Oczywiście się mylisz: http://www.everymac.com/systems/apple/mac_quadra/stats/mac_quadra_840av.html
No to chociaż z 060 się nie pomyliłem. :)
Nie znam się na Macach68k, kiedyś widziałem jakąś tabelkę i najszybszy procek taktowany był 33 MHz. Czy ta Quadra ma oryginalny procesor 040/40 MHz, czy 040/33 MHz z oscylatorem 80 MHz? Ponieważ ja np. mam BlizzardaPPC z 040/25 MHz podkręconego do 40 MHz i mimo wszystko jest to karta z 040/25 MHz, chociaż od 10 lat pracuje jako 40 MHz :)
A wracając do Maców68k, to na żywo nigdy nie miałem okazji używać. Za to ShapeShiftera to zna chyba każdy Amigowiec. :)
Miałem jedynie okazję widzieć i to przez długi czas w pewnym studiu nagraniowym, jak pracuje Mac x86 z OSX. Nie wiem czy jeszcze będę miał kiedyś okazję widzieć w działaniu tak egzotyczny sprzęt. Bo Mace w Europie to jednak egzotyka. :)
PS. A z takich ciekawostek, to na PPA był kiedyś jakiś wątek o tym, że ktoś na jakiejś aukcji wystawił Quadre...50 MHz. Jak się okazało był to komp 040/25 MHz, jednak ktoś nie wiedząc o tym że 040 dzieli taktowanie na pół, podał taktowanie oscylatora.
PS2. A żeby już całkowicie zaofftopić, to swojego czasu do BlizzardaPPC nie znalazłem kwadratowego oscylatora 80 MHz i na podwyższonych nóżkach wlutowałem oscylator prostokątny.
A jadąc dalej po bandzie offtopicu, to w drugiej Ami z Apollo, z oryginalnym prockiem 040/40 MHz, mam podstawkę i w każdej chwili mogę sobie bez lutowania włożyć inny oscylator. Od 50 do 97.7 MHz :)
A wracając do AmigiNG, to ciekawe co przyniesie ten cały Top Secret? Tak czy inaczej, ja wciąż mam przeczucie, że ktoś tu boi się konkurencji ze strony Amiga INC, która za pomocą C=, może po prostu zafundować jakieś pecety za 5/3 ceny z Windows7, WinUAE i możliwością zainstalowania darmowego AROSa.
Wbrew pozorom, wojna o klienta dla którego dużo znaczy znaczek "Amiga", wciąż trwa. ;)