[#1] Sputnik na OS4.x
Tak sie zastanawiam i pewnie nie tylko jak tam port Sputnika na OS4.x sie miewa? Dawno nie widzialem/czytałem wypowiadajacego sie w tej sprawie autora ..
jakis progres w temacie a moze cos przeoczylem ?
Odkąd sie bounty uzbieralo tak jakos dziwnie ucichlo a rok czasu minol..
[#2] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #1

ja się tak prywatnie zapytam, po co Sputnik, skoro na OS4 jest OWB oparte na tym samym silniku?
[#3] Re: Sputnik na OS4.x

@wali7, post #2

moze podzielabym te zdanei ale skoro bounty zostalo uzbierane... to albo sie cos robi w tym kierunku albo oglasza ze nie ma czasu itp.. i wtedy bounty mozna przekazac na inny projekt..
jako przyszly nabywca os4.1 chcialbym poprostu to wiedziec....
[#4] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #3

Dokładałeś się do tego bounty osobiście?

[#5] Re: Sputnik na OS4.x

@wali7, post #2

owszem, ale teraz OWB jest kontynuowane tylko pod OS4.1, a nie 4.0 bo wykorzystuje tam jakis duperel z tej wersji systemu (cos ostani w newsie pisalo), oczywiscie moge byc nie douczony;)

[#6] Re: Sputnik na OS4.x

@MinisterQ, post #4

A czy Ty się dokładałeś, że się pytasz czy On się dokładał
[#7] Re: Sputnik na OS4.x

@TomK, post #6

Nie, ale i jednocześnie nie domagam się publicznie informacji na temat Sputnika pod OS4.

[#8] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #3

O ile pamiętam, port miał powstać (zgodnie z definicją portu) dopiero wtedy, gdy wyjdzie finalna wersja na MorphOS-a. Nie śledzę tego, ale tak to się przedstawiało, chyba że już się coś zmieniło.
[#9] Re: Sputnik na OS4.x

@Dave, post #8

Panowie już tak poważnie myślę że bounty było po prostu zbyt wcześnie ogłoszone. Co to znaczy "pełna wersja" przecież to może trwać latami szczególnie gdy nad tak dużym programem pracuje 1 osoba. To bounty dawało nadzieję ale teraz gdy jest OWB i NetSerf .... Myślę że sam autor powinien zachować się honorowo i zrezygnować z tego bounty. Bo naprawdę nie ma ono sensu w najbliższym czasie ( może za 5 lat?).
[#10] Re: Sputnik na OS4.x

@MinisterQ, post #4

nie widze zwiazku Panie mecenasie... jest demokracja i nie Twoja sprawa

pisalem na poczatku ze wkrótce nabede os4.1 i sam440 , kwestia przegladarki jest oczywiscie dojsc istotna dla kazdego.
wolałbym tu usłyszes jasna odpowiedz co sie z tym dzieje albo jakie sa plany suma zostala uzbierana wiec to chyba do czegos zoobowiazuje ?

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2008 09:34:29
[#11] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #10

wolałbym tu usłyszes jasna odpowiedz

Jasną odpowiedź możesz usłyszeć tylko od autora Sputnika. My to sobie tu możemy co najwyżej ubić trochę piany...

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2008 09:42:58
[#12] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #10

sam ton wypowiedzi sugeruje, że do Sputnika w wersji dla OS4 się nie dołożyłeś...
a pytać zawsze można, bo jak wiadomo, kto pyta, nie błądzi :)
[#13] Re: Sputnik na OS4.x

@Grzegorz Kraszewski, post #11

tyle ze wyglada na to ze autor sputnika unika tego tematu..
sprawa zostala poruszona na zachodnich forach jakis czas temu...
dla kolegi Wali7 dodam ze pytaly tam osoby które dolozyly sie do bounty... i co ? dalej bez echa a przeciez autor sputnika nie zapadł sie pod ziemie a mógby cos napisac....

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2008 10:14:36
[#14] Re: Sputnik na OS4.x

@TomK, post #9

Co to znaczy "pełna wersja"

To znaczy, że najpierw kończy się jedną rzecz i dopiero potem wydaje się ją jako port dla OS4. To nie miała być praca równoległa dla niecierpliwych, z tego co pamiętam.

To bounty dawało nadzieję ale teraz gdy jest OWB i NetSerf

To trzeba włożyć kij w mrowisko, pytając o niepotrzebnego już Sputnika.

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2008 10:48:15
[#15] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #10

nie widze zwiazku Panie mecenasie... jest demokracja i nie Twoja sprawa

MinisterQ napisał Ci tak, bo jasnym było, że jest to temat prowokacyjny. A jak dalej wali7 pisze, sądząc po tonie wypowiedzi, nie warto cokolwiek dalej tłumaczyć, zresztą słowami Krashana, powinien to zrobić autor. Jednak nie wiedzieć czemu, jestem pewien, że w tym wątku tego nie zrobi.
[#16] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #10

Skoro jest demokracja, to jest to również moja sprawa jak najbardziej - demokracja nie działa tylko w Twoim przypadku. :P

[#17] Re: Sputnik na OS4.x

@Dave, post #15

nie to nie prowokacja lecz chec dowiedzenia sie czegos w temacie.... oczekiwalem normalnej odpowiedzi w stylu np "niewiemy" lub " zapytajcie autora" lub tez najbardziej bylem zaintersowany sama wypowiedzia autora

zaczepki w stylu "a dolozyles na do bounty" to jest prowokacja...

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2008 11:56:45
[#18] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #10

> nie widze zwiazku Panie mecenasie... jest demokracja i nie Twoja sprawa

To co Marcik robi w sprawie Sputnika, to też tylko jego prywatna sprawa, anie Twoja.

Nie wziął jeszcze za Sputnika żadnych pieniędzy (a tym bardziej Twoich), więc z niczego się tłumaczyć, nie musi, może najwyżej chcieć.

[#19] Re: Sputnik na OS4.x

@Dave, post #14

Chodzi mi o to że autor może zawsze uznać że to jeszcze nie to że jeszcze trzeba dodać to czy tamto. I nigdy nie wydać "pełnej wersji". Tak jest z każdym programem.
[#20] Re: Sputnik na OS4.x

@GumBoy, post #18

Nie zgadzam się. Autor zachowuje się jak przysłowiowy "pies ogrodnika" owszem sam nie weźmie ale blokuje innych. To mi przypomina stare "dobre czasy" i towary na zapisy. Gdy było rozpisywane bounty nie było nadziei na inną przeglądarkę i OK można było czekać nawet do "usr... śmierci, ale teraz jest inaczej. Owszem największe prawo do zabrania głosu w tej sprawie ma autor i ci którzy dali kasę, ale ja ni widzę żadnej prowokacji w poście zaczynającym ten wątek, a wyście siedli na autora jak na .... Czyżby nie można było skrytykować nikogo z "niebieskiej strony" to jest temat tabu??
[#21] Re: Sputnik na OS4.x

@TomK, post #20

TomK napisał(a):

> Nie zgadzam się. Autor zachowuje się jak przysłowiowy "pies
> ogrodnika" owszem sam nie weźmie ale blokuje innych.

Jakich innych? W jaki sposób? Zabronił twórcom innych browserów rozwijać je?

> inaczej. Owszem największe prawo do zabrania głosu w tej
> sprawie ma autor i ci którzy dali kasę,

Komu dali? Marcikowi nikt jeszcze grosza nie dał. Eurocenta też nie.

> ale ja ni widzę żadnej
> prowokacji w poście zaczynającym ten wątek,

Nie pisałem nic o prowokacji.

[#22] Re: Sputnik na OS4.x

@TomK, post #20

po prostu ktoś musi doprowadzic do momentu aż marcik wytrzeźwieje, to rozwiąże połowe problemów

[#23] Re: Sputnik na OS4.x

@GumBoy, post #21

Faktycznie Ty nie, nikt inny nie - ale wiesz co to przenośnia? Na razie między słowami większości odpowiadających można zrozumieć, że sprawę trzeba przedstawić jako prowokację, bo jest atak na niebieskiego...

PS. Wiesz co znaczy "między słowami"?
PS 2. Wiesz, co znaczy "niebieski"?
PS 3. Potrafisz zrozumieć tego posta bez uciekania się do łapania za wyrażenia albo słówka?
PS 4. Żadne z "PS" nie oznacza tutaj PlayStation co pewnie zaraz mógłbyś przytoczyć
PS 5. Ja Ciebie bardzo lubię ale Twoje wypowiedzi zawsze mniej wnoszą konkretów do tematu a bardziej negują wszystko w amigowym światku a ten już "z zasady jest bez zasad" :P

[#24] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #13

Panowie, tylko o spokój proszę. A zainteresowanych odsyłam na forum AmgaWorld, gdzie Troels - inicjator bounty, który jak twierdzi utrzymuje kontakt z Marcikiem - podał kilka szczegółów dotyczących rozwoju Sputnika dla OS4.

[#25] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #1

przeciez do Marcika mozna wyslac prywatna wiadomosc z takim zapytaniem chocby na GG :)

[#26] Re: Sputnik na OS4.x

@mailman, post #24

wkoncu pierwsze rzeczowe info.. dzieki :)
reszcie tez dziekuje - utwierdzliscie tylko mnie aby w przyszlosci lepiej nie korzystac z forum ppa ...
pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2008 23:19:10
[#27] Re: Sputnik na OS4.x

@Hugen, post #23

Stęskniłem się za Tobą.

[#28] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #26

fibi napisał(a):

> reszcie tez dziekuje - utwierdzliscie tylko mnie aby w
> przyszlosci lepiej nie korzystac z forum ppa ...

Mamy to traktować jako obietnicę?

[#29] Re: Sputnik na OS4.x

@GumBoy, post #28

Raczej wstępne deklaracje ;)

[#30] Re: Sputnik na OS4.x

@fibi, post #26

wkoncu pierwsze rzeczowe info.. dzieki
reszcie tez dziekuje - utwierdzliscie tylko mnie aby w przyszlosci lepiej nie korzystac z forum ppa ...

Ale popatrz na to w ten sposób. Gdybyś nie zapytał, nie skierowanoby Cię na portal AmigaWorld ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem