[#1] AmigaOS 4.1 dla początkujących
Jeśli będzie taka potrzeba i przede wszystkim jeśli znajdę czas, bo mam sporo innych projektów, będę tutaj prezentował jakieś krótkie podstawy obsługi systemu AmigaOS 4.1. Na pierwszy ogień leci wyświetlanie miniatur plików graficznych w oknie WB, zegar i praca na wielu ekranach.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 21:06:19 przez MUFA-amigaone-pl
11
[#2] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@MUFA-amigaone-pl, post #1

Jakie są założenia do tego tutorialu?

Wiedza o AOS3.1/3.2 podstawowa?
Wiedza o AOS3.1/3.2 zaawansowana?
Brak znajomości AOS?
[#3] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@_DiskDoctor_, post #2

Założenie jest takie że choć znaczna część użytkowników AmigaOS 4 działa na Amidze bez przerwy lub z krótką przerwą to są też użytkownicy nowi lub tacy co mieli bardzo długą przerwę, przyzwyczaili się do innych rozwiązań z innych systemów operacyjnych i mogli już zapomnieć jak działa filozofia AmigaOS. Zakładam że ktoś kto zna AmigaOS 3.2 raczej odnajdzie się w AmigaOS 4.1, więc to nie ta grupa. No ale oczywiście filmy będą publiczne obejrzeć może każdy kto chce.
4
[#4] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@MUFA-amigaone-pl, post #3

Do wirtualnych pulpitów/dodatkowej przestrzeni roboczej jako alternatywa używania kilku monitoów możesz zastosowac w AOS4 GoVD.
2
[#5] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

Przykład z miniaturami byłby lepszy, gdyby dotyczył czegoś większego niż grafiki 100x100, bo tu miniaturki prawie nie różnią się wielkością od oryginału ;)
1
[#6] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@MUFA-amigaone-pl, post #3

Świetny pomysł! Czekałem od dawna!
2
[#7] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

jak możesz pokaż jeszcze jak są odtwarzane filmy w ikonkach
1
[#8] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

Przydadzą się takie materiały, może jak kiedyś się przesiądę na ng to będzie jak znalazl, choć najpierw to ng musi być tańsze xd
2
[#9] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@NaczelnyFA, post #8

Masz przecież,:

AmigaForever Premium
+
OS4.1FE

Masz taniej.
[#10] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@luk, post #5

Przykład z miniaturami byłby lepszy, gdyby dotyczył czegoś większego niż grafiki 100x100, bo tu miniaturki prawie nie różnią się wielkością od oryginału ;)

No tak, sluszna uwaga. Fim byl zmontowany na predce, nie pomyslalem o tym. Ponizej zrzut jak to wyglada z grafikami o roznej wielkosci i roznym formacie.

2
[#11] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@michal_zukowski, post #7

jak możesz pokaż jeszcze jak są odtwarzane filmy w ikonkach

Dziekuje za sugestie, co prawda pokazywanie filmu w ikonie byloby troche bez sensu, ale pokazanie mozliwosci interaktywnych ikon. tzw. docky w kontekscie obslugiwania roznych rzeczy, w tym odtwarzania multimediow, to jest rzecz warta pokazania, bo to niewatpliwie kolejny atut systemu AmigaOS 4.1. Zatem w nastepnym materiale pewnie ten temat podejme.
3
[#12] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@markusg, post #4

Do wirtualnych pulpitów/dodatkowej przestrzeni roboczej jako alternatywa używania kilku monitoów możesz zastosowac w AOS4 GoVD.

To jest dobre dla AmigaOS 3 i niskich rozdzielczości. Mi przestrzeni roboczej nie brakuje, a w AmigaOS 4.1 można stosować multum różnych rozwiązań na ewentualne przełączanie się między ekranami, tudzież otwartymi oknami nie tylko na klasyczny sposób jak ściąganie ekranów, czy Amiga+M, są do tego różne commodity, docky itp. Też może jeszcze pokażę nieco takich rozwiązań.
2
[#13] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@MUFA-amigaone-pl, post #10

Ok dzięki, bardziej chodziło mi o prędkość renderowania się takich miniaturek po otwarciu katalogu np ze zdjęciami z telefonu, w którym jest np 100 plików?
[#14] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@MUFA-amigaone-pl, post #12

A jak to jest z tym o co pytał @arturB “no i ten multimonitor... jak to odpalic z AmigaOs... mam Radeon 580RX i 4 porty. I tylko jeden ekran?...”

Pewnie Artur wykonuje takie zadania, gdzie jeden nawet duży monitor ze słuszną wysoką rozdzielczością to za mało.
Jego karta graficzna ma 4 wyjścia - można na każdym z nich pokazać inny ekran czy każde wyjście pokazuje jednocześnie ten sam pulpit?
[#15] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@lord_spider, post #14

To zależy od modelu karty. Niektóre modele mogą pokazywać tylko obraz z jednego portu, nie wiem czy tyczy się to wszystkich Radeonów RX, ale mojego RX560 tak, w starszych kartach takich jak Radeon HD R9 270 miałem aktywne jednocześnie wszystkie porty. Dla mnie akurat atutem z którego często korzystam jest ten sam obraz na wszystkich portach, dlatego do RX 560 dokupiłem ostatecznie splitter HDMI. Natomiast nie wiem po co w AmigaOS funkcja wielu monitorów z osobnymi ekranami. Co innego MorhOS gdzie jest dużo starych laptopów, te laptopy mają matryce o różnej nie zawsze największej średnicy i w różnym stanie. Tam mogło być to priorytetem. W AmigaOS priorytetem były rzeczy powszechnie potrzebne dla przeciętnego Kowalskiego, takie jak sprzętowa akceleracja wideo, akceleracja 3D, obsługa 4K itd.

Funkcja multimonitor to jest rzecz przydatna dla grafików i może specjalistów w określonych branżach, osobiście jednak nie widziałem by ktoś to wykorzystywał hobbystycznie nawet na PC, sam też nigdy nie wykorzystywałem i wątpię bym kiedyś wykorzystywał. Ten sam obraz na wielu monitorach, akurat mi się przydaje (choć to raczej też funkcja przydatna dla nielicznych) z uwagi na moje pasje Youtuberskie, dużo grabuję z Amigi i wolę mieć wyprowadzony osobny kabel z karty graficznej do grabbera HDMI, niż używać go przelotowo, dzięki czemu nie muszę go włączać przy każdym włączaniu komputera by widzieć obraz na głównym monitorze, tylko w razie potrzeby włączam grabber i zapasowy monitor, by mieć podgląd czy wszystko nagrywa się zgodnie z tym co widzę na ekranie roboczym.
1
[#16] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@MUFA-amigaone-pl, post #15

Juz tlumaczę. mam otwarta grę, a na drugim ekranie edytuje level i teksture. Nie musze co chwile otwierac i zamykac gry, przechodzic przez menu glowne, wybor scenariusza, potem do etapu. Poprostu esc z misji i spowrotem wskok do niej po poprawieniu czegos w edytorze na drugim ekranie. Duze monitory maja kilka wejsc pozwalajac podzielic ekran np na polowe : PC z np z SDK i kodem a polowa Amiga z odpalona grą a drugi monitor z obszarem roboczym do poprawek po stronie amigi. Moze to sie wydawac truciem dupy, ale jak powtarzasz te czynnosci setki razy jednego wieczora to zniechęcasz sie do takiej pracy. Wiem, ze przypadek niezbyt częsty, bo gra chodzi calkowicie pod systemem ale takie zalozenie projektowe - jeden kod - wszystkie Amigoidy. To tez sprawia, ze czasem debug jest koszmarem bo np pod Mos i Os3 dziala a na Os4 sie wywala na calej linii. Ale jak uzywasz profesjonalnie komputerów to juz patrzysz na takie ficzery. Wracajac do miniatur... faktycznie jest pod Os4 pokazywanie miniatur ale nieintuicyjnie sie to robi i nie zauwazylem - bo mozna nie zauwazyc. Otóż: Wywolanie miniatur nie jest nigdzie widoczne ani pod prawym klawiszem myszki, ani z menu z belki WB dopóki: a). nie klikniesz wyswietl wszystkie pliki b). W katalogu muszą byc jakies pliki graficzne zeby opcja sie wogole pojawila w menu c). Wywolanie tylko z belki górnej WB - nie spod prawego klawisza myszki. d). Nie zapamiętuje ustawienia dla katalogu. Łatwo nie zauważyć, że wogóle taka opcja jest.
2
[#17] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@arturB, post #16

No to jak ma być edytor na jednym ekranie gra na drugim, to pewnie po prostu dwie karty graficzne by wystarczyły. Do edytora nawet jakiś staruszek na PCI. Tutaj masz przepis, co prawda tyczy się on X1000 i nie wiem jak to zadziała z X5000, no ale jeśli masz przypadkiem w szufladzie jakiegoś tam Radka 9250 czy może i nawet HD 4350 to można spróbować.
[#18] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

Funkcja multimonitor to jest rzecz przydatna dla grafików i może specjalistów w określonych branżach, osobiście jednak nie widziałem by ktoś to wykorzystywał hobbystycznie nawet na PC

Osobiście w pracy często korzystam z pulpitu rozszerzonego pod Windowsem, praca z kilkoma programami czy dokumentami jest znacznie przyjemniejsza OK
Księgowość w mojej firmie bez co najmniej 2 monitorów na stanowisku nie może obecnie funkcjonować szeroki uśmiech
A i pod Amigą klasyczną niezależne ekrany na osobnych monitorach świetnie dopełniają wielozadaniowość systemu ok, racja
Poniżej próbki:

Przy graniu też się przydaje

Słuchaniu muzyki i DirOpusie
3
[#19] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

Co innego MorhOS gdzie jest dużo starych laptopów, te laptopy mają matryce o różnej nie zawsze największej średnicy i w różnym stanie.

Nigdy tego nie używałem pod MOSem, a miałem iBook G4 i PowerBook G4, więc się domyślam że strzelasz z tym argumentem.

osobiście jednak nie widziałem by ktoś to wykorzystywał hobbystycznie nawet na PC

Od lat mam 2 monitory podpięte pod pc. Np. na lewym uruchamiam kursy/tutoriale z yt a na prawym program którego się uczę. Oczywiście wszystko hobbystycznie.
1
[#20] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@karolb, post #19

Kurs dla początkujących tak nazywa się ten wątek. Wątek nie jest o tym co akurat Ty masz i co akurat Ty robisz. Moje spostrzeżenia podane tu na marginesie o tym że jednak ja nikogo osobiście nie widziałem kto hobbystycznie używa wielu monitorów na PC i o tym że wielu użytkowników MOSa używa leciwych laptopów są prawdziwe, więc nie wiem po co trollujesz i zasmiecasz wątek.

Jak Cię to nie interesuje to sobie idź i pisz w Hyde parku o praktycznym zastosowaniu wielu monitorów przy oglądaniu Tutoriali. Choć obawiam się że wielu ludzi wytknie Ci że jest masa alternatywnych sposobów by robić te rzeczy równocześnie bez konieczności podpinania drugiego monitora.
[#21] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@MUFA-amigaone-pl, post #20

Czy w ogole ktos z PPC uzywa jakiegos aktualnego sprzetu (wyprodukowanego po 2020 roku)?
(nie licząc morphosteamu, mosowych testerow i paru osob od os4 co dostaly mirari do portowania)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2026 17:08:36 przez michal_zukowski
[#22] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

Moze cos w temacie file-managera na oknie? Jest cos jak DrawGenie na Os3? Szperałem po Os4depot ale nie podołałem zadaniu. A to bardzo ważna nakładka której brakuje w os4... a dwupanelowce - nie lubie. Kolejne... jest jakies ustrojstwo ( działające ), które pozwala widzieć dyski z PC w sieci lokalnej ? Musze przenosić przez USB ? AI niestety podsuwa rozwiązania, które nie do końca działają bo mają po 15 lat i Os4 już z nimi nie gada.
2
[#23] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

Nie rozumiem w czym używanie dwóch monitorów na pc i nie używanie drugiego monitora w przypadku laptopa PPC jest trollingiem. Mam inne doświadczenia co do komputerów i od razu mi się oberwało
4
[#24] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

@arturB, post #22

Moze cos w temacie file-managera na oknie? Jest cos jak DrawGenie na Os3? Szperałem po Os4depot ale nie podołałem zadaniu. A to bardzo ważna nakładka której brakuje w os4... a dwupanelowce - nie lubie.

Są rozwiązania, które pewnie Ci się spodobają w przyszłych aktualizacjach systemu, a o których nie mogę mówić bo obowiązuje mnie NDA.

Kolejne... jest jakies ustrojstwo ( działające ), które pozwala widzieć dyski z PC w sieci lokalnej ? Musze przenosić przez USB ? AI niestety podsuwa rozwiązania, które nie do końca działają bo mają po 15 lat i Os4 już z nimi nie gada.

Ja od dawien dawna nie przenoszę danych po USB. Jest kilka rozwiązań, takie oferujące najszybsze transfery (aczkolwiek mające jedną wadę) czyli "czarna dziura" zaprezentowałem w praktyce na tym filmie, aczkolwiek SMBFS też działa a dla tradycjonalistów FTP również.

4
[#25] Re: AmigaOS 4.1 dla początkujących

Część druga na YT, dokańczam temat zarządzania ekranami, a także mówię o zarządzaniu oknami, jak i poruszam kwestię skrótów klawiszowych oraz działania docky w AmiDocku.

7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem