszedl Aminet i Heretic w wersji WOS, ktory po prostu smiga na klasykach.
Ma on bardzo fajne GUI, tak jak wspomnialem mozliwosc "skakania", rozdzialke do wyboru za pomoca okna ASL, mozliwosc zalaczenia/wylaczenia myszki lub joysticka i znakomicie powinien dzialac na klasykach z AGA. Oprocz wersji WOS, do wyboru jest jeszcze PUP i 68k. Wersja 68k na Petuni chodzi tylko minimalnie wolniej od wersji OS4 - SDL.
Przynajmniej ta jedna rzecz poprawila mi humor. O to bohater: http://aminet.net/game/shoot/Heretic.lha

PS. Pozostale porty 68k/WOS z Aminetu nie dzialaja na OS4."
[#2] Re: HESRETIC i AOS4 - jest dobrze

@Andrzej Drozd, post #1

Pisz recenzję. Heretica jeszcze nikt nie skrobnął ;)

[#3] Re: HERETIC i AOS4 - jest dobrze

@mailman, post #2

Wlasciwie to dobry pomysl.
Ale jako rozpoczecie pewnej trylogii,

Heretic ==> Hexen ==> Hexen 2

______________==> Heretic 2,

trzeba bedzie zrobic cos wiecej niz zwykla recenzje i zaglebic sie na poczatku w cala opowiesc fantasy. Jakby nie bylo wydarzenia sa ze soba powiazane i w Hereticu bez tego nie bedzie mozna sie obejsc, poniewaz jest on jakby wstepem do pozostalych gier. Mozna takze rozwinac kiedys nieco recenzje Biologa o pewne elementy opowiadania/fantasy.

Tak czy inaczej o ile wiem, to Hexen 2 nie ukazal sie na Ami. Ale to nie ma znaczenia aktualnie.
Elf Corvus bedzie pewnie wdzieczny za przedstawienie jego walki o wolnosc i uratowanie swiata od demonow, "Wężowych Jeźdźców".

Ostatnia modyfikacja: 17.05.08 07:49
[#4] Re: HERETIC i AOS4 - jest dobrze

@Andrzej Drozd, post #3

hexen 2 ma wersje dla mosa więc się da uruchomic na amigach z grexem i vodooo3 :)

[#5] Re: HERETIC i AOS4 - jest dobrze

@rzookol, post #4

A, to tak jak z Quake GL na AOS4 (chodzi konkretnie o GL, bo zwykly dziala), kup se Pan Mediatora lub G-Rexa z Radeonem lub Voddoo, a Bvision Pan wyrzuc. Kto to widzial uzywac takiego szmelcu? :P

Zartowalem. :)
Czyli dziala i to tylko kwestia sprzetu. :)

Ja za to mam wieksze problemy. Nie potrafie nigdzie znalezc jak to bylo naprawde...

Oprocz papirusow...mmm, tzn. wstepniakow do kazdej z gry, nie ma tak naprawde nigdzie opisanej calej historii (a wlasciwie dopiero teraz szerzej o tym pomyslalem). Nie znalazlem zadnego portalu na temat tych gier. Zawsze sa opisywane pobieznie i przy okazji. A interpretacji jest tyle, ze glowa boli. Czy napisal juz ktos na ten temat np. ksiazke, na ktorej mozna by bylo bazowac, czy musze napisac ja sam, badajac gry i te, no...papirusy? He, he. Chyba laduje sie w cos, w co nie powinienem, bo swiat byl latwiejszy gdy znalem zalozenia, cel i nie bylo jakichs szczegolwych rozwazan. ;)
[#6] Re: HESRETIC i AOS4 - jest dobrze

@Andrzej Drozd, post #1

W Heretyku nigdy nie było skakania, pojawiło się dopiero w Hexenie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem