[#1] Przerobiony zasilacz AT. Problem.
Witam.
Założyłem oryginalny kabel zasilający od amigi do zasilacza od PC wersja AT 200W.
Wszystko podłączyłem, sprawdziłem dwa razy.
Podłączyłem do mojej 1200-ki i ruszyło, aamiga działa

Jedyny problem to na ekranie przesuwają się z góry do dołu i odwrotnie dwa delikatne trzy centymetrowe paski które zniekształcają obraz. Paski są delikatne ale zarazem denerwujące.
Pierwsze poszły na wymianę kondensatory w zasilaczu, ale nic to nie dało.
Macie jakieś pomysły??
Na oryginalnym zasilaczu od amigi 4.5 A wszystko jest ok.
[#2] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@ponior, post #1

Może leży zbyt blisko Ami i jego pole magnetyczne zakłóca kabel z obrazem? A masz tam uziom zrobiony?
[#3] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@pong777, post #2

Leży pod stołem jakiś metr od amigi. Uziemienia w gniazdku nie ma. A Przewód shield podłączyłem pod grd w zasilaczu AT.

Zasilacz dałem najdalej jak się da od amigi. tj. jakieś 2m i dalej to samo.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2015 15:02:42 przez ponior
[#4] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@ponior, post #3

Ekran kabla powinien być zwarty z masą tylko na jednym końcu. Niemniej, moim zdaniem, te zakłócenia nie są wynikiem promieniowania pola, tylko przedostają się do Amigi samym kablem.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2015 15:26:14 przez Krashan
[#5] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@Krashan, post #4

Nie rozumiem do końca.
W tej chwili gnd z kabla od amigi podpiąłem pod gnd w zasilaczu i shield też pod gnd.
mam zrobić jakoś inaczej.?
[#6] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@ponior, post #3

To czyli coś z zasilaczem jednak jest nie tak. Ja mam zasilacz Micro ATX przystosowany do pracy z Amigą. Leży 20 cm od mojej Amigi 1200 i na ekranie żadnych śmieci nie mam, a tym bardziej pasów. Coś w tym twoim zasilaczu daje mocne zakłócenia. Uciąłem całkiem wtyczkę ATX zwarłem zielony kabel z masą (dzięki temu zasilacz startuje - a dokładniej dałem tu wyłącznik). Połączyłem resztę kabli z tym od Amigi tak jak potrzeba. I działa i jest ok. Tych nadmiarowych się pozbyłem. Zostawiłem jedynie te z wtyczkami Molex. Zawsze się przydają.
[#7] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@gilban, post #6

Ja zrobiłem podobnie.
Znalazłem stary zasilacz od amigi (uszkodzony). Potem w garażu zawieruszony zasilacz AT. Chciałem zrobić awaryjny zasilacz dla amigi, no ale najwyrażniej coś w nim jest nie tak.
Jak nic nie wymyśle to poszukam innego zasilacza od PC.
Podobno ATX też pasi , tylko jakieś kable trzeba zwierać?
[#8] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@ponior, post #1

Jest tak samo po rgb( pal i vga), composite i modulator?
[#9] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@ponior, post #5

Shield jest zwarty z GND wewnątrz Amigi z tego co pamiętam (można sprawdzić omomierzem). Dlatego nie zwierałbym go już po stronie zasilacza, tylko zostawił "w powietrzu".
[#10] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@Krashan, post #9

Odlutowałem shield, ale dalej to samo.
Amigę mam podłączoną przez wyjście video i euro w monitorze. Niestety nie mam innych kabli na razie do sprawdzenia.

Ale jak pisałem na oryginalnym zasilaczu który posiadam, wszystko jest ok.
[#11] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@ponior, post #10

Co prawda nie widziałem tych pasków, ale mi to wygląda na interferencję częstotliwości odchylania poziomego obrazu z częstotliwością pracy przetwornicy zasilacza. Prawdopodobnie któreś z napięć (może +12 V) jest nie dość dokładnie odfiltrowane. Być może pomógłby niewielki kondensator (rzędu 1 ľF, możliwie nieelektrolityczny) podłączony między +12 V a masę.

Jaki masz monitor, CRT czy LCD?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2015 17:30:42 przez Krashan
[#12] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@ponior, post #10

No właśnie jak pisałem. W zasilaczu ATX trzeba zewrzeć ZIELONY kabel z CZARNYM, czyli z masą. I to wszystko. Zielony służy właśnie do odpalenia zasilacza. Ot cała filozofia. W PC zajmuje się tym płyta główna. A tu trzeba ręcznie.
[#13] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@Krashan, post #11

Ciężko to uchwycić aparatem, normalnie są dwa razy bardziej widoczne niż na zdjęciach.
Jak nic nie wymyśle to wezme zasilacz atx i zobaczymy.

monitor ma LCD-LED LG 27" Z Tunerem DVB-t. I właśnie przez euro podłączona amiga

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2015 18:20:54 przez ponior
[#14] Re: Przerobiony zasilacz AT. Problem.

@ponior, post #13

Idziesz złym tropem. Być może zasilacz sieje ale po stronie sieci i zakłóca ci nie amigę a sam monitor.Jak znam życie od strony sieci ma słabe filtrowanie i dlatego tak się dzieje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem