[#1] Wolfenstein 3D
Zainspirowałem się tematem Wolfenstein 3D - różnic między wersjami Macintosh i PC poruszony na ostatniej RetroSfera 2024 (gdyby goś szukał materiał live na yt z soboty).
Aby nie było tak łatwo i temat dotyczy AOS4 postanowiłem to sprawdzić na ECWolf (chyba jednym z najlepszych portów oryginalengo kodu Wolfenstein 3D i dalej rozwijanego).
Uruchomienie ECWolf na PC,MacOS i Linux było prostszą metodą ale zrobienie ECWolf dla AOS4 było kolejną fajną zabawą

Uruchomiłem wersja dla systemów Macintosh oraz AOS4 na QEMU.
Tutaj film porównawczy

Wygląda na to, że nawet teraz ECMac dla ECWolf wygląda blado przy wersji dla Macintosh.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2024 23:31:34 przez markusg
1
[#2] Re: Wolfenstein 3D

@markusg, post #1

Najlepsza wersja to chyba ta dla 3DO link

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2024 08:19:22 przez KM_Ender
[#3] Re: Wolfenstein 3D

@KM_Ender, post #2

Zbyt wygładzona jak dla mnie - bez pierwotnego klimatu.
[#4] Re: Wolfenstein 3D

@Jacques, post #3

Mnie podobała się wersja na Jaguara (na filmach). Ogólnie tyle fajnych gier z epoki, które nie dotarły na Amigę, szkoda.
[#5] Re: Wolfenstein 3D

@KM_Ender, post #4

Ale mieliśmy inne wspaniałe gry, które były tylko na Amidze.
3
[#6] Re: Wolfenstein 3D

@amikoksu, post #5

Ja pamiętam że wszystko co najlepsze, było również na innych platformach. Amiga nie miała żadnego system sellera jak Doom, Alien vs Predator, Crash Bandicoot, Virtua Fighter czy Zelda Ocarina Of Time.
[#7] Re: Wolfenstein 3D

@rbej1977, post #6

Amiga nie miała żadnego system sellera

Wina Commodora. Nawet dogorywające Atari starało się zapewnić soft na jaga
a Amiga radziła sobie sama. W sumie Defender of the Crown był takim
system sellerem w 1986. Potem pierwszy Shadow of the Beast w 1989.
Batman Pack sprzedał się w milionie sztuk. Ale to mało, potem już tylko
typowe średniaki i nic, czego by nie było na innych platformach.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2024 20:50:06 przez Marcin27411
[#8] Re: Wolfenstein 3D

@Marcin27411, post #7

Amiga była bardzo popularna w naszym kraju w i europie do teraz. Reszta świata poza Ameryką pólnocną moze nawet nie kojazyć co to za system.
Ktoś ostatnio wyliczył ile sztuk Amig mogło się sprzedać.

https://www.youtube.com/watch?v=AXCWYKSjHnI

Ilości sztuk oprogramowania chyba nikt nie wyliczy. Były to inne czasy gdzie większość pochodziła z drugiej ręki (piracka)

Nie chce z PPA robić "śmieciowego" forum jak amigaworld.net gdzie głownymi tematami są:
co by było jak , wyższość Amiga nad światem, PPC kontra reszta świata..

Lubimy ten system chyba wszyscy i na tym pozostańmy

Co do tematy wątku - wersja "3DO" jest fajna ale chyba zbyt "pokoloryzowana".
Myzyka fajna ale jakość zbyt elegancka. Dodanie broni też jakoś mi nie odpowiada.
Wersja dla Macintosh dodała fajny dzwięk odgłosów i lepsze tekstury.
Wolfenstein 3D to prekursor nurtu, punkt zwrotny. Chyba najlepiej aby uzywać tej wersji komu pasuje i przy niej spędził miłe chwile.
Zrobiłem tylko mały test porównawczy

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2024 23:50:02 przez markusg
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem