Forum » AROS
[#1] Raspberry Pi

AROS natywnie na Raspberry Pi 3B+ :)
8
[#2] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #1

No i super :)

3
[#3] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #1

Aż ciekawości sprawdziłem, działa caiłkiem, całkiem. Soft pod ARMa jest?
[#4] Re: Raspberry Pi

@waldiamiga, post #3

Pakiet raspi-armhf-contrib na 32 bitowy ARM zawiera 1,17 GB programów. Należy się spodziewać, że wkrótce pojawi się wersja 64 bitowa.
3
[#5] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #1

Zintrygowałeś mnie, bo myślałem że od tego jeszcze daleko. Nie idzie mi znalezienie żadnego doca jak to odpalić? Podzielisz się metodą? czy po prostu nagrać na kartę sformatowaną w fat32 zawartość archiwów?
[#6] Re: Raspberry Pi

@apacz, post #5

Tak zrób, u mnie po przegraniu wszystkiego na kartę SD ruszyło od strzała.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2026 11:51:47 przez waldiamiga
3
[#7] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #4

Na rpi3a to będzie działać?
[#8] Re: Raspberry Pi

@NaczelnyFA, post #7

Ja odpalam na pożyczonym od Jarzbiego RPi 3B i hula.
RPi 3A teoretycznie wciąż mam, ale wiśi na PiStormie 32 u innego kumpla.
[#9] Re: Raspberry Pi

@NaczelnyFA, post #7

Procesor ten sam co w B+, różnica w ilości pamięci i liczbie portów USB. Zaryzykuję stwierdzenie, że zadziała.
[#10] Re: Raspberry Pi

@waldiamiga, post #3

Ta-dam! No i jest pakiet contrib na 64-bitowe Raspberry Pi :) http://aros.org/nightly1.html
2
[#11] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #10

Zasysam, dzięki za info.
[#12] Re: Raspberry Pi

@waldiamiga, post #11

[#13] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #1

2
[#14] Re: Raspberry Pi

@retrofaza, post #2

Witam czy ktoś próbował na CM4, zawiera ARMv8, rasberry Pi to dla mnie nowe zabawki za odpowiedź z góry dziękuję.
[#15] Re: Raspberry Pi

@Seba68030, post #14

CM4 to nie jest pełny komputer tylko taka jakby karta procesorowa, która wymaga płyty bazowej, na której znajdują się fizyczne, pełnowymiarowe gniazda (HDMI, USB, Ethernet, PCIe itp.). Jeśli miałbyś oba elementy to będzie taka 4 "pro" i nie wiadomo jak port AROS-a poradzi sobie z tym hardwarem.
Ktoś tu pisał, że jego 400 "zaskoczyła". Ja osobiście wybrałbym 400 bo to kompletny zestaw zabudowany w klawiaturze a jak taniej to 3B+ :)

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2026 17:48:49 przez Bohun
[#16] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #15

Ja posiadam pistorm16 z CM4 w A600, Aros się na tym odpali?, chodzi mi o to abym po zmianie karty sd w pistorm16 raz mógłbym odpalić Arosa a raz caffeineOS lub OS 3.2.3 czy to możliwe?
[#17] Re: Raspberry Pi

@Seba68030, post #16

A możesz odpalić Linuksa ARM na tym sprzęcie? Pytam bo nie mam pojęcia jak działa PiStorm.
[#18] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #17

Tego właśnie nie wiem ale wiem że było oprogramowanie Musashi emulujące architekturę 68K z Linuxem w tle obecnie używa się emu68 bez Linuxa w tle, spróbuje jak wróci Amiga z wymiany kondensatorów jeszcze pozostaje wybrać odpowiednią instalacje Arosa wydaje mi się że powinienem wybrać ARMv8 bo taki posiada CM4, jeśli by się to udało sprawiłoby że A600 jest super wszechstronnąaszynką, raz masz super komputer z Arosem 64bit a raz klasyczną Amigę w zależności jaki sobie odpalisz sd z systemem, ciekawe.
[#19] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #17

Pistorm czyli Emu68 jest natywną aplikacja na ARmie bez linuxa pod spodem. można zrobić "dual boota" i przełączać się między Emu68 a linuxem z emulatorem od Musashi (można z amigi dostać się do linuxa co daje ciekawe możlwości, ale jest sporo wolniejsze). (podmienia się pliki w katalogu boot skryptem). Największym problemem jest odpowiedni podział na partycję karty bo część musi być Fat, część ext4 a reszta Amigi
[#20] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #17

Przemyślalem i wydaje mi się możliwe odpalenie Arosa arm-64 bit na konfiguracji Amiga600 z pistorm16 CM4. Przypuszczam że pulpit się odpali ale mostek jaki pełni pistorm16 pomiędzy amigą i cm4 będzie martwy z powodu nieposiadania sterowników w systemie Aros skutek niedziałająca klawiatura myszka joystick itd.
Amiga <-> Pistorm16 (mostek) <-> CM4 ARMv8
Klawiatura HDMI AROS
Mysz. USB
Joystick. Karta SD
Według mnie tak to wygląda sprawdzę to niedługo tylko jaki obraz mam wypalić na sd z Arosem nie miałem okazji się zapoznać najlepiej taki gotowy czysty aros-64bit, jest taki IMG.
[#21] Re: Raspberry Pi

@Seba68030, post #20

Byłoby super, jakby ktoś z użytkowników PiStorm zrobił test uruchomienia AROS-a ARM na swoim sprzęcie.

to nie jest IMG. Należy sformatować kartę jako Fat i po prostu nagrać pliki z rozpakowanego archiwum.
Stąd: http://aros.org/nightly1.html te: raspi-aarch64-system
[#22] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #21

Dziękuję za link i obiecuje że spróbuje jak tylko Amiga przyjdzie z serwisu z przebiegu zdam relacje
[#23] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #1

1
[#24] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #15

Potwierdzam na RPi 400 działa wszystko co istotne - oprócz wbudowanej klawiatury i myszy przez USB, jest też obsługa dźwięku po HDMI oraz sieci przez WiFi.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2026 22:07:49 przez lord_spider
1
[#25] Re: Raspberry Pi

@lord_spider, post #24

Super. To teraz czekamy na działające 5/500
[#26] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #1

coś mi mówi, że jutro warto zassać Nightly Build
3
[#27] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #1

zainspirowany programem juena AveNTP klient czasu rzeczywistego dla Raspberry Pi 3/4. Do pobrania na aros-archives

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2026 19:17:03 przez Bohun
1
[#28] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #27

1
[#29] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #26

fiu fiu
[#30] Re: Raspberry Pi

@Bohun, post #29

Zmiany owszem potrzebne i istotne, tyle że nie ma to żadnego wpływu na dostępną do pobrania wersję 64-bit dla RPi - cały czas wisi ta z 2. września, mimo że prawie dla wszystkich innych architektur jest dostępna kompilacja z 8. września, łącznie z RPi 32-bit.
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem