[#1] PP&S Mercury 3000/040
Nowy nabytek i nowy problem
Na początku Amiga nie chciała się uruchamiać z tą kartą, teraz wiem, że coś jest albo z układem PAL, albo z czymś innym związanym z PAL-em. Zaznaczę od razu, że wymieniłem już kondensatory.
Karta posiada jeden GAL i dwa PAL-e oznaczone jako A3-25-1 i A3-25-2. Gdy wyjąłem PAL oznaczony jako ...-2, pokazał mi się obraz startowy. Mogę też uruchomić system z dysku twardego czy dyskietki. Tyle, że przy tej "konfiguracji" Amiga działa tylko z 030 zainstalowanym na płycie.

Moje pytanie brzmi: czy PAL wyzionął ducha? Jak zamienię miejscami -1 na -2 to dioda Power szybko miga i jest cały czas czarny ekran.
[#2] Re: PP&S Mercury 3000/040

@glichtanski, post #1

Układy PAL i GAL są układami programowalnymi, czyli to co robią w układzie zależy od wsadu.
Zdarza się, że układy PAL/GAL ulegają rozprogramowaniu (rzadko, ale akurat mogłeś mieć pecha).
Najczęściej wsad jest zabezpieczony przed odczytem, także jedyną możliwością naprawy PAL-a/GAL-a jest błaganie twórców o udostępnienie wsadów. Praktyka pokazuje, że.... A zresztą sam spróbuj.
Można też analizować semat i samemu dochodzić jak powinien działać.
[#3] Re: PP&S Mercury 3000/040

@stachu100, post #2

No to pozostaje chyba tylko inżynieria wsteczna

A to na 50% jest układ, który odpowiada za przełączanie pomiędzy 030 na płycie głównej, a 040 na akceleratorze. Ta karta ma taką możliwość.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2014 22:07:22 przez glichtanski
[#4] Re: PP&S Mercury 3000/040

@glichtanski, post #1

Nic nie wiesz, bo we wszystkich trzech przypadkach karta nie zadziałała.
Podmieniając zaś elementy na chybił-trafił zwiększasz prawdopodobieństwo, że nigdy już nie zadziała.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem