[#1] Budowa własnego Picasso II
Hej, czy ktoś byłby zainteresowany budową karty Picasso II ? Karta byłaby na Zorro II.
Dysponuję dokumentacją (schematy i wsady do GALi) pobraną swego czasu ze strony Gerga Brauna. Obecnie nie mogłem znaleźć jej na tej stronie, zastąpiona jest kartą (także nazwaną Picasso II), ale z większą ilością RAM i znacznie lepszym układem graficznym (GD5434). Jedyny minus jest taki, że karta ta ma spore wymagania dot. ilości RAM w systemie (sam nie wiem dlaczego... może chodzi o jakiś bufor w Fascie?). Oczywiście będę ją robił (PCB spodziewam się już niedługo), ale jej uruchomienie będzie zależało od wcześniejszego wykonania turbo 68060... sporo pracy, mało wolnego czasu.
Tymczasem starą, dobrą (i badziewną ;) ) Picasso II na GD5428 (kupiłem dwie nigdy nielutowane sztuki na ebay) można spokojnie zrobić, tyle że w dokumentacji brakuje PCB.... schemat jednak jest prosty, więc byłbym (chyba) w stanie zrobić to w Eaglu. A jeśli nie, to może na PPA zrobimy cały layout wspólnie.
Jak na teraz, mam pytanie o wymiary takiej płytki.... jak wygląda sprawa mechanicznych wymiarów kart zorro II? Oryginalne karty Zorro są strasznie długie, od śledzia do złącza krawędziowego jest spory odstęp, może dałoby się wykonać to tak, aby śledź był podpięty na tasiemce, a karta była unieruchomiona od drugiej strony złącza. Ma to sens?
Gdyby udało się zrobić PCB tak, aby żaden wymiar nie przekroczył 10 cm, to koszty wykonania byłyby śmieszne. Sam schemat jest prosty, jeden układ w QFP160, cztery PIC22 w DIL, cztery pamięci w SOJ40 i cztery 74xx w SO20. Plus niewiele elementów biernych w SMD. Może się zmieści...
Czy ktoś byłby zainteresowany udziałem w zamówieniu (i projektowaniu) płytek? Na pewno trochę to potrwa z uwagi na brak czasu u mnie....
[#2] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #1

Nie wiem, nie znam się na tym ale jak zrobicie i zadziała to w A2000, to zamawiam jedną sztukę. I jeśli w związku z tym potrzeba wyłożyć pieniądze na jakiś prototyp czy wypożyczyć sprzęt do testów, to też mogę pomóc ale przypadku lutowania czegoś więcej niż wtyczki do zasilacza jestem kompletnie zielony ;)
[#3] Re: Budowa własnego Picasso II

@_arti, post #2

ja tak samo
[#4] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #1

Mogę wspomóc projekt finansowo , nowa Picasso II zawsze się przyda :) .
[#5] Re: Budowa własnego Picasso II

@trOLLO, post #4

ludzie robią chyba do GBA1000 takie moduły Picasso II
[#6] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #1

Generalnie, to uważam, że jak ktoś robi coś konstruktywnego, to nie należy go od tego odwodzić, a nawet trzeba go zachęcić.

Jednak, trzeba sobie zdawać sprawę z kilku rzeczy przy takim projekcie. Z założenia ta karta nie będzie się nadawała do oficjalnej sprzedaży, co najwyżej będzie możliwa produkcja hobbystyczna. Cały ten projekt opiera się na starych komponentach (GALe, pamięci...), których nie można kupić u normalnych dystrybutorów, oraz które nie spełniają obecnych norm (np. RoHS).

Gdybym ja się miał czymś takim zająć, to na pewno przeprojektowałbym kartę aby wykorzystywała maksimum nowych komponentów (doprawdy, budowa nowego rozszerzenia na GALach w roku 2014 to jest jakaś pomyłka). Z oryginalnych komponentów pozostawiłbym jedynie GD5428 dla kompatybilności z Picasso II. Wtedy można by było także dramatycznie zmniejszyć rozmiar płytki.

Od razu mówię, że ja się tego nie podejmę, gdyż obecnie jestem zajęty Deceleratorem i PCMCIA SRAMem Mk2...
[#7] Re: Budowa własnego Picasso II

@strim_, post #6

Dzięki Strim za odpowiedź.
Nigdy nie myślałem o możliwości sprzedaży karty, pomijając jej mizerne możliwości techniczne, mam wątpliwości co do statusu prawnego. Muszę poszperać w sieci, czy VillageTronic udostępniło dokumentację (tak jak np. Ambience Creation Technology zrobiło z dokumentacją Thylacine), to co mam pochodzi ze strony Georga Brauna. Póki co myślę o zaprojektowaniu i zamówieniu płytek. Co do komponentów, to GALi i GPU nie kupisz u normalnych dystrybutorów (zależy kto co rozumie pod etykietą "normalni"), na ebay oczywiście są. Pamięci akurat znalazłem u "normalnych".
Pytanie - czy dysponując plikami .jed dla GALi da się odtworzyć strukturę logiczną? Wiem że one ją opisują, ale być może istnieje możliwość jakiegoś zabezpieczenia (tak jak np. można zabezpieczyć przed odczytem zapisane układy programowalne). Jeśli da się, to jak najbardziej sensowne byłoby przeniesienie tego do jakiegoś współczesnego układu FPGA. Dokładnie coś takiego Georg Braun zrobił w przypadku wersji 3.3 karty na GD5434 - zamiast czterech GALi jest jeden XC9572... niewykluczone, że ten układ, na tym wsadzie poszedłby także z GD5428 (chyba że są jakieś niezgodności wynikające z różnic między GPU).
Ostatnie pytanie, masz jakiegoś sprawdzonego dostawcę płytek większych niż 10x10 cm?
PS. Oto zdjęcie karty z GD5434 (czyli tej wymagającej dużo Fastu) w ver. 3.3 (czyli bez GALi), z kątowym złączem Zorro II (aby dało się ją "położyć" na GBA1000 i zmieścić w obudowie A1000) ze strony Georga Brauna:

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2014 16:02:44 przez wali7
[#8] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #7

Co to znaczy "dużo Fastu"? 2MB? 10?
[#9] Re: Budowa własnego Picasso II

@_arti, post #8

32 MB

Niby nie tak wiele, ale w GBA1000 mam póki co 10 MB RAM (a do tej Ami chcę tę kartę włożyć, bo innej Ami z Zorro nie posiadam i nie planuję posiadać :) ). Karta turbo 68060 zapewnia obok szybszego CPU także 64-128 MB Fastu, więc dla tej konstrukcji jest must be.
Poza tym ta karta jest całkiem fajna, tu jej opis http://www.gb97816.homepage.t-online.de/a1kboard_graka4mb.htm po niemiecku (ale Google Tłumacz daje radę). Ma znacznie lepsze parametry od Picasso II na GD5428, i jest kompletna dokumentacja, razem z projektem PCB.
Tak więc, jeśli czas pozwoli, to spróbuję zrobić obie (z tym że do wersji z GD5428 muszę dorobić projekt PCB).

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2014 16:24:20 przez wali7
[#10] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #7

Co do spraw prawnych, to nie wiem. Nie znalazłem na sieci oryginalnej dokumentacji od VillageTronic....
Jednak przeglądałem wysokiej rozdzielczości zdjęcia oryginalnych Picasso II i Picasso II+ . Pluska jest na Machach, nie na GALach, więc jest inna od karty od Georga. Starsza wersja jest za to na czterech GALach, ale pozostałe układy 74xx są inne, pamięci też. Więc jeśli Georg bazował na oryginalnej konstrukcji, to jednak zmienił ją (wiem, że struktura wewnętrzna może być taka sama... co nie zmienia faktu, że oryginalne Picasso II sporo różnią się od konstrukcji Georga Brauna).
Może napiszę do Georga, z tego co jednak słyszałem, to gość nie jest chętny do udzielania jakichkolwiek informacji. Z drugiej jednak strony, mogę sobie wyobrazić jakim cierniem w d...ie dla co poniektórych może być gość składający ze starych projektów nowe konstrukcje i puszczający dokumentację w lud. Wiem, że co poniektórzy wylali już na jego głowę niejedno wiadro pomyj (co może nie mieć znaczenia, są to goście żyjący z Amielektroniki), więc jego specyficzną "miłość" do środowiska rozumiem.
Layout PCB raczej będę robił....

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2014 16:55:24 przez wali7
[#11] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #10

Matze już zrobił :) link
[#12] Re: Budowa własnego Picasso II

@zyga64, post #11

Dzięki za link. .....
zmiana tego co napisałem 5 minut temu :) . To jest (niestety) karta oparta na GD5434.... tak więc kwestia zaprojektowania PCB dla wersji z GD5428 pozostaje wciąż otwarta. Niestety, obydwa chipy nie są nóżkozgodne, zresztą nie mogą być, bo GD5434 ma sporo więcej wyprowadzeń.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2014 20:46:42 przez wali7

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2014 20:47:25 przez wali7
[#13] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #12

GD5434 ma sporo więcej wyprowadzeń.

A ten chip czasem nie był wykorzystany w Piccolo SD64?
[#14] Re: Budowa własnego Picasso II

@waldiamiga, post #13

Dokładnie, to ten chip. I porównując osiągi SD64 z Picasso II można się przekonać, że jest sporo lepszy.
[#15] Re: Budowa własnego Picasso II

@zyga64, post #11

Cóż ten facet ma tam w tej okrutnej maszinie?!
[#16] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #1

Chętnie pomogę w budowie takiej karty .. posiadam oryginalną PII trochę sprzętu i sporo doświadczenia w elektronice .. jak masz źródła do PLD to chętnie je sprawdzę na oryginale .. przynajmniej będzie wiadomo czy są ok .. a później można je ew. przeanalizować i wcisnąć w coś bardziej zjadliwego np. jakiegoś xilnx-a ..
[#17] Re: Budowa własnego Picasso II

@baderman, post #15

Jeśli dobrze zrozumiałem STRASZLIWE tłumaczenie niemieckiego tekstu z Amibay, to podstawą tej kanapki jest rozdzielacz przedłużający Expansion Slot w A500 i dodający Zorro II. Do zorro II wpięta jest karta grafiki na GD5434, do Expansion Portu jakaś karta turbo, chyba z 68030. Zarówno rozdzielacz, jak i karta grafiki pochodzą z projektu GBA1000.
Właśnie się zastanawiałem, czy nie przejrzeć schematu GBA1000, bo tam obok pełnego Zorro II mamy jeszcze praktycznie pełne drugie Zorro II, tyle że na złączu krawędziowym dla dedykowanego kontrolera USB Thylacine. W odróżnieniu od dużych Amig, tutaj złącza te trzeba odpowiednio "ozworować", gdyż brak jest logiki automatycznie wykrywającej włożone karty i kontrolującej autoconfig. Wygląda na to, że ideę tę da się "pożyczyć" dla A500 i mieć de facto dwa złącza Zorro II. I ktoś już to zrobił :)
Ale kanapka niezła

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2014 23:09:32 przez wali7
[#18] Re: Budowa własnego Picasso II

@lukzer, post #16

Dzięki za odzew. Będziemy w kontakcie (nie zrażaj się tylko tym, że z uwagi na mój chroniczny brak czasu, nawet proste rzeczy potrafią się ciągnąąąąć ).
[#19] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #17

Karta turbo z 68030 (własnego projektu - jest open source), jest wpięta w złącze procesora. To duże 3 rzędowe złącze blisko Expansion portu służy do wpięcia analizatora stanów logicznych.
Karta graficzna jest natomiast wpięta w ExpansionPort.

Ja czytam sobie to forum przez google translatora na angielski. Na polski rzeczywiście tłumaczy straszliwie.,
[#20] Re: Budowa własnego Picasso II

@zyga64, post #19

Ja czytam sobie to forum przez google translatora na angielski. Na polski rzeczywiście tłumaczy straszliwie.,

He he. A przetłumacz to na polski z angielskiego. Tez wyjdzie kiszka

Mnie interesowało by turbo 060, tylko przerobiłbym to tak, aby pasowało do Amigi 3/4000.
[#21] Re: Budowa własnego Picasso II

@glichtanski, post #20

To jest turbo wkładane w socket 68030, być może wystarczyłoby wsadzić w kartę A3630. Problemy mogą być gdyż CPU w GBA1000 musi być (według dokumentacji) 40-50 MHz, podczas gdy w karcie Commodore jest to 25 MHz, po drugie mogą wystąpić jakieś problemy z DMA, czy obsługą specyficznych dla Zorro III sygnałów. Ale spróbować zawsze można.
[#22] Re: Budowa własnego Picasso II

@glichtanski, post #20

Co do długości karty Zorro, można je zamocować tak jak Prometeusza (nie mówię o kartach PCI w nim, a o samej płytce), czyli kątownik na górną krawędź + dwie śrubki i drugi koniec wchodzący w miejsce, gdzie normalnie trafia końcówka śledzia. Wtedy rozmiary karty są wyznaczone przez nominalną wysokość karty i szerokość slotu Z II.

A co do samej karty graficznej - gdyby tak, zamiast wylutowywać ze starych kart chipy Cirrus Logic, zaprojektować kartę po całości i upchnąć ją w jednym chipku FPGA, zawierając tam interfejs Z II, samą logikę karty z jakimś blitterem do 2D, oraz interfejs do pamięci VRAM, którą spokojnie można by zrobić nawet na RAM statycznym? Moim zdaniem taka karta spokojnie mogłaby mieć lepsze parametry niż Picasso i np. obsługiwać rozdziałki do full HD włącznie, oraz mieć wyjście DVI. Oczywiście pojawia się wtedy kwestia sterownika, ale mając kompletną dokumentację HW, sterownik nie byłby aż tak bardzo problematyczny... Wtedy też małoskalowa sprzedaż takiej karty nie byłaby problemem - świeże komponenty i brak problemów z własnością intelektualną.

Z tego co wiem, tego rodzaju urządzenie zrobiono do małego Atari (oczywiście uwzględniając mniejsze możliwości samego Atari).
[#23] Re: Budowa własnego Picasso II

@Krashan, post #22

Pomysł z FPGA jest interesujący. Dla mnie sprawą o trudnej do oszacowania skali złożoności jest właśnie napisanie sterownika.
Co do wylutowywania starych chipów, to na szczęście nie trzeba się uciekać aż tak daleko, bowiem na ebay spokojnie można upolować leżaki magazynowe zarówno GD5428 jak i GD5434.
[#24] Re: Budowa własnego Picasso II

@wali7, post #23

Karta Picasso II i związane z nią know how nie zostało udostępnione przez autorów. We wczesnej wersji swej strony internetowej wspominał o tym Georg Brown. Obecnie popularność ruchu Open Hardware bije rekordy, więc kto wie - być może ponowna prośba do nich to właściwa droga.
Różnica w pinoucie CL GD 5434 a GD 5428 to sprawa wtórna ... z grubsza jeden to chip przeznaczony dla szyny PCI a drugi dla VLB (a bardziej szczegółowo to dwie rodziny - 542x i 543x). Istniał SDK dla tych chipów ... kiedyś szukałem i bez rezultatu. Być może dlatego, że był to produkt komercyjny. Przeznaczony dla rynku PC, co nie zmienia faktu, że jego lektura wiele powiedziałaby o sterowniku. Pewnie ktoś tam gdzieś ma zachomikowane
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem