Forum » AROS
[#1] AROS.PPA.PL
Wszystkich sympatyków AROS-a zapraszam do rejestracji na vortalu w domenie PPA poświęconym temu systemowi: www.aros.ppa.pl Nie jest to żadna konkurencja wobec PPA tylko próba zebrania w jednym miejscu informacji ważnych dla użytkowników AROS-a a niekoniecznie interesujących innych amigowców. Dlatego też jest tam więcej arosowych newsów niż na stronie głównej PPA.
Apeluję do użytkowników AROS-a, byście pokazali swoim uczestnictwem na arosowym portalu, że praca jego redaktorów jest komukolwiek potrzebna, bo zaczynam mieć wątpliwości, czy nie piszemy tam tylko dla siebie.
Jeśli macie odmienne zdanie na temat zasadności tego vortalu to prosze o uzasadnione uwagi w tym wątku.

aros.ppa.pl skończy za miesiąc 5 lat!!! i jest kontynuacją wcześniejszego vortalu aros.of.pl (z czasów świetności portalu amiga.com.pl). Coraz więcej osób ma kontakt z AROS-em a na vortalu jest nas garstka :(
Wasze pojawienie się na vortalu dałoby nam informację zwrotną, że ta inicjatywa ma sens.

Ostatnia modyfikacja: 03.07.2010 08:11:40
[#2] Re: AROS.PPA.PL

@FOrest, post #1

Zarejestrowałem się. Teraz pora zdobyć sprzęt na którym zadziała Aros.

[#3] Re: AROS.PPA.PL

@Ender, post #2

Też mam ochotę go wypróbować.

[#4] Re: AROS.PPA.PL

@Ender, post #2

Wbrew pozorom nie jest to trudne :)Zależy tylko czy chcesz w miare "dzisiejszy" komputer, czy też taki na którym będziesz uruchamiał tylko AROSa...

[#5] Re: AROS.PPA.PL

@FOrest, post #1

Wasze pojawienie się na vortalu dałoby nam informację zwrotną, że ta inicjatywa ma sens.

A skąd wiadomo, że inicjatywa ma sens?

[#6] Re: AROS.PPA.PL

@piteq, post #4

No raczej w miarę dzisiejszy. Najlepiej jakiś Phenom II/III z obsługą DDR3. Wtedy dysk podziele na 2,3 części i wrzucę Linuksa(mandrivę), Arosa, może XP.

[#7] Re: AROS.PPA.PL

@G. Kraszewski, post #5

Wiadomo!Ma sens!!!No ale ja mogę być nieobiektywny...

[#8] Re: AROS.PPA.PL

@Ender, post #6

Wybór AMD bardzo trafnyDo tego polecam coś z płyt gigabita+GF według uznania i jest dzisiejszy sprzęcik na którym można arosować(amigować?)

[#9] Re: AROS.PPA.PL

@piteq, post #4

Zależy tylko czy chcesz w miare "dzisiejszy" komputer, czy też taki na którym będziesz uruchamiał tylko AROSa...

Celeron 2.2Ghz, 1GB RAM, GF FX 5200 / 4 MX 4000, dysk twardy 40GB bodajże Seagate, czy tam Maxtora. usb na kontrolerze, bo na płycie zepsute. MOnitor do wyboru : 17 or 19 CRT.

Nie uruchamia się - chyba, że trzeba po uruchomieniu komputera wykonać jakies zaklęcie Magii Chaosu, ew. wpłacić teamowi tworzącemu system -.-

[Zrozumialbym jakies monstra typu Core2Quad, albo jakies dziwactwa rodem z epoki Cyrixa - ale zwyczajny celeron 2.2ghz, z niewyjątkową kartą graficzną ( nie chcę cudów, akceeleracji 3D i innych takich, ma sie uruchamiać, pokazywać pulpit aplikacje mają działać ) ? Przypisywanie systemu operacyjnego do konkretnej konfiguracji nie jest zbyt miłe dla osób, które byłyby tym zainteresowane.]

[#10] Re: AROS.PPA.PL

@olahughson, post #9

chyba, że trzeba po uruchomieniu komputera wykonać jakies zaklęcie Magii Chaosu
Skoro już jesteśmy w kręgu magii to pozwól że dopije kawe i zaczne wróżyć z fusów;) Podałeś troche mało szczegółów by Ci cokolwiek poradzić.Co próbujesz uruchomić (jakaś dystrybucja czy "surowe" NB), jaki tryb, ewentualnie do którego momentu dochodzi bootowanie...

EDIT

ew. wpłacić teamowi tworzącemu system -.-

Wpłaty mile wdziane tu :)

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2010 09:56:20
[#11] Re: AROS.PPA.PL

@olahughson, post #9

Przypisywanie systemu operacyjnego do konkretnej konfiguracji nie jest zbyt miłe dla osób, które byłyby tym zainteresowane.

Nie uruchamia się

Nie uruchamia się po wybraniu trybu VESA? Co konkretnie się dzieje? Jaki masz komunikat na ekranie? Wyświetliło się menu Gruba? Uruchomiłeś tą płytę na innym pececie? Jaka to wersja AROS-a?
Sugeruję założenie nowego wątku na forum ale musiałbyś opisać wszystkie swoje działania...

[#12] Re: AROS.PPA.PL

@olahughson, post #9

jedyne, co mi przychodzi na myśl to niekompatybilna karta graficzna. Jeśli jesteś serio zainteresowany systemem to możesz poszukać jakiejś używanej nVidii posiadającej wsparcie dla 3D. Niższe modele kosztują grosze. Nie wydaje mi się, by problemem mógł być procesor.

[#13] Re: AROS.PPA.PL

@olahughson, post #9

Przypisywanie systemu operacyjnego do konkretnej konfiguracji nie jest zbyt miłe dla osób, które byłyby tym zainteresowane.

Ja osobiście wolę system przypisany do konretnej konfiguracji, bo wierzę, że to może zagwarantować najlepsze możliwe wykorzystanie konfiguracji.

OK

[#14] Re: AROS.PPA.PL

@Ender, post #13

Co w przypadku Arosa raczej nie wyjdzie, bo podobno nawet z tymi laptopami, które są dedykowane dla systemu są problemy, co mnie akurat nie dziwi w światku x86, bardziej dopieszczone w sterowniki systemy mają problemy - system chodzi świetnie na danej płycie głównej u jednego a na identycznej u drugiego nie bootuje się prawidłowo lub z problemami... - ale to nawet nie w tym problem, wyobrażasz sobie np. żeby połowa programistów Arosa kupiła sobie jeden typ konfiguracji x86, tylko po to, żeby specjalnie pod niego rozwijać Arosa? Bo nawet jeśli, to wątpię, żeby oprócz garstki zapaleńców zrobiła to większość zainteresowanych Arosem, nie piszę, że się nie da, ale wymiana pc lub dołożenie obok drugiego, który wcale nie musi mieć lepszych parametrów od pierwszego to trochę niewygodne rozwiązanie czasami ale wszystko oczywiście zależy od warunków socjalnych...

[#15] Re: AROS.PPA.PL

@Bully Boys, post #14

Tak, jak dla niektórych wydanie ponad 1500 EUR na X1000 nie jest problemem tak dla innych wydanie 200 GBP na najnowszą IMICA lub 290 EUR na najnowszego AresOne nie powinno być problemem. Oczywiście można też włożyć odrobinę chęci i pieniędzy i skompletować w pełni kompatybilny sprzęt w oparciu o to, co się ma.
Jest też druga opcja: żądać, na różnych forach, żeby deweloperzy wsparli to co się ma, obrażając ich przy tym co krok :)

[#16] Re: AROS.PPA.PL

@FOrest, post #15

No opcje są różne, co kto woli, nikt nikomu nic nie broni przecież, żyjemy w końcu w demie demokracji ;) i czekamy na wersje finalną tejże.
[#17] Re: AROS.PPA.PL

@Bully Boys, post #16

Wiesz ja po prostu nadziwić się nie mogę, że ktoś (nie mam na myśli Ciebie), kto uważa się za amigowca zwalcza AROS-a jako "konkurencję, imitację, podróbę" dla rozwiązań sprzętowo - systemowych opartych na platformie PPC. Gdyby mnie było stać na wywalenie 10000 zł na komputer do hobby to czy normalne jest, że ktoś uprawiając bardzo podobne hobby za 600 zł wzbudzałby moją agresję?
Dla mnie naturalne byłoby, że gdybym potrzebował np netbooka to do mojej wypasionej X1000, którą traktowałbym jako podstawowy komputer w domu wybrałbym netbooka z AROS-em. Odnoszę jednak wrażenie, że skoro nie ma netbooka z AmigaOS to bardziej "amigowe" byłoby (zdaję sobie sprawę z tego, ze nie każdy potrzebuje netbooka) sięganie po rozwiązania zupełnie obce... Potrafisz to wytłumaczyć?
Przykład z netbookiem jest dlatego, że mam taki sprzęt a laptopy, jakie mam do dyspozycji nie mają pełnego wsparcia (brak sieci i dżwięku). To mogłoby sie jednak zmienić, gdyby każdy z krytyków rzucił parę dolarów na rozwój sterowników.

PS. Tak sobie myślę, że vortal arosowy ma też taki sens, że nie będą tam zagladać (mam nadzieję) przeciwnicy tego systemu tylko po to, by napisać jak głupie jest nasze hobby...

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2010 14:03:26
[#18] Re: AROS.PPA.PL

@FOrest, post #17

No to znalazłeś sens prowadzenia vortalu i chwała CI za to! Powodzenia w dalszym prowadzeniu serwisu. Ja od siebie postaram się regularnie odwiedzać aros.ppa.pl .

[#19] Re: AROS.PPA.PL

@JaCoP, post #18

Nie będzie mnie przez parę dni więc z góry przepraszam za ewentualne opóxnienia z aktywowaniem nowych użytkowników i publikowaniem newsów :)

[#20] Re: AROS.PPA.PL

@FOrest, post #19

Czy ktoś może aktywować moje konta pod nieobecność Tomka? =)

[#21] Re: AROS.PPA.PL

@deadwood, post #20

Zapewne kolega piteq
[#22] Re: AROS.PPA.PL

@deadwood, post #20

A ja wlasnie odkrylem ze mam tam konto :)

[#23] Re: AROS.PPA.PL

@szuler, post #22

Fajnie zaczyna się Aros.ppa rozkrecac. Ciekawe na ile starczy nam zapału. Oby na długo, bo stronka prezentuje się nieźle. OK

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem