Forum » AROS
[#1] Laptop RPi + AROS ARM64

Przedstawiam moją Raspberry Pi 3B+ w nowej szacie. :)
6
[#2] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #1

Fajny! A da się do niego włożyć mocnejsze Pi? Bo wygląda na to, że prace nad systemem dla Pi5 są już mocno zaawansowane :)

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2026 18:53:34 przez retrofaza
1
[#3] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@retrofaza, post #2

To jest Pi-Top pierwszej generacji i był przeznaczony dla RPi 3 bo pewnie nie było jeszcze "czwórki" jeśli wielkość płytki jest taka sama to pewnie się zmieści a jedyna różnica będzie pewnie w kablach łączących płytę obudowy z maliną tzn tych, gdzie jest inny standard gniazda mam na myśli duże hdmi i microusb zasilania (RPi3) a jakie ma czwórka i piątka to nie wiem.
Tu fajnie pokazano jak to się składa:
[youtube]https://youtu.be/FygEw7yf13I?si=VXieN9aofElj1DBE[/youtube]
[#4] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@retrofaza, post #2

Tu jest moje rezanie - wsadziłem Rpi 4 do drugiej generacji Pi-topa. Da się, tanio.
https://photos.app.goo.gl/KdmAnLxT3bBCShNB9
1
[#5] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@il_capitano, post #4

Przypomina się rezanie obudowy amigi pod goteka :D
Super, że wchodzi. Czyli Pi4 pasuje :)
[#6] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@retrofaza, post #2

że prace nad systemem dla Pi5 są już mocno zaawansowane

nad piątką czy nad czwórką?
[#7] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #6

Nad piątką. Od wczoraj mnóstwo commitów dla piątki wleciało.
[#8] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@retrofaza, post #7

łomatko moja 500+ dostanie AROS-a
3
[#9] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@retrofaza, post #2

Pochwalę się pierwszym programem skompilowanym na Raspberry Pi. To port mojego wcześniejszego programu napisanego w Hollywood. Służy do drukowania plików PDF na drukarce sieciowej wyposażonej w interpreter języka PDF. W moim przypadku to kolorowa drukarka laserowa Brother HL-L3230CDW. Wybrana parę lat temu specjalnie z myślą o Amigach.
No i... Wydrukowałem na niej dokument PDF na Raspberry Pi 3B+ pod systemem AROS ARM64 :)
4
[#10] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #9

No pięknie szeroki uśmiech
[#11] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #9

Świetnie! To teraz czekamy na Slovo na RPi :)
1
[#12] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #1

Ja postawiłem arosa na moim rpi400. Uruchamia sie i hmm i nie wiem co dalej. Tu dziala odpalanie 68k programow? Np whdload? Mozna wifi uruchomic? Jedynie co zauważyłem ze jak sie zmienia skórki to sie wykrzacza bo nowi ze nie ma themes przy stracie.
Moze to temat na nowy wątek co zrobić z arosem na rpi co sciagnac i skad zeby zrobic na tym cos wiecej niz przeciąganie ikonek? ;) takie first steps.
[#13] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@marggines, post #12

No to mamy potwierdzone działanie na RPi 400 :)
Musisz się uzbroić w cierpliwość, bo AROS ARM64 jest od dwóch tygodni i oprogramowania na niego za wiele jeszcze nie ma. Odpalanie programów 68k jest w planach i na bardzo wczesnym etapie działa w wersji rozwijanej na Maca ARM64 - Macaros ale w NB tego nie ma. Z pewnością, gdy będzie działać stabilnie to zostanie dostosowane do raspberry. Whdload wymaga pełnego emulatora, który na razie jest na AROS-a x64. Zasygnalizowałem na forum zainteresowanie portem Amiberry na ARM, zobaczymy co autor na to. Z pewnością im więcej sugestii i próśb tym chętniej programista coś takiego zrobi.
Tak, że na razie to jeszcze ciekawostka ale sprawy posuwają się do przodu szybko.
jeśli chodzi o wifi to działa na 3B+ widziałem, że na dniach programista wrzucił obsługę wifi na 400, więc jeśli masz najnowszy Nightly Build to zadziała. Przeglądarki OWB jeszcze nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2026 12:17:22 przez Bohun
1
[#14] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@retrofaza, post #11

Oj chyba szybciej/łatwiej byłoby napisać on zera bo aktualne Slovo jest mocno hollywoodzkie.
Może autor Hollywood jednak da się namówić na wsparcie AROS-a 64 bitowego...
1
[#15] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #13

Ściągałem w piątek i nie pamiętam dokładnie jaka wersja. Ale gdzie to sie ustawia konfigurje itp tutaj mam lekki problem. Jak projekt bedzie sie rozwijał to bede musiał nad tym posiedzieć bo wkoncu to amigang o ktora nic nie robiłem a zawsze chcialem czyli na rpi. Nowy dostępny i dosc tani (no teraz juz nie tani) hw od reki. Dodatkowo nie bedzie trzeba sie martwić jaka karte gfx kupic itp bo wyboru nie bedzie. Aa nie dziala dioda power ;) gaśnie zaraz jak rpi sie wystartuje i troche mnie to zmyliło ze cos z zasilaczem nie tak.
[#16] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@marggines, post #15

W katalogu Prefs masz Networking. W zakładce tcp/ip wybierasz bwfm.device a w zakładce Wireless ustawiasz punkt dostępowy. Nie zaznaczaj start networking at boot (jest bug w systemie i nie zapisałyby się ustawienia).
Można to ominąć dodając do User-Startup to:
execute sys:system/network/arostcp/s/startnet
run wirelessmanager device=bwfm.device >nil:

tu jest ciekawy wątek dotyczący portu AROS-a na Raspi:
https://arosworld.org/infusions/forum/viewthread.php?thread_id=2019&rowstart=0
1
[#17] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #13

Zasygnalizowałem na forum zainteresowanie portem Amiberry na ARM, zobaczymy co autor na to.

Amiberry jest od dawna na ARM i Rpi.

Optimized Amiga emulator for Linux, macOS, Windows, Android, FreeBSD, and Haiku.

Built on the WinUAE emulation core, Amiberry delivers full Amiga compatibility across ARM, x86, RISC-V, and LoongArch64 hardware — from a Raspberry Pi to a desktop workstation. Custom JIT compilation for ARM64 and x86-64 provides maximum emulation speed.
[#18] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@rbej1977, post #17

Pisałem o porcie Amiberry Na AROS-a. Jest taki ale nie na ARM.
[#19] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #9

Napisz proszę coś na temat setupu środowiska developerskiego? czy kompilowałeś to natywnie na Arosie czy cross compilacja na linuxie?
[#20] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@apacz, post #19

[#21] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@apacz, post #19

[#22] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #1

Udało się skompilować MintPrint na AROS-a aarch64 (Raspberry Pi).
4
[#23] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #22

Szkoda, że to nie korzysta z MUI.
1
[#24] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@R-Tea, post #23

To jest wersja 1.2.0 a autor już opublikował 1.2.4. Napisał mi, że m.in. poprawił GUI. Dodał też obsługę Apple raster.
[#25] Re: Laptop RPi + AROS ARM64

@Bohun, post #1

https://www.youtube.com/watch?v=Ef70x0izkFU&t=133s
Zobaczcie jaką fajną obudowę wygooglałem do RPi CM5

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2026 19:58:47 przez Bohun
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem