[#1] Arcymag - port okienkowy :/
W oczekiwaniu na wer amigowa gry, amieszczam obrazki z wersji okienkowej nad ktora pracuje od jakiegos czasu. Bylo mi zal troche tej pracy wlozonej w produkcje grafiki do gry.
http://img683.imageshack.us/i/001d.gif/
http://img29.imageshack.us/i/002ii.gif/
http://img21.imageshack.us/i/003sj.gif/
http://img97.imageshack.us/i/004lc.gif/
http://img684.imageshack.us/i/005.gif/

Port tworzony jest na wer demo programu "Gamemaker", nie ma sie spodziewac cudow ale sporo da sie i tak zrobic. Planuje skonczenie portu na grudzien 2009.

Aktualnie gra zawiera elementy:
-gra uruchamia sie w okienku 800x600
-grafika z amigowej wersji Archmage, najprawdopodobniej zostanie wzbogacona o jakies drobne poprawki i jeszcze kilka nowych elementow, tu gamemaker wogole mnie nie ogranicza.
-poruszaca sie postacia bohatera
-skrzynki udaje sie przesuwac
-animowane elemety(skrzynki ze skarbami, pochodnie, przeszkadzajki, klucze, elementy amuletu)
-etap mozna zakonczyc dopiero po wyzbieraniu wszystkich czesci amuletu.
-zasada "jeden zebrany klucz otwiera tylko 1 dowolne drzwi", to samo tyczy sie innych zbieranych rzeczy
-stworki siedza spokojnie na miejscu i aktywuja sie tylko wtedy kiedy bohater zblizy sie na odpowiednia odleglosc (element zaskoczenia, mozliwosc ukonczenia etapu na kilka roznych sposobow).
-symulowanie wysokosci przedmiotow, postac czesciowo chowa sie za niektore elementy otoczenia.
-przekladnie uruchamiajace drzwi, odslaniajace ukryte elementy
-pulapki (przyciski,przekladnie) (na razie jeszcze nie szkodliwe ale dzialaja)
-elementy logiczne polegajace na umiejetnym przesuwaniu skrzynek, umiejetnym gospodarowaniem kluczami aby sie "nie zaklinowac"

Do zrobienia:
-poprawki graficzne
-graficzny "status bar"
-status energii (aktualnie kolizja z przeszkadzajka konczy sie powtorka etapu)
-uplywajacy czas przeznaczony na ukonczenie etapu
-bomby potrzebne do rozbijania odpowiednich elementow otoczenia, ew niszczenia przeszkadzajek.
-dodatkowe maszyny uruchamiajace rozne rzeczy na planszy (mostki zwodzone itp)
-Pulapki dzialajace na bohatera.

Oczywiscie jestem otwarty na wszelkie sugestie dotyczace nowych ciekawych ciekawych elementow gry. Bardzo wygodnie i szybko tworzy sie mi gre pod gamemakerem, problem w tym ze nie stac mnie wogole na wer pelna tego programu. Gdyby ktos chcial mnie wspomoc finansowo bardzo bylbym wdzieczny. Odwdzieczylbym sie wer gry z wielksza iloscia etapow i zroznicowania niz wer demo zaplanowana na grudzien 2009. Za wszelka pomoc z gory dziekuje :)

[#2] Re: Arcymag - port okienkowy :/

@Koyot1222, post #1

Szkoda trochę, że grafika jest automatycznie przeskalowana, no ale to było nie do uniknięcia. Szkoda też, że projekt przeniósł się na Windowsa. Może (jak demo będzie już gotowe) postnij informację o grze na jakimś pecetowym forum? Kto wie, może tam znajdzie się ktoś, kto Cię wesprze finansowo...

[#3] Re: Arcymag - port okienkowy :/

@Koyot1222, post #1

Ano dokladnie szkoda ze na wingroze , jak to sie mowi na Ami zagral bym w to chetnie , ale na pece nawet nie bede probowal uruchomic :)

[#4] Re: Arcymag - port okienkowy :/

@recedent, post #2

Nie, grafika nie jest przeskalowywana, grafika jest ta sama grafika ktora byla tworzona na potrzeby amigowego Arcymaga. Docelowo bedzie wykorzystywac max 256 kolorow 1 indeksowanej palety. Wciaz zakladam taka ewentualnosc ze znajdzie sie ktos kto gre napisze moze pod 68k AGA. Spritey wykorzystywane przez GM to te same ktore wykorzystuje engine amigowy czyli 16x16, 16x32 i 32x32 pix. Ekran widzialny to 320x240 przeskalowane do 800x600, pixele bija po mordzie ale jesli wprowadze jeszcze kilka poprawek efekt koncowy moze nie bedzie taki zly.

Druga sprawa, zalozylem ze moze jesli gra bedzie juz skonczona z jakims portem, aktualnie okienkowym a grafika bedzie wymienna to w przyszlosci bedzie mozna jakos ja przenosic. Z tad prosba moja o pomoc w zakonczeniu i zaistnieniu Arcymaga. Rownolegle sam koduje wer 68k pod amos pro ale ukoncznie jej do stanu aktualnej wer okienkowej zajmie mi cale lata. Z drugiej strony wiele rozwiazan dzieki wer okienkowej moze byc przetestowanych na "goraco" i przeniesionych do wer 68k.

[#5] Re: Arcymag - port okienkowy :/

@Hellena, post #3

Podobno GM generuje jakis prosty kod do swoich skompilowanych plikow, robiac port okienowy pomyslalem ze w przyszlosci ktos moglby sie "pobawic" z przeportowaniem go na inny system. Lub uzywajac grafiki i widzac ogolny zarys i dzialanie programu z wieksza latwoscia napisalby engine pod inny system np 3.1, 020, max 2mb ECS/AGA. Jak juz pisalem wczesniej szkoda mi bylo coraz bardziej pracy nad grafika z tad powstal pomysl stworzenia wer okienkowej z ktorej grafike bedzie mozna w przyszlosci przenosic gdzie sie da i nawet troche w stecz.

[#6] Re: Arcymag - port okienkowy :/

@Koyot1222, post #1

Hej, a ja nadal walczę ze swoim zepsutym sprzętem. Dopiero co odkryłem AmiBay.com gdzie sprzedają retro-sprzęt i oprogramowanie po okazyjnych cenach. Znalazłem scandoubler, którego szukałem i planuję go zakupić (niestety serwis nie poradził sobie z nim). Strona jest bardzo żywotna, kilkadziesiąt ofert sprzedaży sprzętu amigowego codziennie.

A'propos Twojego projektu Koyot1222 to trzymam za niego kciuki. Życzę Ci by powstała gra bardzo fajna, bo Twoja grafika jest znakomita. Jak tylko skompletuję moją Amigę to będę kontynuował pracę nad Arcymagiem na klasyczną Amigę.

[#7] Re: Arcymag - port okienkowy :/

@Minniat, post #6

Dzisiaj otrzymałem zakupiony w UK scandoubler. Działa bardzo dobrze na moim monitorze LCD Samsung SyncMaster. Także mogę wracać do programowania Arcymaga AGA

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem