Forum » AROS
[#1] Problemy z instalacją Aros One
Żeby nie mieszać w informacji o Arosie na głównej, założyłem wątek, tu.

Panowie mam problem. Uruchamia mi się live, jest jingiel. Klikam instaluj i dojeżdżam do końca, a tam nie ma na ostatnim ekranie / nie widać ATA.device ahci.device i wywala błąd jakby dysku system nie widział. Grzebałem i przełączałem tryby IDE/AHCI mode i nic. Dysk SSD. To samo na dwóch różnych laptopach. Żeby było śmieszniej kiedyś miałem na nich zainstalowanego Arosa. Kilka lat minęło, chciałem znów spróbować i kicha. Co robię źle. MSI CX500 z ATI 3850, C2D, eMachines z Atomem to taki odpowiednik Acera One 10".

1) Jeszcze raz sformatowałem dysk na NTFS (pod AMOEI),
2) Odpaliłem Acerka eMachines, wsadziłem Arosa instalka na pendrivie
3) Wybrałem opcję środkową spośród trzech, zrestarowałem komputer
4) Wybrałem opcję trzecią i niczego nie zmieniając (opcja AHCI - dysk SSD) uruchomiłem instalkę
5) Radocha, że w końcu, ale... wyskoczyły takie komunikaty, po wybraniu klawiatury, języka, ISO i 5% postępu jak na zdjęciach.

link

link

link

link

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2025 17:20:02 przez KM_Ender
[#2] Re: Problemy z instalacją Aros One

@KM_Ender, post #1

Zerknąłem do manuala tego MSI CX500. Jest tam w BIOS w ustawieniach zaawansowanych opcja AHCI (disable/enable). Spróbuj ją wyłaczyć i od nowa przeprowadź instalację. AROS może wykryć wtedy ten dysk SATA w trybie IDE i spróbuj zainstalować system na IDE.

Możesz również sprawdzić uruchamianie z przełącznikami noacpi i/lub noioapic. Jeśli jest to problem z przerwaniami, te dwa przełączniki mogą pomóc. Podczas wybierania opcji rozruchu w Grub naciśnij 'e'. Przejdź do końca linii zaczynającej się od „multiboot” i dopisz tam opcję „noacpi”. Naciśnij CTRL+X, aby kontynuować uruchamianie.
[#3] Re: Problemy z instalacją Aros One

@retrofaza, post #2

Ok. Acer też ma opcje AHCI/IDE mode, też wyłączę AHCI i zobaczymy.

Edit. Zmieniłem w Acerku na IDE mode i nic nie dotykałem, żadnych partycji Work itd. i poszło. No to teraz to samo na MSI pora wypróbować. Instalacja jak opisałem wyżej, tylko wcześniej zmieniłem na IDE mode. Nie wiem, dlaczego głupiał gdy chciałem inne partycje robić typu np. Work, bo wtedy to przestawienie na IDE mode nie pomagało.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2025 19:03:08 przez KM_Ender
[#4] Re: Problemy z instalacją Aros One

@KM_Ender, post #3

Być może to ważne, pod AMOEI skasowałem partycję, wyczyściłem dane, utworzyłem nową na NTFS i reszta jak wyżej. Wcześniej tylko formatowałem dysk. Powinno wyczyścić też, ale może nie. Teraz na MSI też leci instalka, podmieniłem sobie wifi, dźwięk jest, więc tylko 3D brak.
[#5] Re: Problemy z instalacją Aros One

@KM_Ender, post #1

Ja porzuciłem AROSa, nie mogłem zainstalować na 68k, próbowałem 3x, pisałem tu o problemach, pisałem na FB.

Moim zdaniem, AROS to system stworzony dla... Developerów systemu AROS.
[#6] Re: Problemy z instalacją Aros One

@_DiskDoctor_, post #5

Nie wiem jak jest z 68k, ale Aros One wygląda naprawdę dobrze, działa i teraz pora żeby poznać go lepiej. Ostatni raz miałem Arosa na lapkach kilka lat temu, później przerwa i teraz pierwsze wrażenie jest o wiele lepiej niż było. Spróbuj na x86.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2025 23:00:55 przez KM_Ender
1
[#7] Re: Problemy z instalacją Aros One

@_DiskDoctor_, post #5

Odnośnie 68k załóż temat na AROSWorld, opisz dokładnie jaki masz problem. Tam najszybciej znajdzie się ktoś, kto będzie umiał Ci pomóc.
[#8] Re: Problemy z instalacją Aros One

@retrofaza, post #7

Może to i racja.
[#9] Re: Problemy z instalacją Aros One

@_DiskDoctor_, post #5

Który AROS 68k zainstalowałeś? Istnieją dwie wersje AROS 68k Staldard oraz dystrybucje, w których AROS 68k jest tylko niewielką częścią.

AROS 68k jest taki sam jak Amiga OS, ale jest również prostszy, ponieważ jest dystrybuowany jako preinstalowany.

Załączam moją wersję AROS One 68k do uruchamiania z WinUAE, jest to wersja nieostateczna, ponieważ wprowadziłem wiele zmian.

Uruchamianie jest bardzo proste w załączonym archiwum znajduje się plik twardy i plik konfiguracyjny WinUAE, jeśli uruchamiasz go z pulpitu Windows, nie musisz nic zmieniać, w przeciwnym razie musisz ustawić ścieżki pliku twardego i ROM (2)

Nie używaj innych ROM-ów i nie zmieniaj niczego w konfiguracji WinUAE, zrobisz to po zapoznaniu się z nim.

możesz pobrać archiwum stąd:

https://drive.google.com/file/d/1uJ22ljlTqeF3bO2XZQCFgokZXuTRbmYv/view

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2025 19:24:28 przez AMIGASYSTEM

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2025 19:25:16 przez AMIGASYSTEM

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2025 19:25:53 przez AMIGASYSTEM
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem