[#31] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@snifferman, post #22

Ludzie związani z samym arm to dołączyli do Riscosa od którego ten cały arm się zaczął. W sumie jakbym miał powiedzieć o prawdziwie natywnym systemie na Army to mamy Riscosa i Portfolio. Riscos costam się rozwija, ale mógłby dużo lepiej.
[#32] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@retrofaza, post #28

Google podaje, że nie ma milionów :(

--- Copy & Paste ---

Szacuje się jednak, że aktywna społeczność skupiona wokół tego niszowego systemu liczy od kilkuset do maksymalnie kilku tysięcy osób na całym świecie.

Ruch na forach dyskusyjnych: Główna platforma społeczności, AROSWorld, notuje regularną, ale bardzo skromną aktywność – wątki deweloperskie i ogłoszenia systemowe mają zazwyczaj od kilkudziesięciu do kilkuset odsłon, a aktywne dyskusje prowadzi tam na co dzień kilkunastu lub kilkudziesięciu użytkowników i programistów jednocześnie.

Aktywność deweloperska: Projekt wciąż żyje, co potwierdzają regularne wydania nocne (Nightly Builds) oraz repozytoria na GitHubie systemu AROS. Główny ciężar rozwoju spoczywa jednak na barkach dosłownie kilku kluczowych programistów

--- End ---

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 12:35:33 przez Amig_OS
1
[#33] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #32

Główny ciężar rozwoju spoczywa jednak na barkach dosłownie kilku kluczowych programistów

czy to przypadkiem nie dotyczy wszystkich amisystemów?
4
[#34] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@michal_zukowski, post #33

Najwięcej developerów i firm skupionych jest wokół AmigaOS - to nie podlega dyskusji.

Co do MorphOS widzę tylko to co jest na stronie link, link, link
Firmy wydające oprogramowanie i sprzęt wycofały się z rynku np. RuneSoft, Genesi, BB&RW

PS.
Masz aktualne dane o ilości developerów MorphOSa ?

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 13:02:29 przez Amig_OS
2
[#35] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #29

To naturalne - spotykamy osoby o podobnych zainteresowaniach i poglądach, używających podobnych rozwiązań.

Ja nigdy nie zamykałem się na żadną wywodząca się z Amigi technologię, stąd spotkałem i poznałem użytkowników zarówno systemu AROS, MorphOS, AmigaOS4.x i oczywiście linii oryginalnej Workbench 0.x do 3.9.
1
[#36] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@michal_zukowski, post #33

Być może tak jest, ważne na ile tych kilka osób jest aktywnych i rozwija systemy za które odpowiada.
[#37] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #34

Najwięcej developerów i firm skupionych jest wokół AmigaOS - to nie podlega dyskusji.

To też naturalne, to jedyny z systemów który jest rozwijany i dystrybuowany komercyjnie - więc przyciąga najwięcej firm i programistów.
[#38] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #34

no tak z 5 osób można wykreślić z bycia aktywnymi, reszta jest +/- aktywna, niektórzy ponadnormowo,

ogólnie widzę, że aros ma dużo commitow od paru miesięcy dziennie do gita, kiedyś był marazm a teraz faktycznie tam się coś dzieje:
https://github.com/aros-development-team/AROS/commits/master/

to morphos ma i zawsze miał podobnie jak aros teraz (co widać głownie po liście zmian po każdym wydaniu)

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 13:20:49 przez michal_zukowski
3
[#39] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@KM_Ender, post #21

A Risc V, x86? Czy już tylko PPC do końca naszego życia i RetroNextGen (RNG) Amiga?

Mogę odpowiadać tylko za działkę MorphOS i to z tego co wiem (a wiem niewiele).
Zatem - z tego co wiem: Nikt nie przestawił jeszcze wajchy na "zmieniamy architekturę". Myślę, że zdrowym podejściem jest używać tego oprogramowania, które się lubi na tym sprzęcie, który jest dostępny. Opcja "siedzę na płocie i czekam aż pojawi się wersja na taką czy siaką architekturę" przypomina mi czekanie na Natami czy inne mityczne rozwiązania, które nigdy się nie zmaterializowały. Szkoda życia, myślę że żadnemu z nas nie zostało go zbyt wiele (aby marnować je na takie wątpliwe "rozrywki").
3
[#40] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@lord_spider, post #37

To też naturalne, to jedyny z systemów który jest rozwijany i dystrybuowany komercyjnie - więc przyciąga najwięcej firm i programistów.

Chętnie poznałbym firmy, które skupiają obecnie się wokół AmigaOS 4.x.
3
[#41] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@recedent, post #40

AmigaKIT, EntwicklerX, Hyperion, A-EON, A-CUBE, Alinea Computer, Cherry Darlin, HDR Lab, Retream, AmigaFUTURE i wiele innych

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 14:32:21 przez Amig_OS
2
[#42] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #41

a teraz wymień więcej niz 1 osobowe bo np. taki Stefkos też wydaje na Morphosa jako swoja firma

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 14:36:15 przez michal_zukowski
2
[#43] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@michal_zukowski, post #42

Chcesz większe firmy proszę bardzo:

Licencjonowane produkty dla AmigaOS4:

Activision (Microsoft) - Heretic II
UbiSoft - Settlers II

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 14:56:05 przez Amig_OS
[#44] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #41

https://cherry-darling.net/

robią też na morphos
1
[#45] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #41

Hmm.

AmigaKIT - to sklep internetowy. Utrzymujący się zresztą głównie ze sprzedaży oprogramowania i sprzętu dla klasyków. Podobnie jak Alinea Computer. Mogłeś jeszcze dodać nasz rodzimy eFUNZINE, u nich na stronie wciąż można kupić AmigaOS 4.
AmigaFuture jest wydawcą gazety. W której AmigaOS4 jest jednym z tematów (i raczej nie głównym). Znowu - mamy przecież nasze polskie poletko, można było wymienić Magazyn Amiga NG i amiga.org.pl.
EntwicklerX i Cherry Darling to dwóch chłopaków, którzy piszą gry komputerowe. HDR Lab to jeden chłopak, który pisze sterowniki do kart graficznych (bo te, które są dostarczane z systemem działają bardzo kiepsko z kartami graficznymi, które montowane są w sprzedawanych komputerach).
Co to jest "Retream" - nie mam pojęcia.

Co do ACube Systems (i tu wracamy z masywnego oftopu do tematu naszego wątku) - to jest równie dobrze firma morphosowa co amigaos4owa. Jak jeszcze można było kupić produkowane przez nich komputery SAM460 to działał na nich MorphOS (w sumie to dalej działa, ale nowych komputerów już się kupic nie da). Stawiam na to, że Tyche/Tycho? To chyba literówka, bo zobacz tutaj:

również będzie współpracować z MorphOS-em bo niby czemu nie?
1
[#46] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@recedent, post #45

Tyche/Tycho?
- Poprawna nazwa to Tyche.

To jest równie dobrze firma morphosowa
- Od kiedy deweloperzy AmigaOS4 (ACube Systems) - są firmą morphosową ?!?!?

Przestań rozmydlać temat.
Brak firm, sklepów.

Gdyby nie firmy związane z Amigą i AmigaOS to MOSTeam by nie miały sprzętu.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 15:16:16 przez Amig_OS
2
[#47] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #46

ACube Systems (twórcy prototypu płytki Tyche) to są deweloperzy AmigaOS4? W jaki sposób rozwijają ten system operacyjny?

Gdyby nie firmy związane z Amigą i AmigaOS to MOSTeam by nie miały sprzętu.

Pozwolisz, że zgłoszę w tej materii zdanie odmienne.
Aczkolwiek jeśli bierzemy sprawę szeroko to zarówno bPlan, jak i ACube, a także A-EON, chłopaki od Mirari a nawet Apple (czyli firmy na których sprzęcie działają obecne wersje MorphOS) to są firmy w jakimś stopniu związane z Amigą i AmigaOS.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 15:55:36 przez recedent
[#48] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@recedent, post #47

Hyperion, A-Eon, AmigaKIT, A-Cube to developerzy i betatesterzy AmigaOS4. To bardzo duży zespół ludzi znający się chyba ze 30 lat. A-Cube służy doradztwem nad projektowaniem płyt głównych dla AmigaOS4, piszą sterowniki oraz komponenty systemu.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 16:31:06 przez Amig_OS
1
[#49] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #48

Mam wrażenie, że wymienione przez Ciebie firmy to partnerzy sprzętowi, dystrybutorzy oraz wydawcy, a nie deweloperzy czy betatesterzy systemu AmigaOS 4.

Jasne, współpracują z programistami i testują efekty ich pracy, bo bez tego nowy sprzęt by nie działał z systemem operacyjnym - jednak ich role są inne, o czym pisał wyżej kolega recedent.

Porządkując informacje:
  • Hyperion Entertainment – właściciel praw i główny wydawca systemu AmigaOS 4, zapewne zleca prace programistyczne i koordynuje rozwój systemu
  • A-EON Technology – firma projektująca sprzęt oraz tworząca pakiety oprogramowania (jak Enhancer Software)
  • ACube Systems – producent sprzętu, odpowiedzialny m.in. za płyty główne Sam440 i Sam460
  • AmigaKit – sklep internetowy i dystrybutor sprzętu oraz oprogramowania dla Amigi, powiązany biznesowo z A-EON. Ostatnio mocno zboczyli w klasyki NG, jak A600GS i A1200NG
  • Deweloperzy - zazwyczaj niezależni programiści lub zespoły kontraktowane przez Hyperion
  • Betatesterzy - zamknięta grupa użytkowników Amigi, którzy testują wczesne wersje systemu na różnych konfiguracjach sprzętowych jako społeczność wolontariuszy
1
[#50] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@lord_spider, post #49

Acube ma dostep do zrodel kernela, na tyle ze az im kiedyś moana wyciekła. Ale ogólnie rozwijają sterowniki dla Samow samemu.
[#51] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@lord_spider, post #49

Mam wrażenie, że wymienione przez Ciebie firmy to partnerzy sprzętowi, dystrybutorzy oraz wydawcy, a nie deweloperzy czy betatesterzy systemu AmigaOS 4.

Zapewniam Cię że wszyscy Ci ludzie pracują przy AmigaOS4 jako developerzy, betatesterzy i właściciele AmigaOS4.
Znamy się i pracujemy razem od prawie 30 lat.
Moja betatesterska A1200 preAmigOS4 68k działa do dzisiaj :)

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 17:25:14 przez Amig_OS
1
[#52] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #51

Cieszę się czytając tak pozytywne informacje z pierwszej ręki.

Gdyby to się jeszcze przekładało na szybkość rozwoju i nie powodowało konfliktu interesów, tak że za sterowniki ludzie z innego teamu wymagają dopłaty, bo Ci od systemu ich nie napisali, to byłoby idealnie.
3
[#53] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@lord_spider, post #52

Kas1e obiecał darmowe sterowniki dla RadeonHD/RX jak tylko MESA wyjdzie z betatestów.
Wszystko będzie za darmo. Więc nie musisz kupować płatnych,
MESA już możesz używać :)

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 18:35:18 przez Amig_OS
[#54] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #53

Przyznam, że średnio widzę legalność takich sterowników, no chyba że zvibecodował od podstaw zamiast zdisasemblować i poprawic istniejące.
[#55] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@michal_zukowski, post #54

Kas1e obiecał własne sterowniki.
W dalszym ciągu sterowniki 2D/3D A-EON (komercyjne) będą obsługiwane.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2026 19:24:10 przez Amig_OS
1
[#56] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #53

Świetnie że Kas1e zrobi darmowe - tyle że nikt nam wszystkim pieniędzy za te już zapłacone nie odda.
[#57] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@recedent, post #45

Co to jest "Retream" - nie mam pojęcia.

link
Creating retro dreams for Amiga, Commodore 64 and PC. With passion
[#58] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@lord_spider, post #56

Świetnie że Kas1e zrobi darmowe - tyle że nikt nam wszystkim pieniędzy za te już zapłacone nie odda.

Ty tak poważnie ?
[#59] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@Amig_OS, post #58

Ty tak poważnie ?

Oczywiście.

Skoro twierdzisz że "Wszystko będzie za darmo. Więc nie musisz kupować płatnych" to na poważnie zaznaczam, że już kupiłem - bo darmowych nie ma.

Więc ja tak na poważnie, nic mi po tym że zrobi te darmowe - bo to oczywiste że nie oddadzą nam pieniędzy za w przyszłości niepotrzebne, a teraz nadal niezbędne płatne sterowniki.

Ci ludzie co się znają od prawie 30 lat oraz wspólnie developują i betatestują, najzwyczajniej doszli w pewnym momencie do wniosku, że lepiej nadmuchać tort i wtedy podzielić go między siebie, żeby zarabiać w kilku miejscach na raz, a nie tylko przez sprzedaż kompletnego systemu operacyjnego.
[#60] Re: A-Cube & pianetaamiga.it - pokazano nowy sprzęt dla AmigaOS4 ?

@recedent, post #45

Co do ACube Systems (i tu wracamy z masywnego oftopu do tematu naszego wątku) - to jest równie dobrze firma morphosowa co amigaos4owa.

Odważna teza, lecz nieprawdziwa. Może najlepszym odniesieniem będzie przypomnienie komunikatu prasowego z 3 września zapowiadającego imprezę Pianeta Amiga:

"Z okazji historycznego wydarzenia Pianeta Amiga, które po długiej przerwie powraca w tym roku i odbędzie się 26 i 27 września w Empoli, w prowincji Florencja we Włoszech, ACube Systems z przyjemnością zaprezentuje publiczności aktualny stan swoich projektów.

Wśród realizowanych prac znajdują się:

- nowy sterownik dla układu graficznego,
- lekki i responsywny stos sieciowy,
- przeglądarka internetowa zaprojektowana z myślą o szybkiej nawigacji,
- komponent kluczowy dla działania AmigaOS 4, mający istotne znaczenie dla jego przyszłego rozwoju,
- dwa sterowniki przeznaczone do obsługi operacji dyskowych,
- sterownik audio dla urządzeń peryferyjnych USB,
- sterownik dla sieci bezprzewodowej Wi-Fi,
- nowa wersja U-Boot.

Zespół ACube Systems nie może się doczekać spotkania ze wszystkimi miłośnikami Amigi podczas Pianeta Amiga. To wydarzenie, którego nie powinien przegapić nikt, kto chce osobiście przekonać się, w jakim kierunku zmierza AmigaOS 4 oraz jak ACube Systems zamierza przyczynić się do kształtowania jego dalszego rozwoju.

Do zobaczenia w Empoli!

Wasz zespół ACube Systems."

W tym komunikacie nie pada słowo MorphOS. Na żadnym z tych projektów (może poza nową wersją U-Boota) MorphOS nie zyskuje, więc jednak to jest firma skoncentrowana na AmigaOS 4. Co za tym idzie, nie sądzę by zadali sobie tyle trudu z opracowaniem płyty głównej tylko po to by ta miała obsługiwać wyłącznie Linuksa. Dziś po południu miała być seria pytań do przedstawicieli firmy. Szkoda że nie ma streama, ale mam nadzieję że jakieś relacje wkrótce się pojawią, to będzie wiadomo czarno na białeym, jakie plany mają związane z tą płytą.
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem