Forum » AROS
[#1] AROS wywraca stolik
Jeszcze nie opadł kurz po porcie AROS-a na Rasberry Pi 3 i 4 (prace nad portem na RPi 5 są w toku) a oto AROS wkracza na salony zarezerwowane dotąd dla MorphOS-a
John Knipper pochwalił się na forum AROSWorld natywnym portem AROS-a na komputery Apple z procesorami Apple Silicon Mx. Rzeczy dotąd niewyobrażalne stają się rzeczywistością. Czy kolejny MorphOS będzie na procesory AMD? Czy jednak to AROS będzie jedynym systemem działającym na współczesnych komputerach spod znaku jabłuszka? Oczywiście system to tylko ciekawostka, jeśli nie uzyska wsparcia programistów piszących oprogramowanie użytkowe, bo na ARM programów jak na lekarstwo. Andreas nie daje się przekonać, by przejść z Hollywood na 64 bity, dopóki nie zrobi tego AmigaOS4 lub MorphOS. Kurczę, czy mają w ogóle takie plany?
@retrofaza działasz w temacie portów na Raspberry?

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2026 21:13:33 przez Bohun
5
[#2] Re: AROS wywraca stolik

@Bohun, post #1

Aros bez zgodnosci z 68k ewentualnie powerpc innej niz uae nie wywroci stolika, to ze bedzie miec wiecej portow niż użytkownikow też nic nie zmieni. Sytuacje moze zmienic dopracowanie systemu i w oparcu o niego wieksza baza oprogramowania. MorphOS nie powstal na maki bo ktoś jest mac - loverem, tylko dlatego, że były to tanie maszyny powerpc.
Jesli na Arosie bedzie np. jakies common-binary-format w 68k, i kazda wersja Arosa bedzie go mogla uruchomic do luz, wtedy producent oprogramowania moglby zbudowac glowna wersje 68k, a reszte jakby mu sie chcialo w innych wersjach. Ale kombinowanie z roznymi binarnymi formatami przy braku innych spowoduje tylko problemy. Jeden program bedzie tylko na arma, drugi tylko na 68k, trzeci tylko na x64.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2026 22:05:02 przez michal_zukowski
1
[#3] Re: AROS wywraca stolik

@michal_zukowski, post #2

A 68k JIT for the classics
run68k runs self-contained 68k binaries with 68881/68882 hardware FP, byte-exact-verified against an independent interpreter.

https://www.jkn.me/macaros/
[#4] Re: AROS wywraca stolik

@Bohun, post #3

ale ja mowie o common format dla wszystykich arosow a nie pojedynczego macarosa
[#5] Re: AROS wywraca stolik

@michal_zukowski, post #4

wszystykich arosow

a wątek dotyczy ARM-a. Wg mnie to do niego należy przyszłość systemów amigowych.
AROS-y są na 68k, i386, x64, PPC, x64, riscv64 i arm. Rozwijac się będą (wg mnie) dwa z nich, na obu będzie emulacja 68k analogiczna do tej z MorphOS-a i zapewne też emulacja PPC. Jeśli udało się zrobić port amigowego systemu na współczesnego appla to uważasz, że ten sam programista nie poradzi sobie z 68k? A otwarte źródła AROS-a nie dają gwarancji na rozpropagowanie jego rozwiązania na x64? Inne porty nie mają znaczenia wg mnie.
Ten wątek jest jednak istotny z innego względu. Powstał AROS na zamknięty system Raspberry Pi i zamkniety system apple. Obie te platformy mają OGROMNY potencjał dla amigowych systemów i programistów. Można je po prostu zaakceptować jako przyszłe "Amigi" i wesprzeć własnymi talentami lub upierać się, że PPC rulez i pozostać na zawsze retromaniakami. Ja dokonałem wyboru. Mam już dość muzeum na biurku.
I tak na codzień używam maca. Teraz będę mógł na nim uruchomić coś co lubię: amigowy system. Może za jakiś czas uruchomię na nim swoje programy napisane w Hollywood. A póki co próbuję je portować do C dla arma i trzymam kciuki, za Bo, Johna i wszystkich, którzy widzą sens w pisaniu pod ARM.
2
[#6] Re: AROS wywraca stolik

@Bohun, post #5

trzymajcie kciuki
2
[#7] Re: AROS wywraca stolik

@Bohun, post #5

poradzenie sobie z 68k to bariera architektoniczna a nie techniczna, biorę jednak pod uwagę, że jakieś nowe ai wymyśli sensowny sposob
1
[#8] Re: AROS wywraca stolik

@michal_zukowski, post #2

Mos i zgodnosc z 68k to emulacja a nie zgodnosc
1
[#9] Re: AROS wywraca stolik

@dynx, post #8

Amigowy system jest tylko jeden. Reszta to emulatory. Jestem fanem emulacji ale nazywajmy rzeczy po imieniu i nie zakrzywiajmy rzeczywistości. Aros, Morphos i cała reszta to nie są amigowe systemy operacyjne. Tak samo jak PC z odpalonym WinUAE nie jest Amigą.
[#10] Re: AROS wywraca stolik

@rbej1977, post #9

A OS4.1?

MorphOS kiedyś miał (na podstawie ustaleń) zostać systemem amigowym na nową platformę PPC. Jednak się z tego wycofano. Jest to zatem system amigowy czy nie?
1
[#11] Re: AROS wywraca stolik

@rbej1977, post #9

Linux is not UNIX, ale nikt na to nie patrzy.
[#12] Re: AROS wywraca stolik

@rbej1977, post #9

PC z odpalonym WinUAE nie jest Amigą

Ale działa na nim amigowy system operacyjny?
[#13] Re: AROS wywraca stolik

@recedent, post #12

nie jako system operacyjny PCta.

I o jakim stoliku mowa? On już dawno wylądował na Pszoku
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem