Forum » AROS
[#1] Aros LiveCD na karcie SD
Witam
Ma ktoś taką wersję przygotowaną dla karty SD (po prostu wkleić/przekopiować spod windowsa) lub może wskazać gotowca z jakiegoś chomika? Mam acera eMachines, więc powinno ruszyć.
[#2] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@Ender, post #1

Są do tego specjalne programy, które z automatu przygotowują takie usb, poszukaj w necie.
Poniżej jeden przykład programu, ale nie wiem czy najlepszy ;).

Rufus

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2015 16:01:10 przez tygrysekHD
[#3] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@tygrysekHD, post #2

U mnie (Windows 10) ten program nie działa, albo ja coś źle robię. Próbowałem na różne sposoby zrobić bootowalny USB z Arosem tym programem i żaden nie startuje. MSI GS60-2PC Ghost. Używam pendriva USB 2.0, bo z 3.0 nic nie bootuje, nawet Windows.
[#4] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@tygrysekHD, post #2

Użyłem Unetbootin i ... blado. Coś nie mam szczęścia. Niby przerobiło mi live cd na USB, ale nie chce wystartować i wywala błąd, dlatego pytam o gotowca, bo za jakiś czas znów przejdzie mi ochota na próby uruchomienia Arosa.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2015 18:03:55 przez Ender
[#5] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@Ender, post #4

Ja kiedyś robiłem bootowalnego pendrive za pomocą tego opisu.
[#6] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@sanjyuubi, post #5

Fajnie, ale Unetbootin działa jeśli chodzi o Linuksa, gorzej z Arosem. Czy robiłeś Arosa tą metodą?
[#7] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@Ender, post #6

Nie mam doświadczenia z uruchamianiem aros'a z usb, ale znalazłem kilka linków z opisem jak to zrobić:

Install_to_USB_Pendrive
Install AROS on a USB Pen Drive
[#8] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@tygrysekHD, post #7

I tak się zastanawiam, czy w trakcie instalacji aros'a nie ma czasem opcji instalacji na USB?
[#9] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@tygrysekHD, post #8

Nie wiem, chciałem tak na szybko, żeby sobie poklikać, a tu zonk.
[#10] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@Ender, post #9

Nie każdy pendrive na usb da się przerobić jakimś tam pierwszym lepszym programikiem kreatorem.
Większość pendrive marki no name lub jakichś które dostało się w prezencie da się dopiero zrobić na bootowalne specjalnym dla nich narzędziem serwisowym. Najpierw trzeba programem chip genius ogarnąć jakie są pamięci w środku oraz jaki kontroler a potem poszukać odpowiedniego narzędzia który takiego pendrive o danej pamięci i kontrolerze ruszy na stronce bodaj www.usbdev.ru
Po czymś takim pendrive zachowuje się jak płyta cd/dvd i trzeba ustawić rozruch z płyty a jeśli nie ruszy to z boot menu (pod F12 czy innym klawiszem gdzie jest boot menu) wskazać mu napęd cd/dvd lub usb.
[#11] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@jogg, post #10

pendrak Toshiba
[#12] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@Ender, post #11

Tak jak mówię, z pendrakami różnie bywa... sprawdź go np. pod windowsem programem chip genius. i zobacz jaki jest kontroler i pamięć.

Ja np. mam jeden pendrive kingston i jedyne co było w nim kingstona to obudowa i wtyczka usb. Nie jestem pewien czy to w tym pendrive ale w tym kingstonie mogłem mieć pamięć wykonaną przez sandiska o dziwo. I taki pendrive kingston przez narzędzie oficjalne od kingstona nie chciał wogóle nic zrobić bo nie rozpoznawał go jako kingston, i trudno się dziwić jak w środku był chiński kontroler i pamięć sandisk.
[#13] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@jogg, post #12

Czyli lepiej na SD spróbować niż na pendraku, czy też takie cyrki będą?
[#14] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@Ender, post #13

Jeśli Karta SD po stworzeniu partycji będzie widziana jako cd/dvd lub usb to powinno być ok, bo nie wiem czy aros ma sterowniki pod SD a jeśli nawet ma to nie wiem czy pod ten konkretny sprzęt.
Wydaje mi się też że z karty SD powinny być też lepsze transfery niż przez pendrive z usb2.0.
[#15] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@Ender, post #4

Spróbuj Panie WinToFlash. Miałem ostatnio potrzebę zainstalować win7 na netbooku, który to nie posiada napędu. Ten programik jako jedyny dał radę zrobić bootowalnego pena z instalką. Poklikaj, może z AROSem też sobie poradzi.
[#16] Re: Aros LiveCD na karcie SD

@Red_Bullet, post #15

ok.
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem