@michal_zukowski,
post #4
wszystykich arosow
a wątek dotyczy ARM-a. Wg mnie to do niego należy przyszłość systemów amigowych.
AROS-y są na 68k, i386, x64, PPC, x64, riscv64 i arm. Rozwijac się będą (wg mnie) dwa z nich, na obu będzie emulacja 68k analogiczna do tej z MorphOS-a i zapewne też emulacja PPC. Jeśli udało się zrobić port amigowego systemu na współczesnego appla to uważasz, że ten sam programista nie poradzi sobie z 68k? A otwarte źródła AROS-a nie dają gwarancji na rozpropagowanie jego rozwiązania na x64? Inne porty nie mają znaczenia wg mnie.
Ten wątek jest jednak istotny z innego względu. Powstał AROS na zamknięty system Raspberry Pi i zamkniety system apple. Obie te platformy mają OGROMNY potencjał dla amigowych systemów i programistów. Można je po prostu zaakceptować jako przyszłe "Amigi" i wesprzeć własnymi talentami lub upierać się, że PPC rulez i pozostać na zawsze retromaniakami. Ja dokonałem wyboru. Mam już dość muzeum na biurku.
I tak na codzień używam maca. Teraz będę mógł na nim uruchomić coś co lubię: amigowy system. Może za jakiś czas uruchomię na nim swoje programy napisane w Hollywood. A póki co próbuję je portować do C dla arma i trzymam kciuki, za Bo, Johna i wszystkich, którzy widzą sens w pisaniu pod ARM.