[#78]
Re: Arcymag - Drugie demo wydane!
@parallax,
post #77
Słuchajcie, prace nad Arcymagiem są kontynuowane, jednak zostałem praktycznie sam na placu boju ponieważ mój grafik ma urwanie głowy w pracy i nie ma czasu przysiąść nad Arcymagiem. Na mnie teraz spoczywa cały projekt. Sam pracuję nad dodatkową grafiką, która jest mi potrzebna do gry, staram się by była na poziomie i jako tako pasowała do stylu jaką obrał mój grafik. Czy mi się to udaje przekonacie się wkrótce. Przepraszam jeśli nastąpią pewne opóźnienia w realizacji projektu.
Z nowości jakie wprowadziłem, to tak jak obiecałem można już swobodnie przemieszczać się mędzy wszystkimi komnatami, dane o regionach są wpisane w kod gry, ale tworzę je za pomocą przejrzystych funkcji. Dane o mapach są wczytywne z zewnętrznych plików tworzonych za pomocą wygodnego edytora, który napisałem.
Chciałbym się przy okazji troszkę wyżalić - nasza gra miała być z początku klonem Robbo w wielu kolorach wykorzysująca silnik który już napisałem i tak też było na początku, grafika była w formacie kafelków o rozmiarze 16x16 pikseli i wyglądała ślicznie. Były rozmowy o wprowadzeniu cieniowania, dodatkowych animacji itp. ale nie doszło to do skutku. Później mój grafik zdecydował się dać oddech całej grafice i wprowadził ten w sumie dla mnie nieszczęsny rzut izometryczny. Czemu nieszczęsny? Ponieważ w sumie jest niewiele gier na Amigę z takim rzutem, większość to albo rzut z góry albo z boku, tak zadecydowały możliwości tego sprzętu. No bo wprowadzenie pseudo-trójwymiarowego środowiska z przesuwanymi skrzyniami, za które można się schować nie należy do prostych rzeczy. Te skrzynie muszą być rysowane na bieżąco, więc jednocześnie na ekranie nie może być ich za wiele dla prędkości animacji. W drugim demku przekonaliście się, że udało mi się z tego wybrnąć, na mapie może być nawet wiele skrzyń, choć w etapach z demka tych skrzyń jest celowo niewiele. Także ten przesuw skrzyń był drzazgą w d... szczerze powiedziawszy dla mnie, a mój grafik w listach bardzo upierał się przy nim. Jakiś czas temu, jeszcze przed pierwszym demkiem spróbowałem zrobić rzut bohatera i diamentów z góry i efekt był bardzo ładny - mój grafik jednak odrzucił tę propozycję, uznał że rzut izometryczny powinien obowiązywać w całej grze. No i niestety ten rzut izometryczny bardzo zadecydował o tym, że pokaz demek bardzo się odwlekał. To tyle mojego narzekania...
Postanowiłem, że nie wprowadzam teraz żadnych pseudo-trójwymiarowych nowinek w rodzaju chowania się za skrzyniami. Na siłę klonu Robbo z przesuwanymi skrzyniami i bombami z tego zrobić się nie da, do tego najlepszy jest rzut z góry. Także to zdecydowało o zmianie koncepcji gry na grę RPG i odejście od idei Robbo. Mam wiele pomysłów na taką grę, tylko że potrzeba sporo nowej grafiki do niej. Mój grafik troszkę obraził się na mnie, że tak długo nie napisałem pełnej wersji gry, miał ją pokazać już na Riverwash, przez co nasza współpraca troszkę "ostygła". Teraz tak jak napisałem jest bardzo zajęty swoją "prawdziwą" pracą, więc nie jest w stanie mi dopomóc.
Jak już napisałem teraz spoczywa na mnie cały projekt i jestem troszkę przytłoczony. Nie wiem, czy uda mi sie sprostać temu zadaniu, to że się staram mogliście się przekonać w poprzednio publikowanych demkach, wykorzystywałem całą grafikę jaką opracował mój grafik i tchnąłem życie w tę grę na tyle na ile potrafiłem. Mam szereg pomysłów na grę w obecnej postaci, w technicznym demku mogliście zobaczyć zarys tego pomysłu w postaci menu u dołu ekranu. Sam opracowałem całość pomysłu w zeszycie. Więc widać tam od lewej strony:
F1 - Zadania - w tej zakładce będzie można się dowiedzieć o obecnych celach misji. Zadania będą nam zlecane wraz z rozwojem sytuacji.
F2 - Broń - tutaj będzie można wybrać bieżącą broń, jaką włada bohater, będzie to póki co tylko kusza.
F3 - Bohater - tutaj wyświetlą się wszystkie obecne parametry bohatera jak np. zdrowie. Planuję dodać również cechy znane z gier RPG jak np. celność strzelania z kuszy, podatność na ataki itp.
F4 - Ekwipunek - w tej zakładce będzie można zobaczyć bieżący ekwipunek bohatera, będą to przedmioty przez niego przenoszone.
F5 - Mapa - dzięki tej opcji będzie można zaznajomić się ze swoim położeniem na mapie. Będą tam wyświetlone wszystkie dotychczas zwiedzane lokacje.
Jeśli macie jakieś pytania, bądź uwagi to proszę pisać śmiało. Jeśli ktoś z Was ma troszkę czasu i jest zainteresowany tym projektem to proszę - możecie przesyłać własne pomysły (np. odnośnie scenariusza) na mój adres e-mailowy lub w odpowiedzi na ten list. Wszelka pomoc będzie bezcenna. Może wyniknie z tego jakaś ciekawa korespondencja. Tutaj na forum proszę tak jak robiliście dotychczas, zgłaszać błędy i niedociągnięcia w silniku - jestem bardzo Wam wdzięczny za pomoc. Opublikuję następne demko dopiero gdy będzie już kilka misji do wykonania (niestety, ale mój grafik nie ma czasu nawet oglądać te demka). Pomysł, że gra będzie rozprowadzana na zasadzie rejestracji jest bardzo odległy, wszystko zależy od tego czy uda mi się dociągnąć projekt do szczęśliwego finału. Chciałbym, żeby finalną produkcję charakteryzowała mnogość lokacji i dużo zagadek do rozwiązania, tak by gra miała "ręce i nogi", dostarczyła sporo rozrywki grającym no i zapewniła przynajmniej kilka godzin dobrej zabawy.
Pozdrawiam.