[#1] Problem z kartą GFX w AmigaOneXE
Cześć.

Dotarła dzisiaj do mnie karta graficzna (Saphire Radeon 9250 z 256 Mb Ram na AGP), którą zakupiłem parę dni temu, aby wymienić stare Voodoo. Po wymianie karty system "NIE WSTAŁ". Na ekranie wyświetla się komunikat o braku sygnału. Wyjąłem więc Radeona i ponownie włożyłem Voodoo. Niestety efekt ten sam - brak sygnału. Na pudełku Radeona jest napisane o zgodności karty z AGPx4 i 8, ale...

- karta powinna chyba byś zgodna w dół?

- wymiana była dokonana z zachowaniem wszelkich zasad (odłączenie od prądu itp.)

- nie zauważyłem żadnego efektu spalenia czegkolwiek itp.

- złącze na Radeonie różni się od tego, które ma Voodoo (Radeon ma dwie przerwy na złączu, Voodoo ma jedną), ale to jest na pewno AGP

Co robić? Jakieś pomysły? Spróbuję przeczyścić złącze VooDoo, może wtedy komp ruszy...

[#2] Re: Problem z kartą GFX w AmigaOneXE

@Deftronic/..., post #1

Wina uboota? Pytaj ewentualnie na eXecu...

EDIT:
Sorki, ze tak polowicznie, ale do glowy przychodzi mi na mysl uboot i ewentualnie jego aktualizacja... nie mam A1/mA1 wiec nie pomoge.

EDIT2:
A sterownik dla radeonow w "Devs:Monitors/" masz?? Musisz sobie teraz poradzic z odpaleniem sprzetu a pozniej dorzuc sterownik.

Ostatnia modyfikacja: 16.07.2008 20:09:08
[#3] Re: Problem z kartą GFX w AmigaOneXE

@Lokaty, post #2

Nie wiem... Nie wejdę do żadnego menu, bo po prostu nic nie widzę :(. Po włączeniu kompa nie ma wizji... Monitor wciąż wyświetla brak sygnału. Jutro dokładnie przeczyszczę złącze.

[#4] Re: Problem z kartą GFX w AmigaOneXE

@Deftronic/..., post #3

Te przerwy na złączu mają znaczenie od ich ilości zależy czy karta jest zasilana tylko 3.3 Volt (to są nowsze karty) czy są uniwersalne wtedy bodajże mają dwie przerwy, czy są x1 i x2 wtedy mają jedną przerwę tylko w innym miejscu (zasilanie 5 V). Oczywiście A-One ma AGP zgodne z x1-x2.
Dodam że gdy włożyłem kartę GF2 to oczywiście U-Boot wystartował a w trrakcie startu OS4.0 pojawił się komunikat o braku sterowników i start systemu się zatrzymał, jednym słowem pełen profesjonalizm.
Wydaje mi się że były płyty do PC które można było uszkodzić wkładając złą kartę. Czy jak wrócisz do Voodoo to wszystko jest OK?

Ostatnia modyfikacja: 17.07.2008 00:58:21
[#5] Re: Problem z kartą GFX w AmigaOneXE

@TomK, post #4

Dzisiaj dokładnie przeczyściłem złącze Voodoo, solidnie docisnąłem i komp wreszcie ruszył. Ufff... Następnie wyjąłęm Voodziaka, włożyłem Radeona i... cud! Komp wystartował normalnie, pojawił się Workbench, nic się nie wiechnęło. System sam przłączył sobie sterowniki. Miałem już małego stresa, że poszła płyta główna/złącze AGP, a w najlepszym wypadku zasilacz jest za słaby. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem