kategorie: AmigaOne, AmigaOS 4.1
[#1] Zakup AmigaOne XE G3 800MHz
Mam pytanie, noszę się od jakiegoś czasu z zakupem Amigi NG. Budżet mam niestety ograniczony a ceny nowoczesnych Amig są wysokie.Czy warto zatem kupić sprawną AmigaOne XE G3 800MHz za 3500 zł. Amiga jest w dobrym stanie z wgranym system OS 4.1 fe, z kartą grafiki Radeon 9000 oraz oryginalnym zestawem OS 4.1 fe ? Czy kwota za 20 letnią Amigę one XE jest wysoka, czy też brać w ciemno?
[#2] Re: Zakup AmigaOne XE G3 800MHz

@assassinjr80, post #1

Taniej nie będzie.
[#3] Re: Zakup AmigaOne XE G3 800MHz

@assassinjr80, post #1

Myślę, że nówka SAM460cr będzie lepszym wyborem.
1
[#4] Re: Zakup AmigaOne XE G3 800MHz

@assassinjr80, post #1

Każdy sprzęt jest tyle warty ile ktoś chce za niego dać. Moje osobiste zdanie jest takie że ja żadnej Amigi ze złączem AGP, już bym nie kupił bo to sprzęt retro, na którym ze względu na przestarzałą kartę graficzną nie odpalisz części softu i należy założyć że z roku na rok ta tendencja będzie się pogłębiać.

Zgadzam się z przedmówcą że SAM460, która ostatnio kosztowała 889 euro to ciekawsze rozwiązanie. Co prawda dostajesz w podobnych pieniądzach gołą płytę, ale jednak sprzęt nowy, na gwarancji i z opcją dołożenia Radeona RX. Oczywiście wariant, do którego linkował Waldiamiga czyli wersja CR, raczej już nigdy nie będzie dostępny. Ostatni wariant, który pojawił się na rynku to SAM460LE, przy czym od kilku miesięcy jest "out of stock".
Od ręki za 999euro masz A1222+ link, no ale to niestety też nie jest sprzęt w 100% kompatybilny z całym oprogramowaniem dla AOS4.
[#5] Re: Zakup AmigaOne XE G3 800MHz

@assassinjr80, post #1

Z maszyn na AGP lepszym i pewnie tańszy byłby Pegasos2 G4. Natomiast większość oprogramowania na OS4 odnośnie gier wymaga kart z PCIe więc wspominany Sam byłby lepszy, ale ogólnie wszystkie te maszyny to prędkościowa tragedia. Polecałbym zacząć od emulacji na Qemu, na szybszych maszynach dostaniesz własnie prędkość podobną do tego G3 800 mhz.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2025 15:11:37 przez michal_zukowski
[#6] Re: Zakup AmigaOne XE G3 800MHz

@assassinjr80, post #1

Dzięki za wszystkie wskazówki, Jeszcze się zastanowię czy warto kupić leciwy stary sprzęt za nie małe pieniądze. Chyba faktycznie warto poczekać i uzbierać na A 1222+. Tym bardziej jak piszecie, że G3 z Radeonem 9000 nie udźwignie nowych produkcji oprogramowania
[#7] Re: Zakup AmigaOne XE G3 800MHz

@assassinjr80, post #6

polecam poczekać na Mirari
https://mirari.vitasys.nl/

to w gruncie rzeczy coś bardzo bardzo podobnego do X5000 tylko z gorszym procem i bez Xorro (więc będzie tansze)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem