[#25]
Re: Netbook dla AOS 4 którego jeszcze nie ma
@AlbertS,
post #1
Szkoda, że - jak zwykle - z tematu zrobiła się bitwa o to który system (i sprzęt pod niego) jest górą... Odnoszę się do ogółu wypowiedzi na temat zapowiadanego netbooka, nie tylko postów w tym temacie.
A żeby nie było offtopu, biorę pod uwagę zakup (jestem jednym z "rozważających" z ankiety) ale na dobrą sprawę na poważnie rozważać będę to, gdy pojawią się już konkretne, pewne informacje (cena, specyfikacja).
Martwi mnie procesor tej maszynki. Jest spore prawdopodobieństwo, że jeśli jest to e300 (i jeśli ma to jakikolwiek związek z LimePC) będzie to procesor taktowany 'ledwie' 400MHz.
I tu pojawia się moja obawa - czy jest to dostatecznie dużo, by móc przynajmniej komfortowo emulować Amigi klasyczne? Zapewne z Amigami na 68000 nie będzie problemu ale jak widzicie emulacje maszyn z mocniejszym procem i AGA? Nie jestem pewien czy najwydajnieszy JIT jaki jest w stanie stworzyć Hyperion tu sobie poradzi.
Porównanie może wydawać się nietrafione, Symbian "muli" z definicji, ale mój S60v5 z ARM11 434MHz emuluje sprzęt klasy A500/+ z trochę ponad 50% rzeczywistej wydajności(bez skalowania w celu dopasowania do rozdzielczości wyświetlacza i bez dźwięku).. Oczywiście wykorzystanie PowerVR odciążyłoby znacznie procesor ale to nadal może być za mało.
Tak więc: procesor powyżej 400MHz (600-800) i cena w środku podanego przedziału - prawdopodobnie nabędę, chociaż prawdopobnie po zapoznaniu się z wrażeniami innych.
Przy 400MHz słabo to widzę ale tak czy inaczej poczekam na testy.
Ot, pomarudziłem