[#1] airScanner
Nie planowałem wersji na OS4, bo dla OS4 istnieje analogiczny program, którym się w sumie zainspirowałem, ale ponieważ mam staruszka Pegasosa z OS4.1 to skompilowałem moje "dziełko" i okazuje się, że działa :)
Jeśli ktoś ma ochotę sprawdzić, czy skanuje na jego urządzeniu to zachęcam do testu i poszerzenia mojej wiedzy o obsługiwanych urządzeniach. Niestety nie skanuje na najnowszych urządzeniach z eSCL w wersji 2.9 ale to rozkminię. Do pobrania tutaj: link

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2026 09:48:01 przez Bohun
1
[#2] Re: airScanner

@Bohun, post #1

Mam nadzieję że pociagniesz temat i zrobisz też odpowiednik AirPrint, który z moją drukarką nie działa. No bo jak sam zauważyłeś alternatywne oprogramowanie do skanowania istnieje i działa całkiem dobrze.
[#3] Re: airScanner

@MUFA-amigaone-pl, post #2

Program powstał z rzeczywistej potrzeby na MorphOS. Tu tylko sprawdziłem, jak to wygląda z kompilacją do OS4.
Airprint to niestety inna liga.
[#4] Re: airScanner

@Bohun, post #1

tak się odezwę żeby nie zapomnieć wątku. Mam HP InkTank 410 są szanse że zadziała? Aaa w sumie do tego Epson ET L3160 mógłym mieć dostep na chwilę

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2026 01:17:48 przez TomK
[#5] Re: airScanner

@Bohun, post #1

Z ciekawości chciałem dzisiaj sprawdzić czy jest to sensowna alternatywa dla Airscana, no ale przy próbie pobrania pliku cały czas wyskakuje error 403, co ciekawe wersję na Arosa można pobrać bez przeszkód.
[#6] Re: airScanner

@MUFA-amigaone-pl, post #5

Nie wiem co się stało. Nie udało mi się przywrócić połączenia z tamtym archiwum więc skompilowałem nową wersję ale niestety mam do dyspozycji zipa nie wiem czy na maca jest lha.

link
[#7] Re: airScanner

@Bohun, post #6

Na pewno chłopaki sobie poradzą. Jest np: Voodo-X - programik do rozpakowywania różnych archiwów
z takich jak chociażby .7z , zip, a i .lha też . szeroki uśmiech
[#8] Re: airScanner

@Bohun, post #6

No program o zbliżonych możliwościach do AirScan dostępnego od dawna na AmigaOS 4, choć kilku funkcjonalności mu brakuje (np. automatycznego wyszukiwania skanera - tu trzeba IP wbijać z ręki). Przy ostatecznym zapisywaniu pliku tworzy dość duże JPG, np. 25MB dla rozdzielczości 300DPI, dla ostatniej strony 6 numeru Amiga Friendship. Natomiast co do zasady spełnia swoją funkcję z moim urządzeniem wielofunkcyjnym HP MFP 178MW. Co prawda max jakość to 300 DPI, ale stary Airscan też tylko na to pozwalał. Co więcej w oficjalnych danych technicznych stoi: "Do 600 × 600 dpi (300 dpi w przypadku systemu Mac OS)", więc skoro nawet na Macu nie udało się wyciagnąć więcej to i w przypadku Amigi nie można mieć tego za złe.
[#9] Re: airScanner

@Piotr Myszkowski, post #7

Spoko, już nauczyłem maczka pakowania w normalny format czyli LHA
[#10] Re: airScanner

@MUFA-amigaone-pl, post #8

Wyszukiwanie skanera w sieci jest w planach ale na razie próbuję doprowadzić program do podstawowej używalności. Cieszę, się, że działa z Twoim urządzeniem. Możliwe, że 600dpi jest osiągalne innym protokołem niż eSCL, po kablu. Jeśli chcesz się upewnić jakie dpi jest maksymalne w eSCL to kliknij w moim programie Właściwości skanera (jeśli masz wersję z tłumaczeniem)/Scanner capabilities. Wyszukaj linijki z:
<scan:XResolution>300</scan:XResolution>
z najwyższą liczbą. Prawdopodobnie będzie to 300, bo funkcja wyszukuje takie linie i wstawia wyniki do tablicy z listą dostępnych dpi.
Wielkość pliku JPG wynika z tego, że zapisuję go bez kompresji. Wstawię tam jakiś rozsądny % kompresji albo dam możliwość ustawienia własnego w kolejnych wersjach.
Jak już pisałem w innym wątku, nie mam zamiaru konkurować z autorem Airscan dla OS4. Program powstał z myślą o moich potrzebach na MorphOS i jakoś tak się rozwinął. Przy okazji pewnie przyda się w AROSie, gdzie takiego programu nie ma. A jak chodzi o OS4 to warto było skompilować, żeby się dowiedzieć, że działa i że jest zgodny z HP MFP 178MW :)
Przy okazji, jak się prezentują polskie ogonki w OS4?
[#11] Re: airScanner

@Bohun, post #10

Ja tej lokalizacji nie sprawdzałem, no ale zakładam że robiłeś ją pod MOSa, a jak pewnie wiesz locale z MOSa są niekompatybilne z locale dla AmigaOS 4, więc krzaczki w przypadku próby użycia lokalizacji z MorphOSa na AmigaOS 4 są zawsze.
[#12] Re: airScanner

@MUFA-amigaone-pl, post #11

Lokalizacja jest w stylu Hollywood - uniwersalna i niezależna od systemu - przynajmniej w teorii choć częściowo także w praktyce bo te same pliki użyte na macOS i MorphOS nie pokazują krzaków. Spodziewam się, że zadziałają także w OS4 i AROS.
[#13] Re: airScanner

@Bohun, post #12

W wersji z OS4Depot lokalizacja działa ok, nie ma krzaczków. Popracuj jednak nad packerem lha, bo ten którego używasz najwyraźniej zmienia atrybuty plików - "plik nie jest plikiem wykonywalnym". Ok, wiadomo że każdy Amigowiec umie sobie z czymś takim poradzić, niemniej oprogramowanie na publicznym serwerze "powinno być eleganckie".
[#14] Re: airScanner

@MUFA-amigaone-pl, post #13

Nie jestem autorem tego archiwum. Na mojej stronie jest zip. Submitter musiał pobrać z mojej strony i przerobić na lha. Nie wrzucałem jeszcze moich programów na publiczne serwery bo nie uważam ich za skończone.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2026 21:06:38 przez Bohun
[#15] Re: airScanner

@Bohun, post #1

Pod tym linkiem umieściłem najnowszą wersję airScannera (0.65 z wczoraj). Z nowości obsługa jasności, kontrastu, wyostrzenia i progu (tylko tryb B&W). Wartości minimalne, normalne i maksymalne dla tych parametrów są odczytywane z właściwości skanera oraz zapisywane do ustawień podczas pierwszego połączenia ze skanerem (przycisk Połącz). Powinna się też trochę poprawić kompatybilność.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem