[#1]
Budowa własnego Picasso II
Hej, czy ktoś byłby zainteresowany budową karty Picasso II ? Karta byłaby na Zorro II.
Dysponuję dokumentacją (schematy i wsady do GALi) pobraną swego czasu ze strony Gerga Brauna. Obecnie nie mogłem znaleźć jej na tej stronie, zastąpiona jest kartą (także nazwaną Picasso II), ale z większą ilością RAM i znacznie lepszym układem graficznym (GD5434). Jedyny minus jest taki, że karta ta ma spore wymagania dot. ilości RAM w systemie (sam nie wiem dlaczego... może chodzi o jakiś bufor w Fascie?). Oczywiście będę ją robił (PCB spodziewam się już niedługo), ale jej uruchomienie będzie zależało od wcześniejszego wykonania turbo 68060... sporo pracy, mało wolnego czasu.
Tymczasem starą, dobrą (i badziewną ;) ) Picasso II na GD5428 (kupiłem dwie nigdy nielutowane sztuki na ebay) można spokojnie zrobić, tyle że w dokumentacji brakuje PCB.... schemat jednak jest prosty, więc byłbym (chyba) w stanie zrobić to w Eaglu. A jeśli nie, to może na PPA zrobimy cały layout wspólnie.
Jak na teraz, mam pytanie o wymiary takiej płytki.... jak wygląda sprawa mechanicznych wymiarów kart zorro II? Oryginalne karty Zorro są strasznie długie, od śledzia do złącza krawędziowego jest spory odstęp, może dałoby się wykonać to tak, aby śledź był podpięty na tasiemce, a karta była unieruchomiona od drugiej strony złącza. Ma to sens?
Gdyby udało się zrobić PCB tak, aby żaden wymiar nie przekroczył 10 cm, to koszty wykonania byłyby śmieszne. Sam schemat jest prosty, jeden układ w QFP160, cztery PIC22 w DIL, cztery pamięci w SOJ40 i cztery 74xx w SO20. Plus niewiele elementów biernych w SMD. Może się zmieści...
Czy ktoś byłby zainteresowany udziałem w zamówieniu (i projektowaniu) płytek? Na pewno trochę to potrwa z uwagi na brak czasu u mnie....