@RomanWorkshop, post #90
@strim_, post #91
@jarob, post #92
Na razie narysowałem schemat na bramkach karty 4MB z pierwszego datasheeta. Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłem.
No, a ta wersja "bez wypasu", to gdzie by miała zapisany CIS?
@jarob, post #96
@RomanWorkshop, post #97
zamiast drogiego starocia 28Cxxx użyłbym taniej pamięci flash
@jarob, post #101
@RomanWorkshop, post #90
@rafgc, post #104
Czy EEPROM, czy FLASH nie ma tutaj znaczenia, nazwa mówi tylko o tym jaki typ pamięci siedzi w środku, natomiast dla końcowego użytkownika nie ma to większego znaczenia,
. Prostym przykładem jest tutaj np pamięć flash 29f400, 29F800, 29f160 (.. i inne dostępne w Eliptorze), która może pracować jako ROM w Amidze bez żadnej dodatkowej logiki.
@strim_, post #105
@rafgc, post #106
Zamiast EEPROMU, można też wstawić na stałe zaprogramowany ROM (a nawet EEPROM) z dwoma bankami wybieranymi zworką, lub ukrytym rejestrem w karcie, jeden bank będzie posiadał CIS dla karty RAM, drugi dla dysku przenośnego.
@strim_, post #103
- Jaki jest cel używania różnych symboli dla oznaczenia tych samych operacji logicznych? Np. jeśli się nie mylę ten prostokąt V1/1 z >= 1 to jest bramka OR, tak samo jak symbole przy IC6? Tak samo jak IC12?
Przy szynie 8bit załączasz jeden 245, przy szynie 16bit załączasz dwa 245. Wystarczą dwa a ten od D0-D7 sterujesz odpowiednio do zapotrzebowania. Według mnie trzy nie są potrzebne, od tego jest logika sterująca.
@jarob, post #108
Nie prawda. Wtedy dla trybu 8 bitów miałbyś połowę pojemności karty.
@bogumil, post #110
@RomanWorkshop, post #111
@strim_, post #112
@strim_, post #113
@strim_, post #113
Na karcie dajmy podstawkę pod ten układ.
Jak się zmieści to można nawet dać dwa osobne ROMy przekonfigurowywane zworkę w CPLD, jeden konfigurujący kartę jako RAM, a drugi jako dysk.
Trochę nie widzę sensu dawać tego flasha, jak są mniej udziwnione możliwości...
XC95144 kosztuje 22zł, przy dobrych "wiatrach" dane zapisane W CPLD jak w ROM, będą zajmowały niewiele makroceli i może się zmieścienawet wszystko w 72 makrocelach.
@RomanWorkshop, post #115
@rafgc, post #116
@jarob, post #118
@strim_, post #119