Forum » AROS
[#1] Uruchamianie AROS z USB
Nagrałem sobie dystrybucję Tiny AROS na pendrive USB. Poszło to gładko pod Linuxem Mint z USB Image Writer. Gdy wkładam pena przy odpalonym Linuksie, to podpina się jako "AROS Live CD" i swobodnie można go przeglądać.
W BIOS laptopa ustawiłem bootowanie z "removable disk", ale niestety na tym skończyła się zabawa, bo nie startuje.
Macie jakieś pomysły?

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2023 23:06:03 przez R-Tea
[#2] Re: Uruchamianie AROS z USB

@R-Tea, post #1

Wejdź w bootmenu podczas startu laptopa i tam wybierz pendrive.
[#3] Re: Uruchamianie AROS z USB

@R-Tea, post #1

Laptop działa w trybie 'Legacy BIOS' czy 'UEFI'? W tym drugim AROS raczej nie zabootuje.

Ja osobiście nie "wypalam" ISO na USB tylko używam VirtualBox pod którym z ISO installuje AROSa na USB pen drive. Wtedy partycja jest widoczna jako "AROS Live Drive" i z takiego pen drive'a jest w statnie wystartować komputer.
[#4] Re: Uruchamianie AROS z USB

@deadwood, post #3

Nie wiem jak sprawdzić tryp pracy laptopa, ale w końcu udało mi się odpalić AROS z pendrive. Ale na pendrive musi być koniecznie nagrany specjalnie do tego przygotowany obraz ISO. JA użyłem AROS ONE.
[#5] Re: Uruchamianie AROS z USB

@R-Tea, post #4

Zassałem nowego arosa one. Programem Rufus nagrałem iso na pendrivea. Chcę aby był to system live. Bios pena widzi, ale z niego nie startuje. Na dysku mam minta oraz windę 10. Co można zrobić aby zadziałało?
Laptop Acer Aspire.
Sześcioletni.
[#6] Re: Uruchamianie AROS z USB

@Pero, post #5

Najłatwiej zmienić sprzęt na jakiś z rekomendowanej listy:
https://en.wikibooks.org/wiki/Aros/Platforms/x86_Complete_System_HCL#Recommended_hardware

Na Twoim laptopie AROS nie będzie działać natywnie. Zaczynając od tego, że nie zbootuje z pendrive, bo nie ma obsługi chipsetów usb3.0. A to tylko początek niekompatybilności.

Jeśli chcesz żeby dzałał natywnie to musisz się zaopatrzyć w obsługiwany sprzęt. Inne możliwości to AROS w wersji linux hosted, który uruchomisz na swoim Mincie lub Windowsie z WSL, AROS odpalony na wirtualnej maszynie (Virtual Box albo VMWare), albo AxRuntime.
[#7] Re: Uruchamianie AROS z USB

@retrofaza, post #6

Czy na Amidze da się odpalić AROSa z USB?
[#8] Re: Uruchamianie AROS z USB

@_DiskDoctor_, post #7

Nie da się
[#9] Re: Uruchamianie AROS z USB

@retrofaza, post #6

Dzięki za odpowiedź. Czyli muszą być chipy 3.0? Ale ja tam mam niebieskie usb. Trudno. Lapka mam z odzysku bo do pracy się nie nadaje ze względu na uwaloną pamięć (gniazdo). Na wlutowanej fabrycznie nie można pracować. Z racji, że normalnie mam Mosa (oraz 3 kompy z jabłkiem dla niego) nie będę szukał nowego hebla. Pamiętam, że dość dawno temu Arosa instalowałem na sprzęcie całkowicie ponoć niekompatybilnym i działał. A wirtualne maszyny to są tylko... VM....
Jeszcze raz dziękuję.
[#10] Re: Uruchamianie AROS z USB

@Pero, post #9

Odwrotnie, AROS nie obsługuje usb3.0, więc musi być 2.0 (i to prawdziwy 2.0, a nie 3.0 który też obsługuje 2.0), może nie do końca jasno to napisałem.
[#11] Re: Uruchamianie AROS z USB

@retrofaza, post #10

Później spróbuję jeszcze raz się zabawić. Wymienię również pena.
[#12] Re: Uruchamianie AROS z USB

@Pero, post #11

Masz niebieskie porty, więc chipset 3.0 w lapku, zmiana pendrive nic nie da, to i tak nie zadziała na dzień dzisiejszy.
[#13] Re: Uruchamianie AROS z USB

@Pero, post #11

Coś z Core2Duo użyj, będziesz miał pewność i będzie kosztować "grosze".
[#14] Re: Uruchamianie AROS z USB

@retrofaza, post #12

1 niebieski.
[#15] Re: Uruchamianie AROS z USB

@Pero, post #14

1 niebieski.

To raczej bez znaczenia, bo na 99% za wszystkie porty odpowiada jeden chipset.

W okresie przejściowym montowano na płytach osobne kontrolery USB 3.0. Przykładowo na płycie ASUS P8Z68-V LX (jedna z płyt z listy rekomendowanych) za porty USB 2.0 odpowiada chipset Intel Z68, a porty USB 3.0 obsługuje dodatkowy kontroler ASMedia. AROS bootuje z tych portów 2.0.

Jeśli twój laptop jest z 2019 to raczej nie ma już na płycie osobnego kontrolera dla 3.0.
[#16] Re: Uruchamianie AROS z USB

@retrofaza, post #15

Nie ma osobnego kontrolera. Ale nagrałem dvd na płytę. Czytnik jest zewnętrzny pod usb. Startuje, pojawia się logo Aros z dużymi oczkami i wywala info: nie ma botable nośnika....
I tyle. Jakiś pomysł?
[#17] Re: Uruchamianie AROS z USB

@Pero, post #16

Arosa One pobrałeś czy coś innego? Jeżeli live nie rusza to kicha.
[#18] Re: Uruchamianie AROS z USB

@Pero, post #16

No to jest właśnie objaw tego, że nie zbootujesz z USB, a wynika to z tego o czym pisałem wcześniej. Rozumiem, że ten laptop nie ma czytnika DVD na sata? Z innych pomysłów to może wyciągnięcie dysku z tego laptopa i zainstalowanie na nim AROSa na kompatybilnym sprzęcie i ponowne włożenie :) Pytanie czy jest sens tak tryhardować, sprawdzałeś czy dźwięk i karta siecowa w tym laptopie są kompatybilne z AROSem? Jeśli nie, to chyba nie ma sensu z nim walczyć...
[#19] Re: Uruchamianie AROS z USB

@retrofaza, post #18

Nie będę zgłupiał. To miało być wykorzystanie co już jest. Ale żałuję że nie poszło. Będzie tylko mos.
Dziękuję za pomoc.
[#20] Re: Uruchamianie AROS z USB

@retrofaza, post #8

Podobno jednak się da pod WARP.

Jak przygotować nośnik do boot AROS Vision?
[#21] Re: Uruchamianie AROS z USB

@_DiskDoctor_, post #20

Może pod WinaUAE przygotować partycje. Kiedyś bawiłem się Vision i miałem jednen config pod Arosa 68k, do obczajenia tematu i testów.
1
[#22] Re: Uruchamianie AROS z USB

@retrofaza, post #6

Pier…. Złomiarsfwo, każdy stęka że czemu się nic nie rozwija a developer projektuje coś na 20 letnią płytę główną w rewizji x.x i z dupy masz se wytrzasnąć to dziadostwo bo troglodyta co to programuje żałuję pół feniga na coś współczesnego.
Dzięki Bogu jest a500

Sztuka dla sztuki ale do****a bez przesady
[#23] Re: Uruchamianie AROS z USB

@Aryman33, post #22

To może zróbmy jakieś głosowanie w porozumieniu z deweloperami Arosa, zrzućmy się na sprzęt dla nich, na opłatę za zrobienie portu na ten sprzęt. Każda z 3 gałęzi ma ten sam problem, brak taniego (normalne ceny za PC), nowego (do kupienia od ręki) sprzętu, na którym uruchomi się R_NG (Retro_ NG, Retro NostalGic. Nowa nazwa naszego hobby wyewoluowała, skoro sprzęty i systemy są 100 lat za rozbitkami IT.
[#24] Re: Uruchamianie AROS z USB

@Aryman33, post #22

Dwa tygodnie odpoczynku za wulgaryzmy.
2
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem