Forum » AROS
[#1] RaspberryPi
Po pół roku czekania otrzymałem w końcu swoją przesyłkę z maliną.:) (Swoją drogą cud, że dotarło, bo RS wysłał sprzęcik do mnie zwykłym listem, z Wielkiej Brytanii i na dodatek na kopercie pochwalili się zawartością i wartością przesyłki ;) ) Dokupiłem zasilacz, kartę SD i inne potrzebne peryferia i zabrałem się za próbę odpalenia. Przygotowałem sobie system na karcie SD, instalując pod windowsem plik .img, najpierw z oficjalną dystrybucją systemu. Podłączyłem pod TV, diodki zabłysnęły wszystkimi kolorami i po chwili malinka odpaliła się! Prędkość nie powaliła mnie, ale podobno pod aerosem chodzi to lepiej. Postanowiłem spróbować, tym bardziej, że to przecież dla arosa kupiłem tę zabawkę. Ściągnąłem debiana z arosem z tej strony:

http://www.aros-broadway.de/downloads/index.html

Tak jak poprzednio, przygotowałem kartę SD, zapisując obraz tego systemu i... nic. Tym razem świeci tylko czerwona diodka i system się nie wczytuje, widzę tylko czarny ekran. Spróbowałem zainstalować raz jeszcze, to samo.

Używa ktoś Aerosa na malinie? Udało się Wam odpalić? Może gdzie indziej powinienem szukać archiwum z systemem? Pomóżcie.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2012 01:43:36 przez Adam_K
[#2] Re: RaspberryPi

@Adam_K, post #1

masz wersje 256MB czy 512MB (ulepszona, model B) ?.

http://allegro.pl/raspberry-pi-model-b-512mb-wysylka-gratis-i2764873964.html

jeszcze nie instalowalem AROSa, ale jestem ciekaw jak to wyjdzie :), chociaz nie spodziewalbym sie cudow, bo AROS pewnie nie ma sterownikow.

ps. na 512MB Linux dziala znosnie juz, po optymalizacjach :)
[#3] Re: RaspberryPi

@gx, post #2

Model B, 512MB. Aros działa pod kontrolą linuksa, więc ze sterownikami nie ma problemów. Po prostu aros jest jakby środowiskiem graficznym dla debiana, podobno najszybszym z istniejących, jak twierdzą autorzy, która dodatkowo umożliwia odpalanie programów natywnych spod arosa i przez emulację, klasycznych amigowych. Przynajmniej tak to rozumiem. :)
[#4] Re: RaspberryPi

@Adam_K, post #1

Tak z ciekawości ktoś już coś zdziałał z Arosem i tym sprzętem? Sam się zastanawiam nad takim zestawem i nie wiem czy warto się w to pakować wogóle...
[#5] Re: RaspberryPi

@Afrokac, post #4

Mnie udało się odpalić póki co tylko Linuksa. Z obrazem karty z Arosem Malina nie chce startować. Czy nikomu nie udało się tego odpalić? Czytając komentarze pod wiadomościami o RaspberryPi sądziłem, że są osoby, które na tym sprzęcie odpaliły Arosa.
[#6] Re: RaspberryPi

@Adam_K, post #5

To szkoda, że na razie nie wychodzi. Ktoś w ogóle używa Arosa na tym sprzęcie? Hej arosowcy pomóżcie!
[#7] Re: RaspberryPi

@Adam_K, post #5

[#8] Re: RaspberryPi

@Adam_K, post #1

Ja uruchomiłem Arosa na RPi bez większych problemów. Może dostępny image ma problem z wersja 512 ram?
Tak czy inaczej żadnego programu linuksowego spod Arosa nie udało mi się odpalić, poprzesuwałem trochę ikonki i dałem spokój. Prezentowałem zestaw na żywo na ostatnim AmiParty.
[#9] Re: RaspberryPi

@il_capitano, post #8

Mógłbyś podać linka spod którego zassałeś obraz karty sd?
[#10] Re: RaspberryPi

@Adam_K, post #9

A tutaj jest...;)
[#11] Re: RaspberryPi

@(V)(I)mothe(P), post #10

No to niestety ten sam obraz, co próbowałem. Ale dzięki :)
[#12] Re: RaspberryPi

@Adam_K, post #11

2.2 Raspberry Pi

After booting from SD-card type:
"sudo Xorg -configure"

than "sudo nano /etc/X11/xorg.config"

change the resolution to something fitting your Screen (1280x1024 or 1980x1080)
AROS doesn't autoresize on ARM, so you need to change Screenprefs in AROS manually)

press "ctrl o" to overwrite xorg.conf
press "ctrl x" to quit nano

type "startx"

...a takie tam znalazłem na tej stronie, może pomoże w ustawieniach. :)
[#13] Re: RaspberryPi

@(V)(I)mothe(P), post #12

Widziałem te uwagi na stronce. Tylko w tym problem, że mi się nic nie bootuje... Świeci tylko diodka od zasilania i nic się nie dzieje, czarny ekran. A z normalnym linuksem wszystko działa, na tej samej karcie SD.
[#14] Re: RaspberryPi

@Adam_K, post #1

Gdzie to nabyc?
[#15] Re: RaspberryPi

@jarecki130, post #14

http://www.raspberrypi.org/faqs

Tutaj jest info OK

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 00:12:09 przez Tomahawk
[#16] Re: RaspberryPi

@jarecki130, post #14

Na Allegro tego lezy troche i takze dodatki...
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem