[#1] Problem z uruchomieniem OS4.0
Witam. Mam mały problem.
Zainstalowałem poprawnie system AmigaOS4.0 (instalacja przebiegła bezproblemowo), jednak przy uruchomieniu pojawia się komunikat:

ramlib: program failed i guziki suspend/reboot.

Mam BlizzardPPC oraz BVision oraz 64 MB pamięci oraz 3 GB na partycji systemowej.
Mam też zainstalowany oprócz tego system 3.5 na innej partycji, ale nie ma konfliktu systemów!

Co robić? proszę o pomoc!

[#2] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Minniat, post #1

Prawdopodobnie masz za mało pamięci.

[#3] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Mam 2 SIMMy po 32 MB. Zapewne potrzeba jednego 64MB?

[#4] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Minniat, post #3

Minimum to 64 mb ja mi wiadomo. Na mojej A1k2 z 128mb po wczytaniu sytemu z kolorowa skorka zostaje sie okolo 90 mb co w rezultacie daje okolo 40mb uzytej pamieci na mapowanie kernela oraz wczytanie systemu. Pozostaje zapytac ile wymagane jest ramu, aby wczytac system ze standartowym tematem?

Moja sugestia:

Po resecie (czyli po zaladowaniu kernela), przytrzymaj oba klawisze myszy w skutek czego znajdziesz sie "Early Startup", zaznacz prawidlowa partycje i wskaz opcje "Boot without Startup-Sequence". Po pojawieniu sie AmigaDOSu wystukaj "LoadWB", jezeli nie ujrzysz zadnego podobnego komunikatu dorzuc "EndCli".

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2008 11:36:19
[#5] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Lokaty, post #4

EndCli jest standardowo wpisane po LoadWB, w startup-sequence.

Ja bym sprawdzil boot menu BlizzardaPPC. Nalezy do niego wejsc trzymajac Esc (lub szybko naciskajac). Jezeli w menu zalaczone jest jakiekolwiek mapowanie romu i inne takie, nalezy je koniecznie wylaczyc.
[#6] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Lokaty, post #4

@Lokaty

Niestety sprawdziłem już wcześniej tak jak radzisz (bez startup-sequence) i niestety komunikat
ramlib: program failed i tak się pojawia.

@Andrzej Drozd

Postąpiłem tak jak każe instrukcja: przed instalacją wyłączyłem MapROM oraz ustawiłem RAM na 70ns.

---
Czy ktoś wie co taki komunikat o błędzie oznacza?

[#7] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Minniat, post #6

Czy ktoś wie co oznacza numer "GURU" #80000008 ? Taki numer pojawia się razem z "ramlib: program failed"
Czy to możliwe, że mój procesor PPC jest uszkodzony?

Znalazłem wspaniały adres na ten temat:
http://eab.abime.net/archive/index.php/t-4373.html

Według niego winą jest brak wystarczającego chłodzenia procesora PPC i karty BVision! Ale system uruchamiam kiedy karta jest chłodna...

Podejrzewam, że rację ma p. Grzegorz Kraszewski i p. Lokaty - spróbuję zainstalować SIMM 128 MB.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2008 16:20:23
[#8] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Minniat, post #7

Czy udalo Ci sie zabootowac instalator z plyty bez wiekszych problemow??
Jezeli tak (a przypuszczam, ze tak skoro system zainstalowales) to uruchom raz jeszcze instalacje z CDka i sprawdz czy Ci sie poprawnie laduje - jezeli tak to zastanow sie nad ponowna instalacja (latwiejszy sposob), albo bedziemy myslec dalej... .

[#9] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Lokaty, post #8

Już rozwiązałem problem!! Nie chodziło o pamięć, ale o to, żeby zainstalować system 4.0 na pierwszej partycji. Dotychczas używałem ostatniej (i ostatnia i pierwsza mają rozmiar 3 GB). Sformatowałem tę partycję, następnie zainstalowałem na niej system i wszystko działa - komunikat się nie wyświetla, a system wczytuje się bezproblemowo!!! OK

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2008 05:10:07
[#10] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Minniat, post #9

Ograniczenie godne windowsa...

[#11] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@MinisterQ, post #10

Tu jeszcze ja. Miałem jeszcze problemy z systemem 3.5 - nie uruchamiał się.
Żeby to naprawić utworzyłem dwie partycje na początku i (uwaga: kolejność wymagana!) zainstalowałem:
- na pierwszej partycji system 3.5,
- a na drugiej 4.0 (obie partycje po 1.5 GB)
i wszystko działa - oba systemy uruchamiają się!

[#12] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Minniat, post #11

Kolejnosc partycji systemowych (OS3, AOS4, MOS) jest zupelnie dowolna. Wazne tylko aby wszystkie miescily sie w obszarze 4GB. A1200 tak ma i koniec. Chyba ze zamontujesz sobie jakies poprawione kosci rom z nowym SCSI.
[#13] Re: Problem z uruchomieniem OS4.0

@Andrzej Drozd, post #12

Wazne tylko aby wszystkie miescily sie w obszarze 4GB.

Czyli prawidłowo zrobiłem instalując system na pierwszej partycji (teraz na drugiej ale w obszarze 4 GB). Dzięki za info.

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2008 12:52:25
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem