Hej!
Odpowiem nie po kolei:
2) Sam440ep ma wbudowany układ graficzny RadeonM9 z 64MB RAM (128 bit). Jest to bliski odpowiednik Radeona 9000, najmocniejszej karty jaką obecnie można wykorzystać z AmigaOS 4.1.
Ponieważ pytasz się o grafikę do SAM440ep - muszę się upewnić: nie masz na myśli wersji "flex". Wersja "flex" nie ma wbudowanego układu, za to większe możliwości rozbudowy (PCI66, 2xPCI33 oraz max 1GB RAM)
To czy karta musi być "low profile" zależy od obudowy jaką kupisz.
3) Jesli dobrze pamiętam, można wykorzystać karty 11MBit oparte u układ PrismII.
4) W Sam440ep masz tylko jeden slot PCI 33, po włożeniu bezprzewodówki nic więcej nie dodasz. SamFlex ma 3 PCI, ale jeden (PCI 66) musisz wykrozystać na grafikę. Typową konfiguracją wydaje się: grafika, WIFI, porządny dźwięk.
Jeszcze uwaga: Sam obsługuje karty tylko o napięciu 3,3V (oraz tzw. uniwersalne) - trzeba to sprawdzić przy zakupie. (patrz:
--linka--)
I na koniec:
1) Zostawiłem to pytanie na koniec, ze względu na pytanie o rozbudowę - upewnij się, którą wersją Sam440ep jesteś zainteresowany.
Ogólnie - do "flex" kupiłem obudowę typu ultra-slim: Modecom Feel 205. Nie jest zła, ale jednak kupno karty graficznej "low profile" było problemem. (Chciałem mieć mały sprzęt

) Radzę więc:
- do Sam - flex normalną obudowę micro-ATX, albo typu CUBE
- do Sam - małej, która nie potrzebuje grafiki, możesz zaryzykować "slim". Może ta Ci będzie odpowiadać:
--linka--. Przydałby się tylko ciut silniejszy zasilacz. (chociaż 96W powinno starczyć, szczególnie jeśli byś kupił dysk 2,5" )
Ostatnia modyfikacja: 22.09.2009 18:00:55