Forum » AROS
[#1] Mplayer czcionka napisów
Gdzie ustawia się czcionkę służącą do wyświetlania napisów? Przydałyby się ogonki...

[#2] Re: Mplayer czcionka napisów

@FOrest, post #1

Hmm.Nie widze w pliku konfiguracyjnym linijki odpowiedzialnej za kodowanie?W Ubuntu mam coś takiego:
subcp=cp1250
Może spróbować ją dopisać do pliku config i podmienić subfont.ttf na jaką windowsową czcionke?

[#3] Re: Mplayer czcionka napisów

@piteq, post #2

Hmm.Nie widze w pliku konfiguracyjnym linijki odpowiedzialnej za kodowanie?W Ubuntu mam coś takiego:
subcp=cp1250
Może spróbować ją dopisać do pliku config i podmienić subfont.ttf na jaką windowsową czcionke?

Odpowiem sobie sam :) subcp = "cp1250" i mamy ogonki w napisach :)
http://yfrog.com/jmworkmplayernapisyp
Dodatkowo można jeszcze dopisać parametr subfont-text-scale, który jest odpowiedzialny za wielkość czcionki.
Ps.Tak wygląda mój plik config
[i]# Write your default config options here!
vo=cgx_wpa
ao=ahi_dev
subcp = "cp1250"
subfont-text-scale = "3"[i]

[#4] Re: Mplayer czcionka napisów

@piteq, post #2

Super! Wielkie dzieki!

[#5] Re: Mplayer czcionka napisów

@piteq, post #3

Jednak nie do końca mi to działa. Są tylko ń i ę a pozostałych nie widać i tekst za "niewidoczną" czcionką jest obcinany. :(
Jaką czcionkę przeniosłeś z Windowsa? Tylko zmieniłeś jej nazwę na subfont.ttf, czy robiłeś coś jeszcze?

[#6] Re: Mplayer czcionka napisów

@FOrest, post #5

Fontów nie podmieniałem, jedynie zmodyfikowałem plik konfiguracyjny.

[#7] Re: Mplayer czcionka napisów

@FOrest, post #5

Właśnie się troche "pobawiłem" różnymi napisami i zauważyłem że prawidłowo wyświetlane są te w formacie czasowym.Z "klatkowymi" efekt jest taki jak opisałeś.Oto przykład:
00:00:-3:POGAŃSKI RZYM
00:00:05:POGAŃSKI RZYM|OD 37 DO 41 ROKU NASZEJ ERY
00:00:21:CÓŻ BOWIEM ZA KORZYŚĆ STANOWI DLA CZŁOWIEKA|ZYSKAĆ ŚWIAT CAŁY, A SWOJĄ DUSZĘ STRACIĆ (św. Marek)
00:03:36:"Narodziłem się u zarania świata i będę żył|dopóki ostatnia gwiazda nie spadnie z nieba".
Te są wyświetlane prawidłowo.

{150}{239}POGAŃSKI RZYM|OD 37 DO 41 ROKU NASZEJ ERY
{629}{817}CÓŻ BOWIEM ZA KORZYŚĆ STANOWI DLA CZŁOWIEKA|ZYSKAĆ ŚWIAT CAŁY, A SWOJĄ DUSZĘ STRACIĆ (św. Marek)
{6474}{6649}"Narodziłem się u zarania świata i będę żył|dopóki ostatnia gwiazda nie spadnie z nieba".
Taki format mplayer obcina.

Ps1.Fontami się nie bawiłem.Może faktycznie rozwiąże to problem?
Ps2.Ciekawi mnie jak ta sprawa wygląda na MOSie?

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem