W ostatnim półroczu pojawiły się co najmniej trzy emulatory, które powinny ucieszyć przynajmniej tę część Amigowców, którzy mają sympatię do Atari. W najnowszym filmie przedstawiam jeden z nich, a konkretnie Virtual Jaguar .Zapraszam!!!!
Oczywiście robiłem research przed nagraniem filmu i wersja w 256 kolorach jest na DOSa, co zresztą w filmie powiedziałem, natomiast wersję konsolowe są wszystkie w 16-bit. W tej recce z Secret Service, co ją przytaczam na filmie, Gulash twierdził że grafika w wersji na Jaguara jest nieco wyraźniejsza (może jest w wyzszej rozdziałce, ale pewny nie jestem). Natomiast jak powiedziałem obiektywnie wersja PS1 jest lepsza ze względu na bogatsze brzmienie muzyki, co można sobie sprawdzić choćby na filmikach porównawczych na YT. A porównanie konkretnych wersji w formie tekstowej masz np. tutaj.
HunoPPC wykonał świetną robotę. Byłoby wspaniale, gdyby udało się poprawić emulację (choć może to być trudne).
O ile pamiętam, niewiele jest emulatorów Jaguar, które działają dobrze.
Mister FPGA poczynił ogromne postępy w ciągu ostatnich kilku lat.
Wiem, że Mister FPGA może wydawać się mieć niewiele wspólnego z Amigą, ale rdzeń minimig działa na nim bardzo dobrze.
Można powiedzieć, ze Amiga INSIDE
Tutaj moje starsze wideo Mister FPGA z DUALRAM i rdzeniem Atari Jaguar.
Można zauważyć, że kultowa gra Jaguar Tempest 2000 działa inaczej.
Podsumowując świetnie, że w AOS4 jest emulacja Jaguar i działa szybko
Nie ma dobrego emu na jaga bo oryginalny design jest mocno skopany i z wieloma błędami układów, które trudno reprodukować wiernie. Nie ma też większego ciśnienia na taki emulator, bo po prostu jaguar bardzo szybko padł...
Przeglądałem bardzo sporą ilość platform (w tym te mniej znane) i powiem szczerze, że Jaguar wyszedł bardzo blado. Praktycznie nie znalazłem gry, która by mnie przyciągnęła na dłużej niż kilkanaście minut.
Dla mnie Jaguar to tylko ciekawostka. Z tym że są według mnie ciekawsze platformy.
Raiden jest na wielu innych platformach, nawet na Amigę jest preview. Tyle że na tych platformach co jest Raiden jest także całe mnóstwo innych gier w tym stylu. Więc argument nijaki.
Najlepiej zobaczyć cały mareriał. Widać, że autor materiału ma bardzo dużą pację do Cannon Fooder.
Bije aż pozytywna energia z ogrywania Cannon Fooder na różne platformy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.