Forum » AROS
[#31] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #30

Zainstalowałem na czysto AROS One 2.4 i wrzuciłem tam twój katalog Scena. Jak chcesz to sobie podepnij ten obraz do VB
Plik
[#32] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #31

No na tym obrazie dźwięk w demku jest. Obstawiam że instalator nie przegrał jakichś plików, bo przecież AROS nie korzysta z wirtualki by rozmiar partycji miał jakieś znaczenie.
[#33] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@waldiamiga, post #32

W twoim obrazie nie było katalogu Extras, jeśli sam go nie usunąłeś, to już widać, że czegoś brakuje. Poza tym obraz iso mógł być z błędem przy ściąganiu itp. możliwości trochę jest :) Ważne, że jednak demko działa :)
[#34] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #33

To była „lekka” instalka systemu, bez katalogu Extras, czyli bez softu. Chciałem sam system i dokładać sobie programy pod siebie.
[#35] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #1

Szybkie podsumowanie maja. Cały czas coś się dzieje, cały czas powoli do przodu :)
https://arosnews.github.io/aros-x86-maj-2024/
2
[#36] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #35

Dodałem sobie arosnews.github.io do RSSów, bo bardzo fajnie jest to prowadzone. OK
2
[#37] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@MDW, post #36

Dzięki! Miło :)
[#38] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #35

Gra "Omino stage Vacine". Cytat z opisu: "Bohater którym kierujemy musi unikać strzykawek"
Bardzo mi się podoba ten motyw z omijaniem strzykawek OK pomysł
[#39] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #35

Takie pytanie, czy na AROSa jest klient git'a? Ja nic nie znalazłem, ale może ktoś nad nim pracuje?
[#40] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@Rafael/ARMO, post #39

Nic mi nie wiadomo żeby ktoś nad tym pracował. Gdybyś przeportował swój program, to zgłaszam się jako pierwszy user i tester :)
[#41] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #40

Bez działającego klienta gita (komendy git) nie ma sensu portować Git Desktopa ... no chyba, że w końcu zintegruje samego gita w aplikacji (za pomocą gitlib2), co owszem jest na mojej liście "TODO".
1
[#42] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #1

Czerwiec przyniósł przede wszystkim odświeżoną dystrybucję AROS One i zakończone prace nad prototypem emulatora 32-bit. Plus jak zwykle trochę aktualizacji oprogramowania:
https://arosnews.github.io/aros-x86-czerwiec-2024/
[#43] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #42

Podchodziłem do instalacji już 3 razy. Wszystko fajnie i super że tak prężnie ruszył do przodu, po latach zwolnionego tempa. Ale kiedy będzie możliwość instalacji aktualizacji. Instalacja całego systemu od nowa co parę miesięcy, póki co mnie odstrasza i na swoim głównym komputerze nadal tkwi Icaros Desktop 2.3, który chyba został już porzucony przez autora. Jak rozumiem że w Arosie obecnie sporo się dzieje i przesiadka na architekturę x64 wraz z emu32-bit, to jest spore przedsięwzięcie, ale liczę na to, że przyjdzie moment że do systemu będą już tylko update'y żeby wszystkiego nie instalować od nowa.
1
[#44] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@don_rafito, post #43

AMIGASYSTEM zapowiedział aktualizcje w postaci updatów do 2.5, pozostaje trzymać kciuki
[#45] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@don_rafito, post #43

Dodatkowo w maju został wydany update dla systemu bazowego, który powinien integrować się dystrybucjami opartymi o wersję 20220318-1 (AROS One 2.4 jeśli się nie mylę).
[#46] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@deadwood, post #45

Ja czekam na jakiś update AROS Vision.
[#47] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@waldiamiga, post #18

Kilka wyjaśnień!

W ustawieniach VirualBox należy ustawić kartę dźwiękową komputera, a następnie w AROS uruchomić AHI Prefs, sprawdzić, czy karta dźwiękowa jest obecna w GUI AHI i zapisać różne jednostki.

AROS na VirtualBox powinien być skonfigurowany jako "Other"/"Other Unknow".

Obecnie dostępna jest również wersja Lite AROS One, w której wiele aplikacji zostało usuniętych z Extras!

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2024 22:29:43 przez AMIGASYSTEM
[#48] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #1

Podsumowanie lipca:
https://arosnews.github.io/aros-x86-lipiec-2024/

Ruszyła z kopyta praca nad aktualizacją przeglądarki OWB. Każdy feedback i raportowanie błędów będą bardzo cenne. Na blogu są tutoriale jak zainstalować Odyssey Web Browser w różnych środowiskach, każdy może potestować! :)
1
[#49] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #48

Niebawem instaluję AROS Vision 68k.

Na jakim KICKu to pójdzie?
[#50] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #48

Na debian 12 xfce brak niektórych polskich literek na stronie PPA.
[#51] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@zyga64, post #50

Wrzuć do ~/SYS/Fonts czcionkę z polskimi znakami i wybierz ją w ustawieniach OWB.

Przykładowa czcionka z PL znakami:
link
[#52] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@zyga64, post #50

A tak przy okazji, na AxRuntime dostepny jest rowniez MPlayer:

https://axrt.org/download/axrt/4.0/applications/mplayer_1.1.x86_64-axrt.tar.gz
[#53] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@retrofaza, post #51

Dzięki, pomogło !
Przy okazji. Na moim linuxie program często crashuje. Np. w tym wątku: atarionline forum
(zaczyna ładować i po jakimś czasie crash - może jest to związane z obrazkami inline)

Zawsze taki sam błąd:
<<WARN>>: __fs_translate_errno. Translation for errno(104) is not implemented. Please submit issuet at https://github.com/deadw00d/AROS/issues.

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2024 21:20:10 przez zyga64
[#54] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@zyga64, post #53

Sorry ale musiałem - bo na wpisach z atarionline to jest oczywiste dla Amigowca, że się skraszuje, za mało węgla ;p

Po za tym fajnie, że coś się dzieje w przypadku AROSa.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2024 00:11:14 przez Adinfo
[#55] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@zyga64, post #53

Przy okazji. Na moim linuxie program często crashuje. Np. w tym wątku: atarionline forum
(zaczyna ładować i po jakimś czasie crash - może jest to związane z obrazkami inline)

Super, dzieki za zgloszenie. Tez to widzialem u siebie, ale na niektorych stronach wikipedii. Mam ten problem na TODO liscie.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2024 06:07:13 przez deadwood
[#56] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@deadwood, post #55

Mam też problem z zalogowaniem na niektórych innych forach. Np. vogons.org

Czasami też trochę rozjeżdżają się obrazki (tutaj lupka przesunięta w lewo - również z vogonsów):

Jaki stan przeglądarki chciałbyś osiągnąć na bieżącym etapie ? Co można testować (zgłaszać) ? Lepiej zgłaszać ewentualne issue na githubie (żeby tu nie zaśmiecać) ?
Rozumiem że pełnego wsparcia CSS3 ani najnowszych standardów JS nie powinienem raczej oczekiwać ?
BTW. Jestem mile zaskoczony że działają osadzone na stronach podglądy filmików youtube ! (u mnie na linuksie).

@Adinfo
Ja nie jestem Amigowcem ;) Atarowcem zresztą też nie, sympatyzuję po prostu z szeroko rozumianą społecznością "retrokomputerową".

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2024 08:12:27 przez zyga64

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2024 08:12:59 przez zyga64
[#57] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@deadwood, post #55

W innym wątku wypłynął temat obsługi wielu rdzeni przez systemy amigowe. Jak to na dziś wygląda w Arosie, coś się dzieje?
[#58] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@KM_Ender, post #57

W innym wątku wypłynął temat obsługi wielu rdzeni przez systemy amigowe. Jak to na dziś wygląda w Arosie, coś się dzieje?

AxRuntime, czyli srodowisko w ktorym odpalany jest na przyklad Odyssey pod Linuxem/Windowsem ma SMP wlaczone. Jest jeszcze experymentalny build natywnego AROSa 64-bit ktory tez ma SMP wlaczone, ale nie jest to wersja na ktorej oparte sa jakies dystrybucje.
[#59] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@zyga64, post #56

Jaki stan przeglądarki chciałbyś osiągnąć na bieżącym etapie ?

Taki, aby glowna strona YT zaczela ponownie dzialac.

Co można testować (zgłaszać) ? Lepiej zgłaszać ewentualne issue na githubie (żeby tu nie zaśmiecać) ?

Problemow z renderowaniem stron na razie nie warto zglaszac, bo silnik bedzie aktualizowany. Problemy z niestabilnoscia jak najbardziej warto zglaszac o ile sa to problemy ktore mozna odtworzyc (sa potwarzalne). Jesli masz konto na GitHub to mozesz zglaszac bezposrednio tam.

Rozumiem że pełnego wsparcia CSS3 ani najnowszych standardów JS nie powinienem raczej oczekiwać ?

Aby dzialal YT, potrzebuje zaktualizowac silnik do mniej wiecej poziomu Safari 12/iOS12.
[#60] Re: Mój blog z podsumowaniem nowości w AROS

@KM_Ender, post #57

Jak zauważyłeś są video, na których widać, że w pewnych warunkach to już działa. Tyle, że osoby za to odpowiedzialne, wydaje się, że są obecnie w fazie zimowego snu, może jak się obudzą to sprawa ruszy z kopyta.

Dla mnie bardziej perspektywiczne dzisiaj wydaje się takie rozwiązanie jak AxRT, które w obecnej fazie może jeszcze nie porywa, ale docelowo to będzie amigowy system, który tylko gdzieś pod spodem będzie miał linuxa. Coś jak MacOS który gdzies pod spodem ma BSD. Amigowy system, który odpali apki AROS, m68 i linuxowe. Dla mnie rewelacja.
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem