Forum » AROS
[#1] AROS na Acer ONE
No teraz to juz prawie ideal. Nabylem Acera ONE i zainstalowalem na nim Icarosa
1.2.1. Natywnie smiga swietnie. Obsluguje sieciowke i dzwiek. Niestety z tym ostatnim sa jakies problemy. Co jakis czas przycina, czasami trzeszczy. Sterownik hdaudio. Czy ktos spotkal sie z tym problemem?? Pod VB dzwiek dziala bez zarzutow, nawet pod emulowanym 68k. Mam nadzieje, ze uda sie to jakos zoptymalizowac.
Poza tym Panowie jest wspaniale. Dzisiaj w koncu poczulem, ze mam nowa Amige!
Jednak virtualizacja to nie to. Praca natywnie jest duzo bardziej satysfakcjonujaca. Mialem uprzedzenia do netbookow, ale teraz widze, ze do amigowania sa idealne. Polecam!

Ostatnia modyfikacja: 02.04.2010 00:51:04
[#2] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #1

Jak wygląda Aros na "nienatywnym" sprzęcie. Mówię tutaj o moim laptoku ale chciałbym uruchomić Arosa natywnie bo wirtualizacja mnie nie robi.

[#3] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #2

Odpal na nim plytke live z IcarosDesktop i sprawdz czy sie odpala i czy obsluguje dostepny sprzet. Jak bedzie ok, to zrob troche wolnego miejsca na dysku i przeprowadz instalke za pomoca instalatora spod live-a.

[#4] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #1

Dziwne w filmach dzwiek dziala ok, a w trackerach "kaszani sie" nieladnie. Czyzby procek nie wyrabial??

Jeszcze jeden drobny problem. Full screen w MPlayerze nie dziala. Tez tak macie?

Ostatnia modyfikacja: 02.04.2010 01:23:18
[#5] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #3

Czy fakt, że moja karta graficzna nie jest obsługiwana (jedynie pod trybem VESA z tego co pamiętam z wcześniejszych prób) nie będzie jakimś wąskim gardłem?

I czy da się pogodzić instalkę Arosa z Wingrozą 7 na jednym dysku?

[#6] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #5

VESA daje rade! Oczywiscie mozna zainstalowac AROS-a obok windy. Ja mam na dysku XP i Icarosa. Aros instaluje GRUBa w ktorym bedzie wpis windows, uruchamiajacy nasz "ukochany" system . Oczywiscie Icarosa instalujemy na dysku gdzie jest juz winda. Najlepiej zrobic sobie wolne miejsce i wybrac przy instalacji opcje zagospodarowania przez Arosa wolnej przestrzeni HDD. Tak zrobilem i wszystko poszlo bezproblemowo.

P.S. oczywiscie zawsze warto gdzies na boczku zrobic sobie jakiegos ghosta partycji windowsowej. Tak na wszelki przypadek .

Ostatnia modyfikacja: 02.04.2010 01:50:08
[#7] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #6

Rozumiem oczywiście że pod Arosa trzeba stworzyć oddzielną partycję.

[#8] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #7

Instalator zaklada partycje pod system i jesli chcesz robi tez partycje work. Trzeba tylko odznaczyc odpwiednie opcje i wybrac wielkosc partycji. Nie baw sie czasem HDToolboxem, system ma partycjonowanie zaszyte w instalatorze. Proste i wygodne.

[#9] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #1

Gratuluję zakupu :) Po zainstalowaniu na nim AROS-a doszedłem do tego samego wniosku: Do amigowania Acer One nadaje się idealnie.

[#10] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #4

Nie używałem trackerów i nie zauważyłem tego problemu z dźwiękiem...
Full screen w mplayerze u mnie też nie działa. Nie mam za bardzo ostatnio możliwości sprawdzić na innym sprzęcie... Na maszynie wirtualnej działał?

[#11] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #8

Wydaje mi się że Ty mówisz o instalacji na osobnym dysku a ja na tym samym ;)

[#12] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #11

To co opisywałem i zrobiłem na swoim ONE, to instalacja na jednym dysku fizycznym z windowsem. Trzeba tylko zmniejszyć partycje windowsowe i wygospodarowac troche wolnego miejsca na dysku (PQMagic lub coś podobnego). Tam AROS założy sobie swoje partycje.

[#13] Re: AROS na Acer ONE

@FOrest, post #9

THX!

[#14] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #12

I o to właśnie mi chodziło :)

[#15] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #12

No niestety, mój laptok znowu pokazał że ma gdzieś wszelkie systemy. Aros Live CD nie odpala się wcale:

1. W trybie VESA Z podłączoną myszką na usb pokazuje że nie może znaleźć ENV a jak biorę na retry to wczytuje dalej ale zostaje mi tylko szary ekran i belka workbencha

2. Tak jak wyżej bez podłączonej myszki, czarny ekran z czerownym kursorem

3. Udało mi się tylko odpalić w trybie rescue ze wsparciem dla usb, ale 4bitowy ekran mnie nie robi ;)

[#16] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #15

Używasz Icarosa 1.2 czy 1.2.1?

EDIT: chodzi mi o problem 1)

Ostatnia modyfikacja: 03.04.2010 07:39:18
[#17] Re: AROS na Acer ONE

@deadwood, post #16

1.2.0

[#18] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #17

A spróbuj ściągnąć i odpalić najnowszego Nightly build-a ze strony:
http://aros.sourceforge.net/. Jak on się nie odpali, to będzie znaczyło, że jak na razie AROS nie jest kompatybilny z Twoim lapkiem.

[#19] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #17

1.2.1 chociaż nazywa się "update" to tak naprawdę jest zwykłym ISO z którego można zbootować komputer. Sprawdź, może zadziała :)

[#20] Re: AROS na Acer ONE

@deadwood, post #19

Zadziałał :) Troszkę się poszwędałem - ładnie to działa, szybko. Tylko dla mnie na razie nieużywalne bo nie mam dźwięku no i obsługi WIFI.

[#21] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #20

Jaka karta dźwiękowa?

[#22] Re: AROS na Acer ONE

@piteq, post #21

Zabij mnie nie mogę znaleźć symbolu mojej karty :/

[#23] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #22

Sprawdzałeś w PCITools?

[#24] Re: AROS na Acer ONE

@piteq, post #23

Jedyne co mi pokazuje to:

Urządzenie audio na magistrali zgodnej ze standardem High Definition Audio, strona producenta też niewiele mówi:

http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/jsp/SUPPORTSECTION/discontinuedProductPage.do?service=EU&com.broadvision.session.new=Yes&PRODUCT_ID=144951

[#25] Re: AROS na Acer ONE

@pampers, post #24

Bardzo prawdopodobne jest że zadziałają u Ciebie te sterowniki.Nie ma ich w nightly build i trzeba instalować ręcznie, bądź przekopiować z płyty Icaros update 1.2.1.

[#26] Re: AROS na Acer ONE

@piteq, post #25

Dzięki.

Będę musiał usiąść i zainstalować AROSA i odpalić neta po ethernecie.

[#27] Re: AROS na Acer ONE

@JaCoP, post #4

No chyba wiem, co masz na myśli z tymi trackerami. Wyszła nowa wersja ProTrekkera więc ja pobrałem i przetestowałem. Niestety przy kilku modułach program wiesza sie juz podczas wczytywania a pozostałe "brzmią" straaaasznie. Podejrzewam, że ma to coś wspólnego z SDL a nie sterownikiem dźwieku... W każdym razie ProTrekkr jest na AOne nieużywalny a szkoda, bo wersja windowsowa bardzo przypadła mi do gustu. Milkytracker wiesza sie przy uruchamianiu :( Stabilnie działa Hively Tracker i dźwięk jest ok z wyjątkiem kilku modułów, gdzie sa faktycznie jakieś trzaski...
W tym zakresie jest jeszcze dużo do zrobienia :(

[#28] Re: AROS na Acer ONE

@FOrest, post #27

No to potwierdziło się, że problem nie leży w sterach. Musimy czekać na optymalizację softu. Cierpliwość mamy wyćwiczoną, więc poczekamy . Ważne, że nowy MPlayer śmiga. OK

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem