Oprócz natywnego AROSa na Raspberry Pi powstaje także projekt umożliwiający uruchomienie na Raspberry Pi AROS-a 68k. Nie do konca zrozumiałem jak to działa więc poprosiłem o wyjaśnienie AI i oto czego się dowiedziałem:
Bellatrix to otwarty projekt programistyczny (dostępny w serwisie
GitHub), którego celem jest uruchomienie systemu operacyjnego zgodnego z Amigą 68k na minikomputerze Raspberry Pi 3B.
Wykorzystuje projekt AROS oraz Emu68 (bardzo szybki emulator procesorów z rodziny Motorola 68k dla architektury ARM).
Oprogramowanie startuje bezpośrednio na sprzęcie, bez tradycyjnego systemu operacyjnego w tle (np. bez Linuksa czy Raspberry Pi OS). Po włączeniu zasilania komputer od razu ładuje kod Emu68 i AROS z karty SD. Zapewnia to natychmiastowy start (w ułamku sekundy) oraz brak narzutu wydajnościowego ze strony Linuksa.
2. Generic Amiga machine (Ogólna / uniwersalna maszyna Amiga)
W klasycznej emulacji Amigi (np. UAE czy Pimiga) emulator musi odtwarzać nie tylko procesor, ale także Custom Chips: Paula, Agnus, Denise odpowiedzialne za dźwięk i grafikę.
W projekcie Bellatrix emulowany jest wyłącznie procesor Motorola 68k, natomiast system AROS komunikuje się bezpośrednio ze współczesnymi komponentami Raspberry Pi (framebufferem graficznym, kontrolerem SD itp.). Nie udaje więc konkretnego modelu (np. Amigi 500 czy 1200), lecz tworzy nową, uniwersalną Amigę opartą na architekturze Pi.
3. Emulation odnosi się do kodu Emu68, który dynamicznie tłumaczy instrukcje staromodnego procesora Motorola 68000 na instrukcje procesora ARM w Raspberry Pi (JIT – Just-In-Time translation). Dzięki temu programy pisane na Amigę działają z ogromną prędkością.
4. Projekt jest dopasowany, skonfigurowany i zoptymalizowany pod kątem konkretnej płytki minikomputera – Raspberry Pi 3 Model B.
Projekt Bellatrix tworzy nowoczesny komputer w stylu Amigi, który startuje od razu po włączeniu zasilania, nie marnuje zasobów na emulowanie dawnych układów graficznych i wykorzystuje pełną moc obliczeniową Raspberry Pi 3B do uruchamiania oprogramowania Amigi.