@eastone,
post #140
Nie musisz zgadywać -->link
To tak mniej wiecej sie zgadza, tyle tylko ze to stara wersja firmware. Na nowej wersji bootlogo firmware nie pokazuje sie az na tyle czasu (nie wiem ile bylo na tym filmie 10s), ale i tak wyswietla sie dosc dlugo (5s przynajmniej). Tymczasem w przecietnyhm PC bootlogo Biosa albo nie wystepuje, albo pokazuje sie na mniej niz sekunde (tak jest u mnie). Gdyby liczyc pelny start systemu od momentu znikniecia logo, to byloby to jakies 38s dla X1000 i jakas minuta dla mojego laptopa z Windows 7.
Teraz XOR twierdzi ze nikt normalny nie rebootuje dzis komputera PC, znaczy to mniej wiecej tyle ze wedlug niego 100% userow jest nienormalnych. Wiadomo wszak ze Windows wymusza na uzytkowniku restart systemu np. w momencie zainstalowania jakiegos sterownik itp. Na Amidze po wrzuceniu jakiejs nowszej wersji sterownika do devs resetu nie trzeba robic, niemniej z uwagi na krotki reebot, najczesciej jest to najwygodniejsze.
Na
filmie uwzglednilem wiec taka hipotetyczna sytuacje. Tak wiec moj Windows potrzebuje jakies pol minuty na calkowite wyladowanie systemu i dojscie do BIOSa, oraz minute na ponowne zaladowanie. Daje to wynik 1:30 vs 0:18s (po miekkim resecie) - przewaga ponad 600% nad typowym PC.
Przyjmijmy jednak mniej korzystna sytuacje czyli ze sterownik dla AmigaOS, leci do kickstartu, tutaj potrzebny jest juz twardy reset. nadal jednak AmigaOS nie potrzebuje sekundy czasu na wylogowanie sie, tylko po nacisnieciu odpowiedniej kombinacji klawiszy natychmiast rozpoczyna sie procedura ladowania - przewaga nad typowym PC dwukrotna. Dopiero w przypadku kiedy oba kompy wlaczamy od zera, przecietny pecet ma jakas szanse (choc ja jeszcze peceta ktory ladowalby kompletnego Windowsa w 40s od wlaczenia kompa nie widzialem, ale skoro mowicie ze takie macie, to nie bede sie upieral ze ich nie ma).
Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 13:40:43 przez Mufa
Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 13:41:10 przez Mufa