Forum » AROS
[#1] Aeros czy warto zainstalować?
Witam,
Mam pytanie jak w temacie. Jako, że zwolnił mi się jeden laptop, na którym używałem ubuntu, chciałem podpytać, czy warto przeskoczyć na Aerosa. Chodzi mi o to, żeby w pracy też mieć amigopodobny system :), ale nie wiem jak z tym jest w praktyce... Może ktoś używa tego "wynalazku"? Zastanawiałem się nad wersją "onlyaros" ze względu na szybkość, ale softu nie za dużo jest. Głównie chodzi mi o chrome, gimpa, blendera, libreoffice.
[#2] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@thomek, post #1

Spróbuj na wirtualnej maszynie.
[#3] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@rePeter, post #2

Hmm, no w sumie racjonalne podejście, właśnie zasysam aerosa... Obawiam się, że na wirtualu nie będzie odzwierciedlenia rzeczywistej prędkości działania. W sumie używałem Arosa na lapku i pc, to chodziło to to jak burza, na wirtualu nie bardzo mi się podobało - prędkość przeciętna i częste zwiechy były.
Na tym lapku, na którym chcę to postawić to w sumie mam jeden dysk (w sensie partycję), który wolałbym zachować, ale jak coś przykasuję to w sumie nic wielkiego :) Zainstalowałem sobie minta obok ubuntu i jakoś strasznie muli, ale docelowo i tak chcę postawić jeden system, żeby mi się nie plątało. A ten Aeros to bardziej linux czy aros? Oglądałem filmiki na youtube, to w sumie nic nie widać, są zbyt krótkie...
[#4] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@thomek, post #3

Nie wiem czego używasz do wirtualizacji ale powinno to być i tak gdzieś w 95% tak szybkie, jak komputer, na którym odpalasz a w przypadku AROSa jakiekolwiek nawet spowolnienie, z uwagi na lekki system, jest niezauważalne. Przynajmniej od C2Duo wzwyż.
[#5] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@_arti, post #4

Wcześniej używałem Virtual Box'a i miałem Athlona 2800, miałem tam chyba z 6 wirtualnych maszyn, ale jakoś tak ta wirtualizacja mnie nie powalała i dałem sobie spokój, a jak na złość Aros się wtedy wieszał na tym jak wspomniałem. Teraz mam i5, w ramach testów spróbuję go zainstalować na wirtualu (Aerosa).
Generalnie o chodzi mi o real hardware, na którym używam linuksa obecnie. Przyzwyczaiłem się już do linuksowego softu i nie zamierzam się na nic innego przestawiać. Pomyślałem sobie, że ten AEROS może trochę lżejszy jest niż np. Ubuntu i może szybciej będzie "latać"?
[#6] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@_arti, post #4

Może zapytam inaczej. Czy ktoś z forumowiczów używa AEROSA na prawdziwym sprzęcie?
[#7] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@thomek, post #6

Ja używałem na laptopie i wirtualnej maszynie. Na obydwu chodził szybko. W pewnym momęcie, po aktualizacji VirtualBox'a zaczął łapać zawiechę w trakcie startu i musiałem odznaczyć jakąś opcje w konfiguracji (coś odnośnie użycia wirtualizacji w procesorze) by dał się uruchomić, od tej chwili wirtualny komputer zwolnił :(.

Na laptopie śmigało dobrze i stabilnie, miałem problemy z wifi i to wszystko ;).

Z tych programów, o których pisałeś, to chyba nic nie działa pod Aros'em.
[#8] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@tygrysekHD, post #7

Nie wiem, czy mnie kolega dobrze zrozumiał. Chodzi mi o A E R O S , czyli aros + linux w jednym :) Aros'a używałem i tu i tu więc ok, wiem, że zapiernicza. "AEROS is a hybrid distribution of AROS (www.aros.org) and Linux (in the moment debian 6.0 for X86 and 7.0 for ARM is used) available for ARM and x86 systems " jak piszą na portalu http://www.aeros-os.org
[#9] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@thomek, post #8

Patrząc sobie na tę stronkę, widzę, że jest to zwykły Linux przypominający wyglądem amigowy system. Jednak ostatnia aktualizacja tegoż systemu była w styczniu ubiegłego roku. Więc chyba jest lepiej pomyśleć o czymś co jest na bieżąco rozwijane. Właśnie Ubuntu. Wczoraj się pojawiła wersja 14.04 LTS lub OpenSuse. Lub Debian. Najnowsza stabilna wersja to 7.4.
[#10] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@thomek, post #8

A faktycznie zaszła pomyłka nie doczytałem ;). Mam linux'a mint na lapku oraz skompilowanego aroks'a w wersji host. Działa to wszystko dosyć dobrze, to samo mam na wirtualnym komputerze ale pod mandriv'ą, też śmiga. Ta Twoja dystrybucja to pewnie aros w wersji host pod linux.
Ja osobiście wykorzystuję taki zestaw do programowania i jak dla mnie sprawdza się super ;).
[#11] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@gilban, post #9

No to już sam skołowany jestem. Mnie się wydaje, że tam jest napisane (przynajmniej tak to zrozumiałem), że Aros jest zarządcą całości jako szybsza alternatywa dla wszystkich ślimacznych linuxowych window-managerów, ale równolegle można odpalić soft linuxowy jak np. libre office itp. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
[#12] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@thomek, post #1

Dzieki za temat, posty i wglad w sprawe. Wlasnie to przerabialem u siebie.
[#13] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@thomek, post #11

Z tego co ja czytam to jest to linux z aros'em w wersji host ;). Możesz to sobie zrobić na każdym linux'ie sam. Nie jest to może do końca wygodne, bo trzeba kompilować i ostatecznie po kompilacji pod aros'em otrzymamy tylko minimalny zestaw aplikacji, resztę trzeba sobie doinstalować samemu. Dzięki www.aeros-os.org nie musisz tego robić sam ;).
[#14] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@tygrysekHD, post #13

:( myślałem, że to coś bardziej wymyślnego, ale zaraz będę instalił wirtuala. Dzięki Wam teoria jest obrobiona, teraz czas na praktykęszeroki uśmiech Jak się przekonam "z czym to się je" to skrobnę na forum.
[#15] Re: Aeros czy warto zainstalować?

@thomek, post #14

W sumie niegłupie, na Virtualboxie przetestowałem, sporo softu jest (arosowego i linuxowego) i jest całkiem, całkiem. Jutro czas na hardware :) Generalnie działa to na zasadzie aros i linux "w jednym stali domu", czyli pełna integracja Instaler troche zakręcony, ale idzie się skomunikować, nie wiem tylko czy przezyje moj grub na lapku, zobaczymy.
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem