kategoria: A4000
[#1] Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.
W okolicach 2010-12 kupiłem w efunzine całą amigę 4000T z 5000plm
Sama obudowa kosztuje teraz tyle.

Żalów nie będę wylewał. Cieszę się, że amigi, które mnie interesowały pokupiłem jak kosztowały normalne pieniądze. Za chwilę to człowiek będzie się musiał zastanawiać czy nowe auto z salonu czy amiga 500.
Kto wie może nerkę będzie się dało wymienić za 512k do a500.
[#2] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #1

ze 2 tyg temu ta sama obudowa była też wystawiona,
i jaki teraz mamy opis?

Obudowa wystawiona ponownie przez jednego dowcipnisia który zalicytowal a nie zapłacił.

widać, że teraz jest podobnie.
1
[#3] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #1

A około 2003 - 2005 Amigi 1200 to z wypasem można było kupić po 100zł, a jak dobrze zagadałeś to i za darmo wyrwałeś.
[#4] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Hubez, post #3

ano dokładnie,
ludzie do kosza wywalali,
wiec 2x a600 upolowałem
:)
[#5] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #1

"Obudowa wystawiona ponownie przez jednego dowcipnisia który zalicytowal a nie zapłacił. "

Typowy cwaniaczek za 50gr ... udaje, ze nie wie co sprzedaje a ta obudowa jest moze warta z 300 zl, choc prawdopodobnie nie jest w ogole kompletna i dla kogos kto nie ma takiej drugiej jest bezuzyteczna.

p.s.
ogloszenie tego cwaniaczka jeszcze nie raz sie pojawi na gieldzie czy aukcji... najlepiej ignorowac.
4
[#6] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@selur, post #5

Niestety takie tłumaczenia często sie pojawiają "że ktoś wylicytował i nie zapłacił" ale równie często sprzedający wykorzystuje taką śpiewkę bo cena za ile została wylicytowana dana rzecz poprostu nie odpowiada...czyli jest za niska w mniemaniu sprzedawcy:/
[#7] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@selur, post #5

Z tego co widzę, obudowa jest w miarę kompletna, nie licząc nóżek, emblematu (naklejki) amiga i małego mostka na górne karty. Cena jest przegięciem i szukaniem napalonego frajera.
1
[#8] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Ralpheeck, post #7

Normą jest sprzedaż na zasadzie: "nie znam się, nie wiem, nie wiedziałem" etc.

Potem okazuje się, że sprzedawca doskonale wie co to jest, również wie o tym, że brakuje newralgicznych podzespołów.

Potem jest "umywanie rąk"

Dobrej nocy.
[#9] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #1

Dokładnie w 2009 kupiłem A4000T z PPC za podobną cenę. Wtedy był to ogromny wydatek, ale dziś nie załuję.
2
[#10] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Hubez, post #8

Skoro wiedzial jak trafic na PPA i zalozyc ogloszenie na gieldzie, to z pewnoscia potrafi obsluzyc internet i sprawdzic np. ze sama obudowa komputeramoze byc warta gora kilkaset zlotych.
W tej chwili za 4000 pln mozna kupic A1200 ze szybka karta turbo w obudowie Tower.

W ogloszeniu jest napisane tez Amiga 4000T Escom co dla mnie jest rownoznaczne, ze sprzedaje Amige 4000 Tower Escomu .
A tymczasem w ogloszeniu jest juz napisane, ze to obudowa z jakims PC'towym zlomem w srodku.

Wniosek... ten koles to zwykly OSZUST - unikac jak ognia.
2
[#11] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #1

Taki Escom można znaleźć w zakończonych za 550 złotych.

Escom zapewne sprzedawał też w tych "Amigowych" obudowach Pecety.
[#12] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@selur, post #5

Jak jest warta 300pln, to załatw mi 10 takich po 300pln, chętnie kupię.
[#13] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@selur, post #10

Amiga 4000T jest typu AT.

Oznacza to, że można ją włożyć do obudowy od peceta (AT) Oraz można samego peceta włożyć do oryginalnej Amigowej obudowy tower.
1
[#14] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #1

Kto wie może nerkę będzie się dało wymienić za 512k do a500

Jak chcesz to daj dwie nerki, a ja Ci za nie już dam dwie 512k. Możesz dziś taki deal zdziałać Ram będzie oryginalny od Commodore z nowymi oryginalnymi plombami...
[#15] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #13

Oznacza to, że można ją włożyć do obudowy od peceta (AT) Oraz można samego peceta włożyć do oryginalnej Amigowej obudowy tower.

Niby tak, ale do końca nie :(
W tę obudowę wsadzisz każdego peceta AT, ale w a4000t poza płytą, jest ta mała płytka z portami, które muszą mieć taki układ w obudowie. Problemem jest, że ja widziałem tylko dwie inne obudowy z takim układem, a z resztą trzeba byłoby coś wycinać i kombinować.
1
[#16] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #13

Każda nie ale na allegro co roku idzie takich z 100 co Pasują .
To standard nie pamiętam jak to się pisało ale coś w stylu AT BabeLis tak podobna nazwa. ( wycięcia pasują z tyłu )
I nie słuchaj heretyków pokroju borga że ciężko zdobyć !
[#17] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@selur, post #10

Wniosek... ten koles to zwykly OSZUST - unikac jak ognia.

Albo nie nadążam, albo nie rozumiem o ci Ci chodzi.
Aukcja z linku z górnego posta była z licytacją, w opisie jest dokładnie wszystko opisane. Co jest nie tak?
[#18] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Wankowicz, post #1

https://allegrolokalnie.pl/oferta/nowa-obudowa-amiga-4000-przedplata-opis

W przedsprzedaży taniej. Później cena wyższa.
[#19] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@Hubez, post #18

Wiedzialem ze gdzies juz widzialem ;)
Tylko ze ta z allegro ma dodatkowo dysk twardy, gotek, zasilacz i pare rzeczy dodatkowo. Wiec jakas praca zostala wlozona zeby to dopasowac i zaadaptowac.

https://pl.aliexpress.com/i/501192262.html?gatewayAdapt=glo2pol

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 08:44:12 przez marggines
1
[#20] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@marggines, post #19

Zaciekawila mnie ta obudowa. Co tam trzeba przerobic, zeby wsadzis bez problemu plyte A4000? Ktos ma ta obudowe? Zastanawiam sie tez co uzasadnia cene 2700 za taka sama (dostosowana) obudowe z Allegro....
[#21] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@moulder, post #20

W żadnym wypadku cena nie jest uzasadniona.
[#22] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@moulder, post #20

Sprzedającym na Alledrogo jest chyba Zenon z RetroZen :). Trochę przypał z tym Aliexpressem

Kupujcie, kupujcie, bo od września 3500 zł, ja to wczoraj zobaczyłem na portalu i przez chwilę rozważałem zakup. No ale jak się doliczy ZUS, PIT, VAT i ewentualne koszty celne to cena od Chińczyka trochę rośnie, więc nie rzucę kamieniem.
[#23] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #22

Trzeba podliczyc tez roboczogodziny, czas ktory trzeba poswiecic na skompletowanie wszystkiego, tez moze jakas przerobka no i czas ktory sie poswiecilo na "prace badawcze + nieudane proby i zniszczone obudowy. Wiec na pierwszy rzut oka wychodzi drogo ale dlazczego ktos ma cos robic za darmo. Cena szokuje to fakt i jak dla kogos za wysoka i potrzebuje to jest alternatywa - aliexpress + jakas tam dlubanina i niewiadoma

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 09:26:42 przez marggines
[#24] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@marggines, post #23

A może płyta A4000 jest w zestawie :
[#25] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #22

​cena z Allegro jest uzasadniona tym że w komplecie jest zasilacz, gotek i parę gratów ze śmietnika, a przede wszystkim "szczerą chęcią sprzedającego porządnego przystrzyżenia owieczek".
z tym ​"ZUS, PIT, VAT​" to bym nie przesadzał, wystawianie tego na ​"Allegro Lokalnie​" i ​"PŁATNOŚĆ TYLKO PayPal​" ma na celu nie zawracanie sobie głowy ​takimi pierdołami​.
[#26] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@UJP, post #25

Wydaje mi sie ze osoba ktora kupila a4k czy sama plyte to jednak jest to juz troche swiadomy amigowiec i wie co ile kosztuje. W taka Amige nie bawi sie zoltodziob - dla tych jest A500 + gotek ;) Wiec oferta dla kogos kto ma kase i nie chce kombinowac, amiga4000 to produkt luksoswy i no i gadzety do niej zawsze byly i sa drozsze.
[#27] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@UJP, post #25

Oj, Paypal jest traktowany jako konto bankowe i podobno może być trzepany przez służby tak samo jak zwykłe konta :). Ale faktycznie to dziwne biorąc pod uwagę, że to firma która wystawia faktury i ma stronę.
[#28] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@marggines, post #26

Nie zgodze się z tym rozumowaniem. Mam A4000 bardzo.mocno.rozbudowana i wiele innych nie tanich Amig. Nie znaczy to, ze nie licze swoich pieniędzy. Gadżety do niej nie zawsze są drogie. Często to jest tez zwykle naciąganie. Zadałem pytanie co uzasadnia taka cene tej obudowy? Koszt zakupu budy na Ali 380zl (po wszystkich oplatach). Dodatkowe gadzety, które są wylistowane w aukcji: gotek, zasilacz, naped itd to strzelam 600zl. Pozostaje wiec liczmy 1700zl za robocizne. Robie wiele rzeczy, przerabiam tez sam, wiem.co ile pracy wymaga. Nie znam.tej obudowy. Dlatego pytam co tam trzeba przerobić, że koszt tak rosnie? Moge się mylić. Poprosze konrektne argumenty jak ktoś miał ta.obudowe, nie gdybanie. Interesuje mnie to bo chetnie bym zmienił obudowe...

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 10:28:39 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 10:29:40 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 10:29:59 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 10:30:50 przez moulder
[#29] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@moulder, post #28

No pewnie trzeba wywalić blachę pod płytą i blachę z tyłu i zrobić swoją wersję. W małej ilości takie coś kosztuje i czas i pieniądze. Pewnie operacja się zwróci jeżeli uda mu się te 10 sztuk sprzedać a o to wcale nie będzie tak łatwo.

No niestety żyjemy w czasach kiedy każde pięć minut pracy przedsiębiorcy kosztuje ileś tam złoty biorąc pod uwagę koszty stałe prowadzenia działalności. Mam dużo swoich projektów które montuję tylko dlatego, że mam do nich sentyment (np. większość tego co sprzedaję na Amibayu) bo finansowo wychodzi jak na kasie w Lidlu :).
[#30] Re: Obudowa do amigi 4000t na znanym portalu.

@bfgmatik, post #29

No właśnie tego nie wiemy co trzeba zrobić w tej budzie. Dalej gdybamy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem