[#9]
Re: AROS qemu (i netbook)
@tomek,
post #7
Więc tak, można powiedzieć, że udało mi się odpalić AROS 1.2.4 na dwóch lapkach.
Nagrałem płytkę Light i o dziwo mój
ThinkPad R61 (z płytą od wersji T, ale to to samo) i kartą QuadroFX ruszył od razu. Grafika jest w natywnej roździałce 1280x800, dźwięku nie ma, wifi również. Z tego co zauważyłem wykrywane są pendrive z FAT, ale nie są widoczne w systemie (w hdtoolbox tak), rówinież dysków z systemem NTFS nie widać.
Po nagraniu płyty, przełączeniu ACPI i odpaleniu AROSa z wyłączonym DMA udało mi się zainstalować system na pendrive, choć na końcu jest zwiecha, tak samo jak pod maszynami wirtualnymi. Tak czy siak po próbach proces się udał i mój netbook
Samsung N150 wystartował z USB.
Tutaj tak jak poprzednio w trybie vesa best fit, inne nie działają lub nie wnoszą zamierzonego efektu (nawet przy wpisaniu ręcznie) czyli 1024x600, jest tylko 800x600. Również wifi i dźwięku nie działa (choć przez chwilę wyjątkowo słyszałem jakiś trzask). Z pendrivem pod FAT sytuacja jak poprzednio.
Pytanie się rodzi czy da się uzyskać wifi na AROS no i mountowanie pendrive z FAT?
Zapisałem informacie z PCITool, ale w związku z powyższym nie mam tego jak skopiować aby wkleić na forum.
Parametry Samsunga już podawałem, a tutaj dane Lenovo:
http://dl.dropbox.com/u/9518203/lenovo.png
Ogólnie jestem zaintrygowany i pozytywnie zaskoczony, że działa to można powiedzieć na 50-60%. Czekam na więcej i z chęcią pomogę.