[#1] Jaka karta GFX do AOneXE?
Cześć.

Mam małe pytanie związane z wyborem karty Gfx do mojej AOneXE. Jaki model Radeona wybrać? Obecnie mam w niej zainstalowaną kartę VooDoo3 2000 i jej częstotliowość odświerzania w 1024x768 zwyczajnie mnie zabija (73 Hz). Muszę to zmienić...

[#2] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@Deftronic/..., post #1

Zajrzyj tutaj: http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=26234&forum=33&20

[#3] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@Deftronic/..., post #1

voodoo spokojnie pociagnie ta rozdzielczosc z wyzsza czestotliwoscia odswierzania. to nie wina karty.

[#4] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@kiero, post #3

Cze.

Hmm... Monitora też raczej nie - to kineskopowy Sony, na którym na PC mam ustawione 100Hz w 1024x768 (wyciaga nawet więcej). W prefsach od ScreenMode nie mam możliwości zwiększenia częstotliwości w żaden sposób. Trochę lipa. Może jest gdzieś ukryta opcja, albo coś? Mogę zmniejszyć rozdziałkę do 800x600 i wtedy mam zaledwie 75 Hz. Bez sensu... Ma ktoś jakiś pomysł, może coś doinstalować?

Korni - dzięki za linka.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2008 17:49:15
[#5] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@kiero, post #3

Jak pisze Kiero - VooDoo3 pociagnie to w 120Hz ale jak sie uparles to kup sobie jakiegos R7500 za 25,00 PLN. Wiecej i tak tam nie potrzeba.

[#6] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@Deftronic/..., post #4

Screenmode jest tylko do wybierania juz zdefiniowanych trybów. Pobaw się P96Mode. Częstotliwość można chyba też ustawić w tooltypach ikonki sterownika.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2008 17:59:14
[#7] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@Deftronic/..., post #1

Ja jak dawno temu miałem w Pegasosie Voodoo3 2000 i monitor RT to miałem 90Hz w 1280x960 i to pewnie nie był max. Po prostu taki sobie tryb ustawiłem w CyberGraphX.

[#8] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@Korni, post #6

Częstotliwość można chyba też ustawić w tooltypach ikonki sterownika.

Mozna. Jezeli masz monitor LCD to nawet sie zaleca - z CRT sprawa jest troche bardziej zagmatwana. Proponuje pobawic sie Picasso96Mode i ustawic odpowiednie parametry odswiezania dla wybranego trybu (bo widze ze twoj monitor to jakis CRTek).

[#9] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@MDW, post #7

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Muszę się przyznać, że od momentu kupna tego sprzętu (a było to parę miechów temu), z braku czasu dopiero 3 raz go odpaliłem. Swoją drogą zapomniałem podstaw :(. Ok. Ustawiłem parametry w ikonie sterownika, bo przy próbach zrobienia tego pod P96 wieszał się system. Mam już 100Hz. :) (max. ustawienia producenta dla tej rozdziałki to 107Hz). Od razu lepiej. A warto w ogóle wymieniać tę kartę na Radeona? Ma to jakiś sens?

Lokaty: dokładnie - Sony CPDE230

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2008 19:37:34
[#10] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@Deftronic/..., post #9

P96Mode ma to do siebie, ze przy pewnych akcjach lubi sie zwiesic (na poczatku jest kompletnie niekonfigurowalny, ale moze sie przyzwyczaic... i tak wole CGXMode). Niestety nie pamietam, jakie dzialania doprowadzaly do freezu systemu - poprostu zapomnialem, czego lepiej nie "macac". Ogolnie uwazam, ze to jest najmniej udany element OS4 i powinien zostac zmieniony. Radeon? Hmmm, nie powiem Ci ile zaoferuje wiecej od obecnego 3DFXa w twojej A1, ale przegladajac wypowiedzi Friedenow, mozna wnioskowac, ze za jakis czas byc moze karty pokroju Radeon8500 beda wskazande do obslugi 3D. Pozyjemy - zobaczymy.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2008 20:14:33
[#11] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@Lokaty, post #10

Duże dzięki. Pozdrawiam.

[#12] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@Deftronic/..., post #9

A warto w ogóle wymieniać tę kartę na Radeona? Ma to jakiś sens?

Moim zdaniem jest sens wymieniać z trzech powodów.

1. Ten model ma tylko 16MB pamięci, a do nowych maszyn i nowych systemów amigowych przydaje się więcej. Przykład - skórki 3D w MorphOS 2.0 najlepiej się czują przy 128MB na karcie graficznej. Zwłaszcza przy rozdzielczości 1600x1200 (ja taką mam). :)

2. W Voodoo3 2000 akcelerator 3D działa tylko w trybach 16-bitowych. Wobec tego jeżeli ekran systemowy masz w 24 bitach i odpalisz na okienku coś co wykorzystuje akcelerator 3D to nie zadziała. Jak ja miałem Voodoo3 to ja dlatego miałem Ambienta (Workbencha) w 16 bitach.

3. Radeon ma wyjście DVI, które bez wątpienia przyda Ci się jak wymienisz monitor na LCD.

[#13] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@MDW, post #12

Dzięki za info. Faktycznie lepiej będzie wymienić ją na coś nowszego - Workbench w FullHD to będzie jazda! :) Odpowiedni monitor LCD stoi obok, po prostu Amigi podłączałem do CRT i tak mi już zostało :). Przy okazji pozdrów CARO - kiedyś był u nas w grupie :). Wciąż mam na HD katalog z jego pracami dla nas...

Ok. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

[#14] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@Deftronic/..., post #13

Oczywiście pozdrowię. Chociaż mieszka na stałe po przeciwnej stronie kuli ziemskiej to kontakt jest stały (jak tylko zgrają nam się strefy czasowe, hehe). O jakiej grupie mówisz? DinxProject czy NahKolor? A może Scenic albo Pht? Było tego trochę. :)

[#15] Re: Jaka karta GFX do AOneXE?

@MDW, post #14

Taaa... wiem :). Był dobry, a później jeszcze lepszy. Szkoda, bo kiedy do nas dołączył właściwie odpuściliśmy sobie scenę (idee skomercjalizowały się). Dawno temu gadałem z nim na Ircu. Dinx Project... Pozdrów go od TiMi'ego/DxP :). Thx. OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem