Forum » AROS
[#1] WinAROS (LinuxAROS) - poczatkujacy.
Zainstalowalem WinAROSa na WinXP. Kilka pytan.

1. Jak zamontowac, wzglednie zainstalowac sterowniki CD-ROM?

2. Czy w systemie jest jakis CED, ED, NotePad, lub jakich inny dziadowski Word?
Nie wiem jak stworzyc w AROS:Boot plik menu.lst i czym go wyedytowac.

3. W zwiazku z powyzszym (menu.lst), co nalezy tam pozniej wpisac aby zamontowac np. partycje C: z Windowsem. Czy trzeba sie juz do konca bedzie bawic w linuxowe sprawy? A moze da sie podmontowac sam katalog?
[#2] Re: WinAROS (LinuxAROS) - poczatkujacy.

@Andrzej Drozd, post #1

Ponawiam pytanie.

Ja wiem ze instalujac AROSa bezposrednio na HD, pewnie bedzie latwiej ze wszystkim (HDToolbox), ale nie chce zakladac dodatkowej partycji itd.

Czyli WinAROS korzysta z plikopartycji. No i co dalej?

Jak podmontowac CD-ROM oraz partycje w katalogu lub bezposrednio cale partycje? Na Linuxie to sie da. Czy tutaj trzeba postapic tak samo? Jezeli tak to Shell/Cli zachowuje sie podobnie jak linuxowa konsola, czy trzeba wyedytowac jednak jakis plik startujacy przy starcie WinAROSa?

Bez konkretnej wskazowki ani mysle eksperymentowac i to w trybie linuxowym. Niby jest dokumentacja, ale ja nie mam czasu tego studiowac i popelniac jeszcze jakies fatalne pomylki. :)
[#3] Re: WinAROS (LinuxAROS) - poczatkujacy.

@Andrzej Drozd, post #2

Jeżeli chodzi o ten nieszczęsny cdrom...

odpalasz sobie jakimś edytorem tekstu plik WinAros_x86.bat i tam w ostatniej linijce dopisujesz "-cdrom nazwapliku.iso". monutuje Ci to jako cdrom w wirtualnej maszynie. można tam też zastosować inne parametry:

-fda : obraz dyskietki
-hda : obraz dysku twardego (może też być hdb, hdc, hdd).

Z montowaniem bezpośrednio folderów windozy musisz pokombinować. może podaj po tych parametrach ścieżkę dostępu?

A tak wogóle to poczytaj plik readme.en - tam masz podstawy obsługi qemu :P

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem