[#1] Odyssey: ciągła inicjalizacja czcionek
Przy każdym uruchomieniu Odyssey inicjalizują mi się czcionki mimo, że żadnych nowych nie dodaję. To mocno wkurzające :( Co może być przyczyną?
[#2] Re: Odyssey: ciągła inicjalizacja czcionek

@Bohun, post #1

Przyczynę łatwo można zlikwidować, natomiast dokładny przepis podam wieczorem, po powrocie z pracy, bo wolę mieć przed oczami strukturę plików, niż pisać z pamięci i coś przypadkiem namieszać.
1
[#3] Re: Odyssey: ciągła inicjalizacja czcionek

@Bohun, post #1

OK, zatem zobacz co masz w katalogu Odyssey/conf/font

Konkretnie powinieneś mieć tam pliki typu:

076632dfc0747cebd47d96470394e408-x86.cache-2
a30fbb23ac19b3efdad3abae9fa5b37f-x86.cache-2

Powinny być tam dwa pliki, lecz prawdopodobnie Ty możesz mieć więcej (bo to typowy objaw przy problemach jakie sygnalizujesz). Pierwsza metoda usunąć wszystko, odpalić Odyssey ponownie, znowu zacznie keszować fonty, utworzy dwa pliki, ale przy następnym uruchomieniu powinno być już ok. Druga metoda usunąć pliki o najniższych numerach i zostawić te o najwyższych czyli np. jeśli masz kilka plików i jeden koczy się na cache-2 a ostatni na powiedzmy cache-5, to zostawiasz tylko te dwa pliki cache-5 (lub dla drugiego ciągu znaków np. cache-3 jeśli jest najwyższy), resztę kasujesz. Dodatkowo ja usuwałem potem te numery dla pozostawionych plików, czyli zostawiałem samą nazwę pliku z końcówką cache bez numeru. Wówczas to od razu mogłem uruchomić Odyssey bez jednorazowego keszowania.
1
[#4] Re: Odyssey: ciągła inicjalizacja czcionek

@MUFA-amigaone-pl, post #3

Odkąd zainstalowałem sobie do testów Odyssey 3.0-alpha1 i używałem zamiennie z Odyssey 1.23, zaczęło mi się dziać dokładnie to samo - inicjalizacja czcionek przy każdym starcie. Jakoś przesadnie mnie to nie drażniło, żeby specjalnie szukać rozwiązania, ale skoro już mam podane na tacy, to żal by było nie skorzystać Usunąłem te pliki z cache fontów i po ponownej "pierwszej" inicjalizacji działa już normalnie OK Dzięki! szeroki uśmiech
[#5] Re: Odyssey: ciągła inicjalizacja czcionek

Dzięki, sprawdzę tą metodę w poniedziałek, jak wrócę z wyjazdu. Pamiętam, że kiedyś już tak miałem i udało sie to rozwiązać. Niestety to było dawno i metoda uleciała z pamięci :)
[#6] Re: Odyssey: ciągła inicjalizacja czcionek

@Djk83, post #4

Ja mam tylko Pegasosa z G3 i sporo czcionek, dla mnie ta inicjalizacja trwała w nieskończoność

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2026 20:18:58 przez Bohun
1
[#7] Re: Odyssey: ciągła inicjalizacja czcionek

Oo super że sobie przypomniałeś OK To ja od problemów z ostatnią aktualizacją też tak mam ale może to wina że bawiłem się tym nowym Oddysey jak ktoś tam pisze.
A żeby było zabawnie to znowu mam problem z ostatnim updatem. Ale problem namierzony choć dziwny bo z USB tym razem zawsze po starcie systemu mam grima coś z USB. Używam przełącznika KVM i zanim cos otworzę co używa timer.device to muszę odpiąć KVM i podpiąć inaczej każden program który używa timer.device zawiesza się przy uruchomieniu.
1
[#8] Re: Odyssey: ciągła inicjalizacja czcionek

Zadziałało, dzięki bo faktycznie było to wkurzające.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem