Forum » AROS
[#1] AROS 68k: drugie podejście
Witam.

Jakieś 3 lata temu próbowałem zainstalować AROS a na Amidze 1200 z Warp (na partycji microSD). Nie udało mi się to, nie posunąłem się nawet o krok.

Teraz mam nowy plan.

Na stronie AROSa jest ISO i boot-floppy 68k. Ja słyszałem że już teraz w WARP można bootowac z USB. Czy może ktoś to potwierdzić? Więc planuję powoli zgrać ISO na USB pendrive. A co do KICKi to rozumiem, że wczytuje się to boot floppy, restart i wtedy boot z USB?

Czy dobrze kombinuję?
[#2] Re: AROS 68k: drugie podejście

@_DiskDoctor_, post #1

ISO AROSa nie są "wypalalne" na USB tak jak ISO Linuxa, więc zapewne ta scieżka się nie uda. Druga rzecz: AROS ma sterowniki USB tylko dla standardowych kontrollerów USB pod szynę PCI. Nie wiem czy USB na tej karcie jest tak wystawione, więc duża szansa, że AROS nie zobaczy USB.

Najpierw sugerowałbym uruchomić istniejącą dystrybucję AROSa pod WinUAE. Jak potwierdzisz, że masz działający obraz to nagrać go na fizyczny dysk i podłączyć do Amigi. Co do ROMów to niestety nie wiem.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 07:06:21 przez deadwood
[#3] Re: AROS 68k: drugie podejście

@deadwood, post #2

Dzięki za informację.

WinUAE unikam jak ognia.

Poczytam jeszcze.
[#4] Re: AROS 68k: drugie podejście

@_DiskDoctor_, post #3

To ja zapytam inaczej.

Czy komuś udało się jak dotąd zainstalować AROS 68k na jednej z Amig: 060/080/Pistorm?
[#5] Re: AROS 68k: drugie podejście

@_DiskDoctor_, post #4

Tutaj na strimie Btr odpala na amidze z Pistormem (ale chyba nie poszło mu w rtg). Musiałbys się z nim skontaktować i dowiedzieć jak to dokładnie robił:
https://www.youtube.com/watch?v=AUUE_EqEmHI&t=8734s
1
[#6] Re: AROS 68k: drugie podejście

@retrofaza, post #5

Dzięki, obejrzałem.

Wnioski:
- goście odpalili AROS na Pistorm
- bez RTG
- bardzo powoli to działa

Aby nadać temu działaniu sens, mam prośbę do osoby zorientowanej aby napisała jaka jest różnica prędkości (Workbench) Pistorm vs. 060/100MHz.

Bo jeśli to jest 50% lub mniej to chyba spasuję jednak. Nie chcę używać AROSa w 4ch kolorach.
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem