Forum » AROS
[#1] AROS PPC
Jakiś czas temu zostaliśmy przez niejakiego frostworka obdarzeni wersją LiveCD AROSa dla Pegasosa. Mnie niestety nie udało się go uruchomić :( ale wiem, że innym tak.
Jest też jakieś cudo o nazwie AfAOS, które umożliwia podobno pisanie programów dla AROSa spod AmigaOS.
I tu pada pytanko:
Czy ktokolwiek ze znających się na rzeczy próbował coś przepisać z AmigaOS/MorphOSa na AROSa? Czy wobec braku perspektyw dla rozwoju MorphOSa nie należałoby wesprzeć AROSa PPC???

Ostatnia modyfikacja: 13.01.06 14:34
[#2] Re: AROS PPC

@FOrest, post #1

Może by i należało, ale po pierwsze niech ten AROS będzie self-hosted a nie wiszący na Linuksie, po drugie z zebranych opinii wynika, że ten AROS z Live CD jest mocno niestabilny. Osobiście od systemu do developowania nie wymagam wielu aplikacji (chociaż natywny, self-hosted kompilator + jakiś edytor prosty to absolutne minimum), ale stabilność musi być przynajmniej taka jak MOS-a...
[#3] Re: AROS PPC

@FOrest, post #1

Nie znam nikogo, komu udaloby sie to uruchomic bezposrednio z plyty - ot zrabana plyta.... Podobniez po zainstalowaniu na dzialajacym linuxie to dziala...

[#4] Re: AROS PPC

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Chodzi mi o to, że dobrze by było gdyby programiści MorphOSa wysłali w kierunku AROSa/frostworka jakiś wyraźny sygnał. Inaczej frostwork czy inni nie będą mieli motywacji, by usprawniać swoje dzieło...
[#5] Re: AROS PPC

@FOrest, post #1

trzeba oddzielić sprawę linuxa, który działa jak to linux :) od arosa
po paru próbach uruchomienia arosa (w koncu sie udalo ale łatwo to nie przyszło) z płyty zrobilem to co należało zrobić od początku: przegrałem katalog aros na partycję linuxową
po tym wystarczy uruchomić plik aros i juz mamy arosa w okienku na ekranie ;). co do stabilnosci to jak się coś wywali, a często sie wywala to okienko systemu znika i musimy arosa uruchomic raz jeszcze ;).
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem