Forum » AROS
[#1] Bellatrix Emu68
Oprócz natywnego AROSa na Raspberry Pi powstaje także projekt umożliwiający uruchomienie na Raspberry Pi AROS-a 68k. Nie do konca zrozumiałem jak to działa więc poprosiłem o wyjaśnienie AI i oto czego się dowiedziałem:

Bellatrix to otwarty projekt programistyczny (dostępny w serwisie GitHub), którego celem jest uruchomienie systemu operacyjnego zgodnego z Amigą 68k na minikomputerze Raspberry Pi 3B.

Wykorzystuje projekt AROS oraz Emu68 (bardzo szybki emulator procesorów z rodziny Motorola 68k dla architektury ARM).

Oprogramowanie startuje bezpośrednio na sprzęcie, bez tradycyjnego systemu operacyjnego w tle (np. bez Linuksa czy Raspberry Pi OS). Po włączeniu zasilania komputer od razu ładuje kod Emu68 i AROS z karty SD. Zapewnia to natychmiastowy start (w ułamku sekundy) oraz brak narzutu wydajnościowego ze strony Linuksa.
2. Generic Amiga machine (Ogólna / uniwersalna maszyna Amiga)

W klasycznej emulacji Amigi (np. UAE czy Pimiga) emulator musi odtwarzać nie tylko procesor, ale także Custom Chips: Paula, Agnus, Denise odpowiedzialne za dźwięk i grafikę.

W projekcie Bellatrix emulowany jest wyłącznie procesor Motorola 68k, natomiast system AROS komunikuje się bezpośrednio ze współczesnymi komponentami Raspberry Pi (framebufferem graficznym, kontrolerem SD itp.). Nie udaje więc konkretnego modelu (np. Amigi 500 czy 1200), lecz tworzy nową, uniwersalną Amigę opartą na architekturze Pi.
3. Emulation odnosi się do kodu Emu68, który dynamicznie tłumaczy instrukcje staromodnego procesora Motorola 68000 na instrukcje procesora ARM w Raspberry Pi (JIT – Just-In-Time translation). Dzięki temu programy pisane na Amigę działają z ogromną prędkością.
4. Projekt jest dopasowany, skonfigurowany i zoptymalizowany pod kątem konkretnej płytki minikomputera – Raspberry Pi 3 Model B.

Projekt Bellatrix tworzy nowoczesny komputer w stylu Amigi, który startuje od razu po włączeniu zasilania, nie marnuje zasobów na emulowanie dawnych układów graficznych i wykorzystuje pełną moc obliczeniową Raspberry Pi 3B do uruchamiania oprogramowania Amigi.
4
[#2] Re: Bellatrix Emu68

@Bohun, post #1

Jak zauważyłem w wywiadzie - otwartość AROSa w połączeniu z AI pozwoli na projekty o których wielu tylko śniło. ;)

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2026 15:58:22 przez deadwood
1
[#3] Re: Bellatrix Emu68

@deadwood, post #2

to teraz trzeba powiedziec temu ai: hop, hop, hop, stabilnosc, predkosc, kompatybilnosc
[#4] Re: Bellatrix Emu68

@michal_zukowski, post #3

No to już się dzieje. W przeciągu ostatnich kilku tygodni weszły zmiany które pozwalają bootować ROM AROS 68k na procku 68000 i nie czeka się już minuty tylko 5 sekund.
2
[#5] Re: Bellatrix Emu68

@Bohun, post #1

Nio to może jakiś hint jak to odpalić? Zassałem wszystkie pliki z GitHuba i niewiem jak to ugryść.
1
[#6] Re: Bellatrix Emu68

@waldiamiga, post #5

Jeśli jest tam EMU68 to przypuszczalnie na pierwszej partycji FAT32 będzie plik .img na kolejnych 0x76 wgrany obraz AROS 68k.
Tak mi się wydaje. Nie mam jak sprawdzic
[#7] Re: Bellatrix Emu68

@waldiamiga, post #5

Ja próbowałem dwa razy na 68k. Bez skutku.
[#8] Re: Bellatrix Emu68

@deadwood, post #2

To może uda się poczynić "transfuzje systemu", na nowy sprzęt ze sklepu tzn. na coś choćby pokroju AM4 albo Intela, ale żeby było w sklepie z gwarancją, a nie na szrocie i w piwnicy sąsiada. Powoli rośnie lider (Aros), ciekawe co na to AmigaOS, na co oni skoczą (ARM, czy jednak coś innego) i oby udało się utrzymać tempo.
[#9] Re: Bellatrix Emu68

@Norbert, post #6

Tu jest wątek autora tego projektu. Najlepiej zapytać go bezpośrednio jak to zainstalować:

https://arosworld.org/infusions/forum/viewthread.php?thread_id=2011&pid=13340#post_13339
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem