Komentowana treść: Mirari - nowy sprzęt PPC
[#1] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC
Sprzęt jest gotowy (powstało pięć prototypów) i obecnie obsługuje wszystkie aktualne dystrubucje Linuksa PPC.

To znaczy że możemy liczyć na kolejną wersje AMIGA OS 4.0 dla Mirari ?
4
[#2] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@Dorian3d, post #1

To zależy jak się chłopaki dogadają w sprawie opłaty za licencję.
5
[#3] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@Dorian3d, post #1

Bardziej to jest pytanie, czy MorphOS będzie.

Bo ja - stojąc przed wyborem sprzętów PPC - wybrałbym taki, na którym działa OS4 oraz MOS.
2
[#4] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@_DiskDoctor_, post #3

Ja mam Pegasos II
dałem 300 euro
fajna maszyna
2
[#5] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC
Mam kilka pytań:
1) Jak to jest z OS4.1 kto ma teraz na to licencję, nie rozumiem czy Hyperion czy AEON ?
2) Ile stron musi się dogadać aby wydać OS4.1 na tą płytę ?
3) Czy innych procesorów PPC już nie ma na rynku, e5500 to chyba nie najlepszy wybór.
[#6] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@_DiskDoctor_, post #3

Jeżeli chodzi o mnie - działanie na tym MOSa byłoby wystarczającym argumentem "za". No i dostępność/serwis.
4
[#7] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@MaaG^dA, post #6

Na Mac G5 działa MOSa
koszt sprzrzentu od 40 do 100 euro
[#8] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@Dorian3d, post #7

Też mam maki ale coś nowego w fajnej cenie by się też przydało a co .
3
[#9] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@Drako_Crowley, post #8

No, tylko wypadałoby żeby to coś nowego wnosiło jakąś nową jakość również (chociaż w sumie mniejsze zużycie prądu może być w pewnym sensie taką nową jakością).
2
[#10] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@recedent, post #9

No np 2x sloty NVMe to ju z jest nowa jakość czy nawet USB 3.0 . I do tego fajna prosta płyta bez zbędnych kombinacji

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2025 21:17:30 przez Drako_Crowley
4
[#11] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@Drako_Crowley, post #8

Pewnie ponad 5 tyś

za tego sam460le z procem 1.14ghz wolaja 900euro prawie

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2025 21:53:22 przez Dorian3d
[#12] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@recedent, post #9

No i cichsze że nie wspomnę o USB3,2 i NVMe.
1
[#13] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@TomK, post #12

USB 3.0, 3.1 Gen 1, 3.2 Gen 1 to nadal te same 5Gbps.

Producenci lubią używać wyższych numerków bo to "wygląda lepiej". A pod spodem jest tym samym od lat.
1
[#14] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC
Ciekawe czy QEMU na PPC odpalając maszynę wirtualną działa jako emulator czy raczej wirtualizator? Jeśli to drugie to powinno się udać zaemulować Pega 2 albo Samkę w rozsądnej prędkości pod Linuxem PPC.
4
[#15] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@hrw, post #13

A co to ma do rzeczy? Mac G5 ma USB 3.0?
1
[#16] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

EDYTA: Widzę że Koszer wrzucił ten film w innym wątku o Mirari.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2025 21:04:46 przez waldiamiga
[#17] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@waldiamiga, post #16

Quote:
skateman — 6:26 AM
MOS porting starts this week already

:)
3
[#18] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@Drako_Crowley, post #17

Prawdziwy development team można poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym jak kończy.
5
[#19] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@recedent, post #18

No to gratki bd mieli mosa na to co najmniej 5 lat wcześniej niż my AOSa
[#20] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC
Wystartowała strona projektu.

https://mirari.vitasys.nl/

Podano na niej informację o gotowości sprzętu do działania z AmigaOS 4.1 Update 3.
2
[#21] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC
Na stronie projektu Mirari zamieszczono krótki wpis ze zdjęciami z postępów prac nad uruchomieniem MorphOS-a na Mirari.
3
[#22] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@mailman, post #21

Ciekawe czy to ma szanse być wyraźnie szybsze od PowerBooka 1.67 GHz?
Bo że wyraźnie droższe, to nie wątpię
[#23] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@Jacques, post #22

Wersja procka na ktorej uruchomiono MOSa nie ma AltiVeca.
Wiec jedyna rozniaca w predkowci moze wynikac wylacznie z szybszych szyn i karty GFX.
[#24] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC
Fajnie to wygląda. Chociaż ja przez ostatnie 12 lat używania PowerBooka (ciągle tej samej sztuki w wersji G4, 1,67GHz) bardzo uzależniłem się od sprzętu przenośnego. Pomimo tego, że prawie nie ruszam się z domu z tym sprzętem, to jednak przesiadka na coś stacjonarnego, zmuszającego do siedzenia przy biurku, bardzo by mnie zabolała. Żeby zdecydować się na przesiadkę to musiałbym w zamian dostać coś naprawdę bardzo istotnego, czego nie mam teraz. A i wtedy forma takiej maszyny musiałaby być bardziej "zgrabna", a nie wielki świecący tower z lat 90, którego objętość jest wypełniona elektroniką w 5%, z trzema wiatrakami, ogromnym zasilaczem i toną przewodów. szeroki uśmiech Ja w tym i tak nie mam zamiaru czegokolwiek zmieniać, to nie są czasy w których kilka razy dziennie podpinało się dyski na IDE czy rozbudowywało się maszynę wsadzając coś w PCI/Zorro. Dzisiaj oczekuję małej kosteczki "zalanej betonem" z wejściami USB. Jeżeli dostanę tyle RAMu ile maksymalnie obsługuje MorphOS to nawet i te kości mogą być wlutowane na stałe. szeroki uśmiech Fajnie byłoby móc wymienić dysk SSD. Chociaż przy obecnej żywotności SSD i przy wręcz symbolicznej eksploatacji dysku przez MOSa nawet SSD "zalany betonem" nie byłby wielkim problemem.

Gdy porównam sobie swój wiek z wręcz nieograniczoną, żywotnością mojego Pegasosa I/G3, później Pegaososa II/G4 i teraz PowerBooka G4, to nachodzi mnie taka refleksja, że Mirari będzie ostatnim (albo przy optymistycznych biologicznych założeniach przedostatnim) większym ami-zakupem w moim życiu. szeroki uśmiech To jest nawet na swój sposób zabawne móc widzieć koniec tunelu, którym tak fajnie kroczyło się przez dziesięciolecia.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2025 14:01:04 przez MDW
2
[#25] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@MDW, post #24

Chociaż ja przez ostatnie 12 lat używania PowerBooka

Ja swojego A1139 mam 14 lat, pamiętam to, bo był to mój ostatni kawalerski zakup
Wciąż jest w stanie bardzo dobrym, wręcz idealnym (oprócz baterii)
1
[#26] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@Jacques, post #22

A można kupić NOWE Powerbooki?
[#27] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@MDW, post #24

Dzisiaj są malutkie zgrabniutkie obudowy a płyta malutka więc nie problem zbudować coś malutkiego. A ja zupełnie nie rozumiem tych co sprzętu przenośnego używają w domu. Męczą się na maleńkiej klawiaturze, maleńkim monitorze, zażynają baterię której nigdy nie używają a za którą zapłacili a planeta też, słuchają wyjących jak suszarka zakurzonych wiatraków które samemu ciężko wyczyścić bo już producent zadbał o wyjątkowo upierdliwie otwierającą się obudowę i pewnie by coś jeszcze znalazł .
[#28] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@TomK, post #26

A można kupić NOWE Powerbooki?

Dla chcącego nic trudnego:

:)
[#29] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@TomK, post #27

Ja właśnie takie klawiatury bardzo lubię. Wręcz nienawidzę klawiatur z wysokim skokiem, które głośno stukają i w których do naciskania klawiszy trzeba używać siły jak w mechanicznych maszynach do pisania. Ja najchętniej używałbym klawiatury, która ma ułamek milimetra skoku. Tylko tyle żeby był wyczuwalny podczas pisania bezwzrokowego.

Co do małego ekranu to wszystko zależy jak się korzysta z okien/ekranów/pulpitów. Różne gesty, skróty…

Ja sobie nie wyobrażam korzystania z komputera bez wielkiego wielodotykowego touchpada i różnych gestów kilkoma palcami. Mysz włączam tylko gdy używam programów graficznych. Ubolewam nad tym, że PowerBook ma jeszcze taki mały touchpad z przyciskami (sprzed ery MacBooków) i gesty w MorphOS są raczej symboliczne. Nawet do komputera stacjonarnego chętnie kupiłbym wielki touchpad.

Jak widać, różne są upodobania co to używania komputerów. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2025 11:13:10 przez MDW
2
[#30] Re: Mirari - nowy sprzęt PPC

@MDW, post #29

Ja właśnie takie klawiatury bardzo lubię. Wręcz nienawidzę klawiatur z wysokim skokiem, które głośno stukają i w których do naciskania klawiszy trzeba używać siły jak w mechanicznych maszynach do pisania.
Taką klawiaturę bez problemu możesz kupić do komputera stacjonarnego. Która przy tym ma normalny rozmiar klawisza, blok numeryczny, kursory i standardowy układ.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem