Forum » AROS
[#1] Amiberry na AROSa
Dla zainteresowanych mamy pierwszą wersję portu Amiberry dla AROSa 64-bit! Więcej informacji w tym wątku

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2025 09:17:57 przez deadwood
5
[#2] Re: Amiberry na AROSa

@deadwood, post #1

Ciekawe. To jest oparte na FS-UAE/WinUAE?
[#3] Re: Amiberry na AROSa

@jimiche, post #2

Tak, jest oparte na kodach WinUAE
1
[#4] Re: Amiberry na AROSa

@deadwood, post #1

Mi zintegrowany Janus-UAE zupełnie wystarcza. Ale fajnie, że mamy też pełną emulkę Amigi. To bardziej dla giercmanów.
[#5] Re: Amiberry na AROS

@R-Tea, post #4

Przeprowadziłem kilka testów i muszę powiedzieć, że jak na wersję Alfa, działa bardzo dobrze!

Próbowałem uruchomić Amiberry bezpośrednio z GRUB, w praktyce Amiberry ładuje się bez Wanderera (jeśli chcesz, możesz go również załadować i utrzymać za Amiberry), testowany system to OS 3.9 BB4 RTG, gdzie z powodu braku funkcji JIT (nieaktywnej, ponieważ nie zrozumiałem, jak ją najlepiej skonfigurować lub czy jest kompatybilna z moimi wypróbowanymi konfiguracjami)

Oczywiście wraz z kolejnymi aktualizacjami, kiedy JIT i sieć będą działać, uruchomienie dowolnego modelu Amigi z bazą AROS będzie czymś naprawdę interesującym, a wszystkie małe, nieużywane laptopy będą mogły stać się nowymi przenośnymi Amigami.

Oto krótki filmik pokazujący, jak łatwo uruchomić Amigę za pomocą Amiberry. Ponadto, jeśli masz więcej konfiguracji za pomocą klawisza funkcyjnego, który wywołuje GUI, możesz również uruchomić inne systemy Amiga.

https://youtu.be/Ipu-OXSME24
2
[#6] Re: Amiberry na AROS

@AMIGASYSTEM, post #5

Nagrałem nowy filmik, na którym można zobaczyć uruchamianie AROS 68k, a raczej AROS One 68k, z poziomu Grub. Należy pamiętać, że użyłem starego procesora DualCore z 8 GB pamięci RAM w programie Vmware, ale różnicę stanowią karta graficzna i karta dźwiękowa komputera. Z wbudowaną kartą dźwiękową i graficzną system działałby bardzo wolno.

AROS 68k działa dość dobrze z 512 MB pamięci RAM. Nie testowałem kompatybilności, która z pewnością będzie niższa niż w systemach Amiga.

Na filmiku AROS One 68k uruchamia się z poziomu Grub, a Wanderer z niewielkim opóźnieniem ładuje się cicho. Po wyjściu z Amiberry pojawi się AROS One 64Bit. Załączam filmik.

https://youtu.be/n5OGvuECNLg
1
[#7] Re: Amiberry na AROSa

@R-Tea, post #4

Dla giercmanów jak najbardziej. Nowy AROS 64bit jest IMHO idealny dla retro graczy. W ramach testów nowego silnika emu coś od razu z grubej rury - pakiet AGS odpalony z AROSa. Działa super już teraz.

2
[#8] Re: Amiberry na AROSa

@retrofaza, post #7

A jesli chodzi o dostepne laptopy to czy obraz jest dostepny w prawilnych 50 Hz ? Chodzi o ekran laptopa nie zewnetrzny.
[#9] Re: Amiberry na AROSa

@deadwood, post #1

Słuchanie muzyki w tle z klasycznego Protrackera podczas przeglądania Internetu w AROS? Oczywiście. A do tego jeszcze przeciąganie ekranu. Dla mnie super :)

4
[#10] Re: Amiberry na AROSa

@retrofaza, post #7

To w sumie The A1200 robi się zbędna.
3
[#11] Re: Amiberry na AROSa

@retrofaza, post #7

na jakiej konfiguracji to testujesz?
[#12] Re: Amiberry na AROSa

@Mirq, post #11

i5-3570k, ASUS P8Z68-V LX
(taką płytę w zestawie z procem i ramem widzę na allegro za 150 zł)
Ale w wersji AROS Portable pójdzie na szerokim wachlarzu nowszego sprzętu

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2025 13:04:50 przez retrofaza
1
[#13] Re: Amiberry na AROSa

@retrofaza, post #12

A Settlers II jak chodzi? W sensie ile fps?
[#14] Re: Amiberry na AROSa

@koczis, post #13

To by było ciekawe do sprawdzenia. Ale nie mam tych Settlersów. Podejrzewam, że wersja dosboxowa jednak będzie chodzic pod AROSem lepiej. Chociaż, kto wie...
[#15] Re: Amiberry na AROSa

@retrofaza, post #12

Wlasnie bylem ciekaw czy to natywne, czy jakas wersja hosted.
[#16] Re: Amiberry na AROSa

@Mirq, post #15

Jeśli ktoś ma chęć przetestować u siebie aktualną wersję AROS Portable (m.in. z nowym emu 68k) to zapraszam na priv tutaj lub na discordzie
2
[#17] Re: Amiberry na AROSa

@retrofaza, post #9

Prawie każdy klasyczny program Amigowy może być teraz skonfigurowany dla 64-bitowego systemu AROS, dzięki czemu można z niego wygodnie korzystać. Przykład pracy z kultowym Deluxe Paint:
3
[#18] Re: Amiberry na AROSa

@retrofaza, post #17

Utworzone w AROS One 64Bit deskryptory ADF i DMS oraz powiązane ikony Def_ADF.info i Def_DMS.info. Teraz wszystkie pliki obrazów ADF i DMS będą rozpoznawane przez Wanderer i automatycznie uruchamiane przez Amiberry zintegrowane z AROS One.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2025 17:02:44 przez AMIGASYSTEM
2
[#19] Re: Amiberry na AROSa

@retrofaza, post #9

@retrofaza

Pierwszy raz widzę tak ładny IMHO blat AROS-a z normalnymi ikonkami zamiast tych domyślnych, jednolitych kulek.
4
[#20] Re: Amiberry na AROSa

@R-Tea, post #19

Przez kilka dni pracowałem nad stworzeniem skryptu (małego GUI uruchamianego z ikony), który za pomocą zestawu poleceń może wybierać (wielokrotny wybór) i uruchamiać pliki ADF, DMS, zarówno OCS/ECS, jak i AGA, ale także pliki WHDLoad i CD/ISO do emulacji CD32.

Szczególną uwagę poświęcono plikom WHD (WHDLoad) i CD32, gdzie obecnie nie jest możliwe uruchamianie plików WHDLoad i ISO według nazwy.

Stworzony przeze mnie skrypt pozwala teraz uruchamiać obrazy dyskietek ADF i DMS OCS, zarówno ECS, jak i AGA, z tego samego skryptu, natomiast częściowo dla WHDLoad i CD32, gdzie pliki należy następnie zaimportować z GUI Amiberry.

Skrypt działa również w sposób ukierunkowany, jeśli na przykład uruchomimy najpierw ADF OCS/ECS, skrypt najpierw skopiuje ustawienie Amiga 500 jako ustawienie domyślne, a jeśli następnie zdecydujemy się uruchomić ADF AGA, skrypt zastąpi ustawienie domyślne A500 ustawieniem A1200.

W przypadku WHD i CD32 procedura jest inna, WHDLoad nie wymaga konfiguracji, więc skrypt usunie ustawienia domyślne, natomiast w przypadku CD32 skrypt skopiuje podstawową konfigurację CD32.

Dzięki tej procedurze uruchamianie programów i gier OS3 w AROS będzie prostsze niż kiedykolwiek, a przede wszystkim zawsze pozostanie w środowisku AMiGA/AROS.

2
[#21] Re: Amiberry na AROSa

@AMIGASYSTEM, post #20

Jak wspomniano wcześniej, oto nowy film pokazujący, jak gry WHDLoad można uruchamiać bezpośrednio ze skryptu Gui, który stworzyłem, bez użycia GUI Amiberry.

Gry WHDLoad, zazwyczaj skompresowane w formacie LHA, są uruchamiane przez Amiberry za pomocą specjalnej procedury, która tworzy i uruchamia minisystem w folderze tymczasowym, unikalnym dla każdej gry.

Obecność uszkodzonych plików tymczasowych pozostałych w minisystemie uniemożliwi uruchamianie gier WHDload, a nawet obecność domyślnych konfiguracji w folderze Amiberry nie pozwoli na działanie gier WHDLoad.

Skrypt GUI, który stworzyłem przed uruchomieniem gry WHDLoadf, automatycznie usunie folder tymczasowy i plik konfiguracyjny domyślny, jeśli taki istnieje.

Jeśli chodzi o gry WHDLoad, odkryłem również, że nie będą one działać z poziomu powłoki lub mojego skryptu, jeśli znajdują się w folderze Amiberry :)

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2025 12:13:47 przez AMIGASYSTEM
1
[#22] Re: Amiberry na AROSa

@deadwood, post #1

W nowym AROS Portable znajdzie się też baza w formacie AmigaGuide z poziomu której będzie można bezpośrednio przeglądać, pobierać i uruchamiać wszystkie gry WHDLoad.

2
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem